Home » Sanatate » Medicina școlară: de unii dorită, de alții hulită

Medicina școlară: de unii dorită, de alții hulită

În prezent, din cele aproximativ 30 de posturi de medic disponibile la nivelul instituțiilor de învățământ din județ, doar trei sunt ocupate. Primăria Vaslui se intenționează să acorde facilități medicilor care vor accepta să lucreze în școli. Necesitatea existenței unui medic în instituțiile de învățământ este de netăgăduit. Cu toate acestea, în vreme ce autoritățile locale încearcă din răsputeri atragerea doctorilor către acest segment, oficialii Ministerului Sănătății vorbesc tot mai des despre desființarea sa. Motivul? Unul cât se poate de morbid: elevii beneficiază de asistență medicală „dublă”!

Alex SAVA

În ultimii ani, medicina școlară a devenit un cartof fierbinte pentru toți cei care s-au perindat la conducerea Ministerului Sănătății. Diversele politici gândite și implementate (de fiecare dată) parțial nu au inclus și acest segmnet. Ba mai mult, s-a vorbit insistent și despre desființarea medicinei școlare. Ultimul care a justificat această inițiativă a fost Eugen Nicolăescu: elevii beneficiază de asistență medicală de două ori. O dată prin medicina de familie și altă dată prin medicina școlară.

Ce nu a avut în vedere fostul ministru e că activitatea personalului medico-sanitar din cabinetele aflate în unitățile de învățămînt nu se suprapune peste activitatea medicilor de familie, deoarece are acțiuni specifice: vaccinări, depistarea precoce a bolilor prin triaj epidemiologic, supravegherea focarelor și măsuri de urgență în cazul apariției de boli transmisibile, supervizarea meniurilor din grădinițe și cantine scolare, asigurarea asistenței medicale la competițiile sportive și la examenele de admitere în liceu și bacalaureat,. Să nu mai vorbim de asigurarea primului-ajutor în urgenț, consultați la cerere pentru elevii cu afectiuni acute, supravegherea celor cu boli cronice.

Așa se face că medicina școlară a rămas un fel de Cenușăreasă a sistemului sanitar românesc. Un loc în care unii medici poposeau pentru o perioadă foarte scurtă, până când găseau un post mult mai bun sau își deschideau vreo afacere în domeniul medical.

În acest moment, din cele 30 de posturi disponibile la nivel de județ în instituțiile de învățământ, doar trei sunt ocupate. Leafa pentru un asemenea post este de aproximativ 1.500 de lei. Având în vedere acest aspect, Primăria municipiului Vaslui vrea să creeze o serie de facilități pentru medicii care aleg să lucreze în cabinetele școlare.

„Se încearcă la nivel de municipiu atragerea de medici specialiști către Vaslui prin identificarea posibilității asigurării unor apartamente de serviciu pentru aceștia, astfel încât specialitățile medicale deficitare în momentul de față să poată fi acoperite în timp cu rezidenți și, eventual, specialiști” Geanina Tofan, purtătorul de cuvânt al Primăriei Vaslui.

Tot ce ne rămâne de făcut e să sperăm că oficialii din Ministerul Sănătății nu vor desființa medicina școlară până când cei de la Primăria Vaslui vor găsi o modalitate de acordare a acestor facilități.

În prezent, din cele aproximativ 30 de posturi de medic disponibile la nivelul instituțiilor de învățământ din județ, doar trei sunt ocupate. Primăria Vaslui se intenționează să acorde facilități medicilor care vor accepta să lucreze în școli. Necesitatea existenței unui medic în instituțiile de învățământ este de netăgăduit. Cu toate acestea, în vreme ce autoritățile locale încearcă din răsputeri atragerea doctorilor către acest segment, oficialii Ministerului Sănătății vorbesc tot mai des despre desființarea sa. Motivul? Unul cât se poate de morbid: elevii beneficiază de asistență medicală „dublă”! Alex SAVA În ultimii ani, medicina școlară a devenit un cartof fierbinte pentru…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: