Home » Sanatate » Numărul copiilor cu autism, în creștere și în județul Vaslui

Numărul copiilor cu autism, în creștere și în județul Vaslui

Îngrijorător: numărul copiilor cu autism este în creștere în județul Vaslui de la an la an. Cele mai recente statistici arată că unul din 68 de copii suferă de autism. La fel de grav este faptul că statul român se îngrijejște prea puțin de soarta acestor copii. Sistemul sanitar din România nu pune la dispoziție specialiști în recuperarea acestor bolnavi, nu alocă fonduri pentru terapia necesară și nu se interesează de soarta autistului după ce acesta împlinește 18 ani (până la această vârstă, singurul sprijin acordat părinților fiind un ajutor bănesc de 800 de lei). Deși autistul adult nu se poate descurca singur, statul român îl consideră un om normal neoferindu-i facilități, cu atât mai puțin o sursă de venit.

Chiar dacă, de-a lungul anilor, au apărut diverse asociații și fundații care și-au propus să ofere sprijin, posibilitățile materiale s-au diminuat de la an la an. Cu toate acestea, sunt câteva care se străduiesc din răsputeri să facă față condițiilor vitrege. Una dintre organizații este „Cristi’s Outreach Program”, care este o filială a fundației americane „Brent Woodall”, o instituție privată, nonguvernamentală, apoliticăși non profit.

„Cristi’s Outreach Program” are nouă angajați, din care cinci sunt instructori educatori pentru activități de resocializare. Aceștia au grijă de 32 de copii cu autism, din Bârlad și din zonele învecinate.

Fundația oferă prijin prin educație și terapie comportamentalã (terapia ABA) copiilor cu autism, prin toate mijloacele prevãzute de legile române. Totodată, se ocupă și de educarea părinților, arătându-le care este comportamentul adecvat cu acești copii. Tot aici, copiii cu autism au parte de evaluări educaționale și de limbaj, terapie logopedică, activități de socializare în grup, program de terapie prin muzică, training individualizat, în ABA și logopedie pentru părinți.

„În mare parte, diagnosticul copiilor cu autism, pus de medicii psihiatri, nu poate fi ignorat, dar din păcate nici nu are remediu prin tratament medicamentos, ci numai prin terapie comportamentalã. Noi asigurãm aceastã terapie prin metoda ABA, metodã folositã pe scarã largã în SUA, cu rezultate notorii, supervizatã de Fundatia Brent Woodall. Menționez cã aceastã terapie ajutã societãții prin faptul cã, acesti copii, vor putea fi recuperați și integrați în societate, fãrã a fi declarați persoane cu dizabilitãți, pentru care societatea suportã cheltuieli de întreținere”, a declarat Nicoleta Carmen Ababi Caravelea, directorul filialei locale a fundației.

Totodată prin folosirea activității de socializare în grup fiecărui copil i se creează un program de intervenții format din limbaj și comunicare, educație matematică, dezvoltarea motorului gros, logopedie. Principalul scop al acestui program de intervenție este de a facilita integrarea copiilor autiști în învățământul de masă, dezvoltarea comunicării funcționale, dezvoltarea abilităților de viață.

Centrul se confruntă cu o mare problemă, anume lipsa banilor.

“Momentan, întâmpinãm probleme financiare, ceea ce face ca activitatea fundației sã încetinească din lipsa materialelor necesare și recompenselor care ajută acești copii. Orice ajutor material sau financiar ar fi benefic pentru continuarea corectã a activitãții”, a mai precizat Carmen Ababi Caravelea.

Asociația este susținuță financiar doar de americani. Totodată, Direcția de Protecție a Copilului Vaslui a pus gratuit la dispoziția centrului spațiul necesar desfășurării activității.

„După câte rezultate bune am avut aici, după progresele pe care le fac copii, nu putem renunța. E păcat și de copii și de atâta muncă, pentru că fără terapie susținută ei pot regresa în câteva zile. Dar ne e foarte greu. Nepercepând taxe pentru ABA, banii noștri vin de la americani. Fundația Brent Woodall trimite în România 5% din fondurile colectate în SUA din sponsorizări. Restul rămâne copiilor de acolo”, explică Nicoleta Ababi-Caravelea.

Pentru o mai bună funcționare, în anul 2009 centrul a încercat să solicitate sprijin

și statului, depunând un dosar de subvenție, în urma căruia i-a fost aprobată o sumă de 40 de lei pe lună, pentru o perioadă de nouă luni. O subvenție infimă, pe care centrul a refuzat-o întrucât ridicarea acesteia necesita deplasarea la Vaslui, iar transportul nu se deconta.

Daniela PORUMB

Îngrijorător: numărul copiilor cu autism este în creștere în județul Vaslui de la an la an. Cele mai recente statistici arată că unul din 68 de copii suferă de autism. La fel de grav este faptul că statul român se îngrijejște prea puțin de soarta acestor copii. Sistemul sanitar din România nu pune la dispoziție specialiști în recuperarea acestor bolnavi, nu alocă fonduri pentru terapia necesară și nu se interesează de soarta autistului după ce acesta împlinește 18 ani (până la această vârstă, singurul sprijin acordat părinților fiind un ajutor bănesc de 800 de lei). Deși autistul adult nu se…

Review Overview

User Rating: 4.65 ( 2 votes)

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: