Home » Social » O noua lege pentru zilieri

O noua lege pentru zilieri

De ieri, o nouă lege vine in ajutorul celor care prestează munci ca și zilieri. Noutatea constă în faptul că, dacă pâna acum cei care desfășurau activitățI necalificate cu character ocazional nu beneficiau de prevederile legale privitoare la securitatea în muncă, Legea 18/2014, modifică și completează vechea lege 52/2011. Astfel minorii cu vârste cuprinse între 15 și 16 ani pot munci ca zilieri dacă au acordul scris al părinților sau a reprezentanților legali, fapt interzis până acum. în schimb, muncile prestate de către aceștia trebuiesc să fie potrivite cu dezvoltarea lor fizică și cu aptitudinile de care dau dovadă, fără să le fie încalcate drepturile la dezvoltare fizica, mentală, spirituală etc. În același timp, raportul de muncă dintre zilier și beneficiar se poate stabili acum prin accord, fără să mai fie nevoie de încheierea unui contract individual de muncă, în formă scrisă.

De data aceasta, obligații mai multe au cei care beneficiază de astfel de lucrători. Astfel, aceștia trebuie să asigure informarea zilierului cu privire la activitatea ce urmează să o desfășoare, iar remunerația cuvenită se face la sfârșitul zilei. Excepție de la această regulă fac doar cazurile în care între beneficiar și zilieri există un accord exprimat în scris. în asemenea condiții, zilierul poate primi banii cuveniți la sfârșitul săptămânii în care a prestart servicii sau chiar șI la sfârșitul perioadei de lucru.

Alexandru CROITORU

De ieri, o nouă lege vine in ajutorul celor care prestează munci ca și zilieri. Noutatea constă în faptul că, dacă pâna acum cei care desfășurau activitățI necalificate cu character ocazional nu beneficiau de prevederile legale privitoare la securitatea în muncă, Legea 18/2014, modifică și completează vechea lege 52/2011. Astfel minorii cu vârste cuprinse între 15 și 16 ani pot munci ca zilieri dacă au acordul scris al părinților sau a reprezentanților legali, fapt interzis până acum. în schimb, muncile prestate de către aceștia trebuiesc să fie potrivite cu dezvoltarea lor fizică și cu aptitudinile de care dau dovadă, fără…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile