Home » Social » Curțile Domnești și monumentul lui Peneș Curcanul, atracții turistice transfrontaliere

Curțile Domnești și monumentul lui Peneș Curcanul, atracții turistice transfrontaliere

La finele săptămânii trecute, o delegație a comunei Lăpușna condusă de primarul localității, Gheorghe Chirilă, s-a aflat pentru două zile în municipiul Vaslui, pentru a evalua etapele parcurse până acum în proiectul transfrontalier ce vizează restaurarea unor monumente istorice, lucrări ce se vor executa cu fonduri europene.

Pe lângă Lăpușna, în calitate de aplicant, din proiect mai fac parte municipiul Vaslui, comuna ieșeană Cotnari, Raionul Hâncești și Primăria Palanca, din Republica Moldova, orașul ucrainean Belgorod Dnestrovski, precum și două ONG-uri moldovene. Printre obiectivele ce vor fi supuse operațiunilor de restaurare se află Centrul Domeniilor Medievale, din Lăpușna, Mănăstirea Slatina, din zona Cotnari, și monumentul lui Peneș Curcanul amplasat în cimitirul „Eternitatea”, din Vaslui. De altfel, acest monument, dar și Curțile Domnești s-au aflat și pe lista vizitei delegației de peste Prut în municipiul Vaslui. Cei din Lăpușna, care vor beneficia și de cei mai mulți din totalul de 540.000 de euro cât este finanțarea totală, vor avea obligația de a întocmi și distribui un catalog turistic ce va include toate obiectivele incluse în acest proiect. Pentru reabilitarea monumentului lui Peneș Curcanul municipiul Vaslui va primi 20.000 de euro, din care aproximativ 2.000 vor reprezenta contribuția locală. Întregul proiect este prevăzut a se finaliza în august 2015. (L.M.)

La finele săptămânii trecute, o delegație a comunei Lăpușna condusă de primarul localității, Gheorghe Chirilă, s-a aflat pentru două zile în municipiul Vaslui, pentru a evalua etapele parcurse până acum în proiectul transfrontalier ce vizează restaurarea unor monumente istorice, lucrări ce se vor executa cu fonduri europene. Pe lângă Lăpușna, în calitate de aplicant, din proiect mai fac parte municipiul Vaslui, comuna ieșeană Cotnari, Raionul Hâncești și Primăria Palanca, din Republica Moldova, orașul ucrainean Belgorod Dnestrovski, precum și două ONG-uri moldovene. Printre obiectivele ce vor fi supuse operațiunilor de restaurare se află Centrul Domeniilor Medievale, din Lăpușna, Mănăstirea Slatina, din…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile