Home » World » Anders Fogh Rasmussen: Rusia consideră NATO un adversar. Alianța pregătește apărarea Ucrainei

Anders Fogh Rasmussen: Rusia consideră NATO un adversar. Alianța pregătește apărarea Ucrainei

NATO pregătește măsuri pentru apărarea Ucrainei în disputa cu Rusia și trebuie să se adapteze la faptul că Moscova consideră Alianța Nord-Atlantică un adversar, afirmă secretarul general al organizației, Anders Fogh Rasmussen, într-un interviu acordat publicației spaniole El Pais.

„Agresiunea Rusiei în Ucraina a modificat dramatic sistemul de securitate în Europa. În ultimii 20 de ani, am încercat să atragem Rusia spre o cooperare constructivă. Însă acum este clar că Rusia ne consideră adversari. Trebuie să ne adaptăm la faptul că Rusia ne consideră de acum înainte adversari”, a declarat Rasmussen, precizând că NATO pregătește o serie de măsuri care includ asistența destinată Ucrainei pentru reformarea industriei apărării și modernizarea armatei. „Pe termen scurt, am sporit măsurile de securitate în țările baltice, mobilizând nave în Marea Baltică și în Marea Neagră, efectuând exerciții militare în statele baltice și în Polonia… Pașii ulteriori, dacă vor fi necesari, vor include actualizarea planurilor de apărare, exerciții militare și mobilizări adecvate de trupe”, a explicat Rasmussen. Măsurile vor fi prezentate aliaților cu ocazia unei reuniuni programate la sfârșitul lunii iunie. „Pregătim un pachet de măsuri pe care le vom prezenta miniștrilor de Externe la sfârșitul acestei luni. Fară a intra în detalii, pot spune că va fi vorba de asistență în domeniul apărării și de modernizarea forțelor armate ucrainene. Va fi o cooperare mai practică, ce va facilita, spre exemplu, accesul Ucrainei la exerciții militare organizate de NATO”, a precizat Rasmussen.

„Nu există planuri pentru desfășurarea de trupe în Ucraina, dar nu excludem posibilitatea ca militari ai vreunui stat aliat să participe, individual, la exerciții militare organizate pe teritoriul Ucrainei. Acest lucru este la latitudinea autorităților de la Kiev și a fiecărui aliat”, a subliniat Rasmussen. NATO a anunțat clar că nu intenționează să se implice militar în Ucraina, dar a trimis avioane și nave militare în estul Europei și intenționează să adopte măsuri pe termen lung pentru apărarea aliaților. Săptămâna trecută, un comandant al NATO anunța că sunt analizate solicitările de asistență din partea Ucrainei, care vor include echipamente de telecomunicații și instruire militară.

Sursa: mediafax.ro

NATO pregătește măsuri pentru apărarea Ucrainei în disputa cu Rusia și trebuie să se adapteze la faptul că Moscova consideră Alianța Nord-Atlantică un adversar, afirmă secretarul general al organizației, Anders Fogh Rasmussen, într-un interviu acordat publicației spaniole El Pais. "Agresiunea Rusiei în Ucraina a modificat dramatic sistemul de securitate în Europa. În ultimii 20 de ani, am încercat să atragem Rusia spre o cooperare constructivă. Însă acum este clar că Rusia ne consideră adversari. Trebuie să ne adaptăm la faptul că Rusia ne consideră de acum înainte adversari", a declarat Rasmussen, precizând că NATO pregătește o serie de măsuri care includ…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: