Home » Business » BNR a decis marti sa mentina nivelul dobanzii cheie si sa reduca RMO la valuta la 16% (de la 18%)

BNR a decis marti sa mentina nivelul dobanzii cheie si sa reduca RMO la valuta la 16% (de la 18%)

BNR a decis marti sa mentina dobanda cheie la 3,5% pe an si sa reduca rata rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in valuta ale institutiilor de credit la nivelul de 16% (de la 18%) incepand cu perioada de aplicare 24 iulie-23 august 2014, concomitent cu mentinerea ratei rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei la nivelul de 12%, au transmis oficialii bancii centrale intr-un comunicat.  „BNR reitereaza ca utilizarea adecvata a tuturor instrumentelor de care dispune in conditiile monitorizarii atente a evolutiilor interne si ale mediului economic international va asigura indeplinirea obiectivului privind stabilitatea preturilor pe termen mediu si mentinerea stabilitatii financiare”, se mai arata in comunicat.
„BNR va continua procesul de reducere a ratelor rezervelor minime obligatorii (RMO) insa in pasi mici pentru a putea evalua impactul pe piata al eliberarii de lichiditate”, afirma anterior viceguvernatorul BNR Cristian Popa, el fiind insarcinat in cadrul Bancii Centrale cu coordonarea politiciii monetare.
Decizia BNR de marti vine ca raspuns la masurile BCE de relaxare monetara, iar din toamna ar putea sa reinceapa scaderea dobanzilor daca prognoza de inflatie va cobori sub 3%.
BCE a redus, la inceputul lunii iunie, dobanda de politica monetara la un nou minim record, de la 0,25% la 0,15%, si a coborat rata la depozitele constituite de banci la -0,1%, devenind astfel prima mare banca centrala care taxeaza banii pastrati de banci in conturi BCE.
Presedintele BCE, Mario Draghi, a declarat recent ca institutia va mentine dobanzile la un nivel scazut cel putin pana la sfarsitul anului 2016.
In aceste conditii, BNR se asteapta la o crestere semnificativa a fluxurilor de capital catre Romania, care s-au resimtit deja in ultima perioada pe piata valutara, unde dealerii sustin ca banca centrala intervine frecvent pentru a contracara aprecierea leului.
Daca inflatia isi mentine trendul in urmatoarele luni, in toamna va fi reluata taierea dobanzii de politica monetara. Nu sunt ratiuni pentru o dobanda de 3,5%, daca inflatia la final de an se duce sub 3%, poate chiar 2,5%. Cu datele din prezent, prognoza de 3,3% pentru finalul anului deja nu mai este valabila, au precizat  surse bancare pentru Mediafax.
La inceputul acestui an, BNR a redus ratele rezervelor minime obligatorii la lei de la 15% la 12% si ratele rezervelor minime obligatorii la valuta de la 20% la 18%.
In decembrie 2013, Isarescu a declarat ca, pentru sustinerea creditarii, banca centrala este pregatita sa reduca rezervele minime obligatorii in 2014, care insumeaza circa 6 miliarde de euro la valuta si 3-4 miliarde de euro la lei, chiar daca in piata monetara se inregistreaza un exces de lichiditate estimat la circa 2 miliarde de euro.
BNR are o tinta stabila pentru infatia anuala de 2,5% plus/minus un punct procentual, iar cea mai recenta prognoza a bancii centrale indica un nivel de 3,3%. Rata anuala a inflatiei s-a situaut in luna mai la minimul istoric de 0,94% (mai 2014/mai 2013).

Sursa: hotnews.ro

BNR a decis marti sa mentina dobanda cheie la 3,5% pe an si sa reduca rata rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in valuta ale institutiilor de credit la nivelul de 16% (de la 18%) incepand cu perioada de aplicare 24 iulie-23 august 2014, concomitent cu mentinerea ratei rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei la nivelul de 12%, au transmis oficialii bancii centrale intr-un comunicat.  "BNR reitereaza ca utilizarea adecvata a tuturor instrumentelor de care dispune in conditiile monitorizarii atente a evolutiilor interne si ale mediului economic international va asigura indeplinirea obiectivului privind stabilitatea preturilor pe termen mediu si mentinerea…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: