Home » Social » Eminescu, în numismatică și filatelie, la comemorare

Eminescu, în numismatică și filatelie, la comemorare

Vineri, Cercul Militar din Bârlad, în colaborare cu Societatea Numismatică Română, a organizat un eveniment comemorativ la 125 de ani de la moartea poetului nepereche.

Publicul a putut viziona o expoziție dintre cele mai valoroase dedicate poetului național, cu exponate aparținând colecționarului bârlădean Gheorghe Vasiliu, colonel în rezervă. Finalul evenimentului a fost marcat de un concert susținut de Corala Fantasia din Vaslui. Tot cu această ocazie, Societatea Filatelică „Tutova” a pus în circulație un plic obliterat cu o ștampilă omagială realizată de machetatorul Constantin Daniliuc.

Prezentarea expoziției panotate la Cercul Militar a fost făcută de către Mihai Costin, președinte al Grupării Colecționarilor de Medalii și Insigne din București, dar și de doctorul Laurențiu Chiriac, muzeograf la Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui.

Gheorghe Vasiliu„Este una dintre cele mai bune colecții Eminescu, în tot și în toate. Dumneavoastră, bârlădenii, ar trebui să fiți mândri că aveți aici pe unul dintre cei mai mari colecționari din țară”, a declarat Mihai Costin.

Gheorghe Vasiliu este un colecționar cunoscut și recunoscut în țară pentru colecțiile sale de filatelie, cartofilie, numismatică, ștampilografie, grafică, insigne și calendare. El a primit o medalie omagială și o diplomă din partea Patriarhiei Române, dar și o distincție omagială și o diplomă din partea Grupării Colecționarilor de Medalii și Insigne.

„Totul a început în 1976, când am colecționat prima piesă la Sibiu, un plic luat de la o expoziție canină”, a povestit Vasiliu, care, în 40 de ani, a reușit să aibă o colecție deosebit de valoroasă, aflându-se printre primii 21 de colecționari din țară.

În 2010, la 160 de ani de la nașterea lui Eminescu, colecționarul bârlădean a expus la Botoșani, eveniment care i-a adus premiul „Teiul de argint”, acordat de Asociația Culturală „Geea”.

Sâmbătă, 14 iunie, Gheorghe Vasiliu a expus iarăși la Botoșani, în cadrul Zilelor Eminescu. De astă dată, Asociația „Geea” i-a acordat cea mai mare distincție la secțiunea „Colecții și colecționari: „Teiul de aur”.

Mihaela NICULESCU

Vineri, Cercul Militar din Bârlad, în colaborare cu Societatea Numismatică Română, a organizat un eveniment comemorativ la 125 de ani de la moartea poetului nepereche. Publicul a putut viziona o expoziție dintre cele mai valoroase dedicate poetului național, cu exponate aparținând colecționarului bârlădean Gheorghe Vasiliu, colonel în rezervă. Finalul evenimentului a fost marcat de un concert susținut de Corala Fantasia din Vaslui. Tot cu această ocazie, Societatea Filatelică „Tutova” a pus în circulație un plic obliterat cu o ștampilă omagială realizată de machetatorul Constantin Daniliuc. Prezentarea expoziției panotate la Cercul Militar a fost făcută de către Mihai Costin, președinte al…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: