Home » Justitie » Luare de mită, înșelăciune, spălare de bani, fals și uz de fals – Patroana Vascar, reținută de DNA

Luare de mită, înșelăciune, spălare de bani, fals și uz de fals – Patroana Vascar, reținută de DNA

Gabriela Ciuburciu, patroana fabricii de preparate, semipreparate și conserve din carne SC Vascar SA a fost reținută, ieri, de procurorii Direcției Naționale Anticorupție. Ea este acuzată de luare de mită, înșelăciune, spălare de bani, flas și uz de fals. Alături de ea au mai fost reținuți Iuliu Cepoi, fost director comercial și economic al societății menționate și contabilul-șef Florina Șușu. Cei trei au fraudat un proiect european cu o valoare eligibilă de aproape patru milioane de euro, pentru care au decontat cheltuieli de aproape șase milioane de euro! Ieri, au fost prezentați magistraților cu propunere de arestare preventivă.

Alex SAVA

Gabriela Ciuburciu, cea care a clădit brandul de renume național și imperiul financiar Vascar a fost reținută, ieri, de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA). Conform comunicatului de presă emis de instituția menționată, în sarcina influentei femei de afaceri s-au reținut următoarele infracțiuni: folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităților Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată; fals in înscrisuri sub semnătura privată, in formă continuată; folosire cu rea credință a bunurilor sau a creditului societății, intr-un scop contrar intereselor acesteia sau în folosul lui propriu ori pentru a favoriza o altă societate în care are interese direct sau indirect, in forma continuată; spălare de bani; folosire cu rea credință a bunurilor sau a creditului societății, în formă continuată; efectuare de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoana, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, in formă continuată.

În același dosar este cercetat Iuliu Cepoi, fost director comercial si director economic al SC Vascar SA și, de asemenea, acționar al acestei societăți, „sub aspectul săvârșirii infracțiunilor concurente de complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităților Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, cu consecințe deosebit de grave, spălare de bani, în formă continuată și complicitate la folosirea cu rea credință a bunurilor sau a creditului societății, intr-un scop contrar intereselor acesteia sau în folosul lui propriu ori pentru a favoriza o altă societate în care are interese direct sau indirect, in forma continuată”, după cum se arată în comunicatul DNA.

Și contabila firmei, Florina Șușu, este cercetată pentru „complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităților Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, cu consecințe deosebit de grave, complicitate la folosirea cu rea credință a bunurilor sau a creditului societății, intr-un scop contrar intereselor acesteia sau în folosul lui propriu ori pentru a favoriza o altă societate în care are interese direct sau indirect, spălare de bani, în formă continuată, complicitate la folosirea cu rea credință a bunurilor sau a creditului societății, in legătură directă cu o infracțiune asimilată celor de corupție, în formă continuată și complicitate la efectuarea de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoana, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, in formă continuată”.

Fraudă cu fonduri europene

În perioada 2008-2010, SC Vascar SA a derulat un proiect finanțat din fonduri comunitare “pentru acordarea ajutorului financiar nerambursabil în condițiile programului național pentru dezvoltare rurală”, perioada de implementare fiind de 24 de luni. Valoarea eligibilă a proiectului a fost de 14.705.128 lei, echivalentul a 3.980.814 euro, însă autoritatea contractantă a decontat cheltuieli în valoare totală de 5.839.677,81 lei.

Gabriela Ciuburciu, ajutată de Șușu Florina, a planificat si au executat în detaliu fraudarea proiectului finanțat prin programul FEADR, prin simularea legalității procedurilor de achiziții, obținând astfel sume foarte mari de bani, pe care și le-a însușit, prin simularea unor operațiuni comerciale licite. Astfel, nouă contracte de achiziții de utilaje au fost atribuite unei firme al cărei unic asociat si administrator era inculpatul Iuliu Cepoi, în urma unor proceduri de selecție simulate, la preturi mult supraevaluate. O parte din acești bani s-au reîntors la patroana Vascar prin intermediul altor firme, controlate ea.

Astfel, această societate comercială a fost interpusă in cadrul procedurilor de achizitii, achiziționând utilaje si echipamente de la furnizori și vânzându-le apoi SC Vascar SA la un preț cu 2.959.692,42 lei mai mare decât valoarea lor de piață.

Pentru a simula respectarea prevederilor privind procedurile de achiziții aplicabile și pentru a ascunde conflictul de interese ce rezulta din legăturile dintre structurile acționariatului SC Vascar SA și al firmei câștigătoare a licitației, patroana Vascar a întocmit și semnat mai multe documente în care a menționat, în mod nereal, faptul că nu există nici un interes care să afecteze imparțialitatea pe parcursul procesului de verificare/evaluare a ofertelor.

„În perioada 2009-2010, prin intermediul unor operațiuni comerciale fictive, denumite «punere la dispoziție de personal», inculpatii Ciuburciu Gabriela, Cepoi Iuliu si Șușu Florina au transferat în conturile SC Vascar SA și ale altor două firme, controlate in mod absout de Ciuburciu Gabriela, din contul firmei al cărei unic asociat si administrator era inculpatul Cepoi Iuliu, suma totală de 510.079,70 lei, pentru a disimula originea ilicită a acesteia. De asemenea, alte 16 contracte au fost încheiate de către SC Vascar SA, reprezentată de Ciuburciu Gabriela, cu diverse societăți comerciale din Romania și din străinătate, cu sprijinul unor persoane care au emis si trimis oferte pur formale in numele altor firme. Scopul acestor acțiuni a fost acela de a simula legalitatea procedurilor de atribuire și al creării aparenței eligibilității cheltuielilor efectuate de SC Vascar SA cu respectivele achiziții”, se mai arată în comunicatul DNA.

Faptele au avut ca rezultat obținerea fără drept de către SC Vascar SA a sumei totale de 5.277.354,56 lei, din finanțarea nerambursabila acordata de Agenția de Plăti pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, in cadrul proiectului.

De asemenea, distinct de faptele legate de obținerea fara drept a finanțării nerambursabile în cadrul proiectului, inculpata Gabriela Ciuburciu, beneficiind si de sprijinul Florinei Șușu, a transferat 4.981.852,81 lei, în conturile a trei societăți comerciale care aparțineau inculpatei si familiei acesteia.

Ieri, cei trei inculpați au fost prezentați magistraților de la Tribunalul Vaslui cu propunere de arestare preventivă.

Gabriela Ciuburciu, patroana fabricii de preparate, semipreparate și conserve din carne SC Vascar SA a fost reținută, ieri, de procurorii Direcției Naționale Anticorupție. Ea este acuzată de luare de mită, înșelăciune, spălare de bani, flas și uz de fals. Alături de ea au mai fost reținuți Iuliu Cepoi, fost director comercial și economic al societății menționate și contabilul-șef Florina Șușu. Cei trei au fraudat un proiect european cu o valoare eligibilă de aproape patru milioane de euro, pentru care au decontat cheltuieli de aproape șase milioane de euro! Ieri, au fost prezentați magistraților cu propunere de arestare preventivă. Alex SAVA…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: