Home » Social » Taxă pentru plata întârziată a ratelor la CARP Bârlad

Taxă pentru plata întârziată a ratelor la CARP Bârlad

Membrii CARP Bârlad care întârzie plata lunară a ratelor la împrumut vor plăti o taxă înainte de a contracta un nou credit.

Membrii Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) Bârlad nu vor mai putea contracta împrumuturi aici fără să plătească așa-numita „taxă de rău-platnic”, în cazul în care s-a întâmplat sa întârzie cu ratele la un împrumut anterior. Măsura a fost luată în urmă cu câteva luni și este o noutate pe piața bancară, cel puțin în județul Vaslui.

Mircea Fitcal, consilier în cadrul CARP Bârlad, a motivat că taxa era necesară din mai multe motive: „În primul rând, odată cu mărirea numărului de membri, a crescut și numărul rău-platnicilor. Apoi, această taxă are rolul de a-i descuraja pe cei care obișnuiesc să întarzie plata debitelor. Din observațiile noastre de-a lungul anilor, sunt foarte multe persoane care întârzie nejustificat. Unii consideră că, odată cu achitarea anticipată a dobânzii la împrumut (regulă pentru cei care contractează împrumuturi la CARP Bârlad – n.r.), responsabilitatea lor scade. Nu este așa”.

Cuantumul taxei de rău-platnic este de 10% din valoarea totală a ratelor neplătite și se aplică doar în situația în care s-a întârziat mai mult de trei luni. Există, însă, și excepții, în sensul că taxa poate fi mai mică, dar numai în cazuri excepționale.

„Sunt situații în care, efectiv, omul nu poate plăti. Nu este în intenția noastră de a fi absurzi dacă, de exemplu, cineva are un deces în familie, sau el însuși a fost internat pe o perioadă mai mare de timp, ori a fost plecat din țară din cine știe ce motive. Acestea sunt împrejurări pe care, în baza unor documente justificative, le înțelegem și acordăm scutiri. Mai sunt și oameni care au necazuri de altă natură, cum ar fi bolnavi sau bătrâni cu venituri mici, care fac unori imposibilă achitarea la timp a ratelor. Nici lor nu le poți cere chiar 10% din valoarea ratei lunare. Fiecare caz va fi analizat de o comisie”, a precizat Mircea Fitcal.

Pentru această categorie de rău-platnici, valoarea taxei este următoarea: la trei luni întârziere – 50 de lei; între patru și șase rate întârziate – 75 de lei; între șapte și zece rate – 100 de lei, în timp cei pentru membrii care au mai mult de zce rate neplătite, taxa a fost stabilită la 200 de lei.

Conducerea CARP Bârlad a remarcat că această măsură a dus la o diminuare a numărului celor care întârzie cu plata ratelor.

Alina BUȚA

Membrii CARP Bârlad care întârzie plata lunară a ratelor la împrumut vor plăti o taxă înainte de a contracta un nou credit. Membrii Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) Bârlad nu vor mai putea contracta împrumuturi aici fără să plătească așa-numita "taxă de rău-platnic", în cazul în care s-a întâmplat sa întârzie cu ratele la un împrumut anterior. Măsura a fost luată în urmă cu câteva luni și este o noutate pe piața bancară, cel puțin în județul Vaslui. Mircea Fitcal, consilier în cadrul CARP Bârlad, a motivat că taxa era necesară din mai multe motive: "În primul rând,…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: