Home » National » Mircea Băsescu, REȚINUT în dosarul traficului de influență. Fratele președintelui a ajuns în arestul Poliției Capitalei

Mircea Băsescu, REȚINUT în dosarul traficului de influență. Fratele președintelui a ajuns în arestul Poliției Capitalei

Mircea Băsescu, fratele președintelui, a fost reținut, joi seară, de procurorii anticorupție, după ce a fost audiat în dosarul în care fiul lui Bercea Mondial îl acuză de trafic de influență. Fratele președintelui a ajuns la arestul central al Poliției Capitalei, urmând să fie prezentat, vineri, cu propunere de arestare preventivă la Tribunalul București.

Fratele președintelui a fost reținut de procurorii de DNA, potrivit cărora acesta a primit suma de 250.000 de euro de la un denunțător, prin intermediar, în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă magistrații învestiți cu soluționarea cauzei referitoare la infracțiunea săvârșită de tatăl denunțătorului, precum și a altor cereri incidente în respectiva cauză, în scopul de a obține o hotărâre favorabilă, fie condamnarea la o pedeapsă mai mică, fie punerea în libertate.

Mircea Băsescu a venit, joi, la sediul central al DNA, pentru a fi audiat în dosarul în care fiul interlopului Bercea Mondial îl acuză de trafic de influență.

La DNA au fost audiați, în același dosar, Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, soția acestuia, Fănica Anghel, care au fost aduși din penitenciar, și Marian Căpățână, despre care familia interlopului susține că ar fi fost intermediarul banilor pentru Mircea Băsescu. Bercea Mondial a spus, din duba cu care a fost adus, că aproape două milioane de euro ar fi ajuns la șefa DNA, Codruța Kovesi, la președinta Înaltei Curți de Casație și Justiție, Livia Stanciu, dar și la Vasile Blaga, despre care susține că ar fi implicat în acest caz.

Fiul lui Bercea Mondial, Florin Anghel, a depus în 13 iunie, prin avocatul său, Pavel Abraham, o plângere penală împotriva lui Mircea Băsescu, în care îl acuză pe acesta de trafic de influență, înșelăciune și inducerea în eroare a organelor judiciare, în legătură cu dosarul în care Anghel este acuzat de șantaj.

Fiul lui Bercea Mondial a fost audiat marți și miercuri la DNA, după ce avocatul acestuia le-a dat procurorilor două înregistrări audio-video. Pavel Abraham arăta că înregistrările ar fi fost făcute în februarie 2012 sau 2013, acestea fiind „foarte compromițătoare”.

Fiul și ginerele lui Bercea Mondial, Florin Anghel și Marius Constantin, cercetați într-un dosar de șantaj pentru că i-ar fi cerut lui Mircea Băsescu, fratele președintelui Traian Băsescu, 280.000 de euro, în caz contrar amenințând cu dezvăluirea unor informații compromitățoare despre acesta și familia sa, au anunțat, de mai multe ori în ultima perioadă, că vor face publice, prin intermediul avocatului, o serie de înregistrări audio și video în legătură cu acest caz. Dosarul de șantaj este instrumentat de procurorii DNA Constanța.

Mircea Băsescu a declarat, joi dimineață, că a vorbit cu fratele lui, președintele Traian Băsescu, de când a început acest scandal și acesta este foarte supărat, precizând că el nu a luat niciun ban de la familia lui Bercea Mondial și nu a încercat să intervină pentru eliberarea acestuia.

El a precizat că nu știe nici măcar despre ce sumă este vorba, iar suma de 250.000 de euro la care se face referire în înregistrare reprezintă banii pe care Marian Căpățână îi datora familiei lui Bercea Mondial.

„Eu nu am luat bani, doamnă. Eu nu am luat niciun ban (…) Erau în biroul celălalt (cei 250.000 de euro la care Mircea Băsescu se referă în înregistrare, n.r.), nici nu știu ce sumă era. Probabil că așa am spus. Dar nu știu ce sumă era, pentru că era Marian Căpățână cu plasa cu bani, la care mă și refer, în biroul celălalat, aștepta să le remaburseze o parte din datoria pe care o avea la ei”, a mai spus Mircea Băsescu.

El a afirmat că nu a încercat să intermedieze eliberarea lui Bercea Mondial și că îi sfătuia pe membrii familiei acestuia, care l-au rugat de sute de ori să-i ajute să-l elibereze pe Sandu Anghel, să aibă încredere în justiție.

Mircea Băsescu a mai spus că înregistrarea video prezentată de Antena 3 „este o deturnare a adevărului, întrucât au fost prezentate numai mici fragmente, conectate cum au vrut ei”. El s-a declarat nemulțumit și de faptul că nu a putut să ia legătura cu televiziunea, în timpul emisiunii, precizând că atât el cât și avocatul lui au sunat de mai multe ori, fără rezultat.

Antena 3 a făcut publice, miercuri seară, înregistrări audio-video din care rezultă că fratele președintelui, Mircea Băsescu, a primit 250.000 de euro pentru a interveni ca Bercea Mondial să scape de închisoare și că șeful statului ar fi știut despre acest demers.

Înregistrările au fost difuzate în prezența lui Pavel Abraham, avocatul fiului lui Bercea Mondial, care a afirmat că familia acestuia a decis să le facă publice în contextul unor „suspiciuni cu privire la seriozitatea cu care se face ancheta” legată de plângerea pe numele lui Mircea Băsescu, pentru un presupus trafic de influență.

Astfel, pe post au fost prezentate mai multe înregistrări audio ale unor discuții ce ar fi fost purtate, potrivit realizatorului emisiunii și celor care le-au pus la dispoziție, de Mircea Băsescu și Florin Anghel, fiul lui Bercea Mondial, care le-ar fi înregistrat pe ascuns. Înregistrările audio au fost prezentate împreună cu imagini filmate într-un birou, în care apărea fratele președintelui, discutând cu o persoană ce părea că înregistrează conversația, cu telefonul mobil sau cu o cameră ascunsă, și nu apare în filmare.

Materielele audio-video au fost prezentate în șase secvențe distincte, între care realizatorul emisiunii și invitații săi au subliniat că acestea ar releva acuzația de trafic de influență adusă de Florin Anghel lui Mircea Băsescu.

Președintele Traian Băsescu a declarat, joi, că nu a avut niciodată vreo discuție cu fratele său, Mircea Băsescu, privind sprijinirea lui Sandu Anghel în procesele pe care acesta le are.

De asemenea, șeful statului a mai spus că nu se va transforma într-un avocat al fratelui său, Mircea Băsescu, și că, mai mult, consideră că acesta nu trebuia să se implice într-o zonă cu astfel de oameni și într-un asemenea anturaj.

Sursa: mediafax.ro

Mircea Băsescu, fratele președintelui, a fost reținut, joi seară, de procurorii anticorupție, după ce a fost audiat în dosarul în care fiul lui Bercea Mondial îl acuză de trafic de influență. Fratele președintelui a ajuns la arestul central al Poliției Capitalei, urmând să fie prezentat, vineri, cu propunere de arestare preventivă la Tribunalul București. Fratele președintelui a fost reținut de procurorii de DNA, potrivit cărora acesta a primit suma de 250.000 de euro de la un denunțător, prin intermediar, în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă magistrații învestiți cu soluționarea cauzei referitoare la infracțiunea săvârșită de tatăl denunțătorului, precum…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: