Home » National » Tribunalul Vaslui a declarat ILEGALĂ decizia de interzicere a explorării gazelor de șist în Puiești

Tribunalul Vaslui a declarat ILEGALĂ decizia de interzicere a explorării gazelor de șist în Puiești

Tribunalul Vaslui a declarat ilegală hotărârea Consiliului Local Puiești de interzicere a explorării și exploatării gazelor de șist pe teritoriul comunei unde Chevron are cea de-a doua autorizație de construire pentru montarea unei sonde de prospecțiuni a solului.

Prefectura Vaslui a câștigat procesul intentat la începutul acestui an Consiliului Local (CL) Puiești, după ce aleșii au votat în unanimitate interzicerea explorării și exploatării gazelor de șist pe teritoriul comunei, unde compania Chevron a obținut ulterior acordul de mediu și autorizație de construire pentru montarea unei sonde de prospectare a solului, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Astfel, Hotărârea CL Puiești adoptată în noiembrie anul trecut a fost declarată ilegală de instanța vasluiană întrucât, așa cum susține Prefectura în motivarea cererii de anulare a hotărârii, nu respectă legislația din România cu privire la prospectarea și extracția resurselor naturale din subsol.

„Comunitățile locale nu se pot pronunța asupra exploatării zăcămintelor din subsol, acestea fiind în proprietatea exclusivă a statului”, subliniază Prefectura Vaslui în cererea de anulare a hotărârii.

Compania Chevron a obținut de la Consiliul Județean Vaslui, la începutul lunii aprilie, autorizația de construire pentru sonda de explorare a gazelor de șist ce urmează a fi amplasată în extravilanul localității Puiești. Eliberarea autorizației de construire la Puiești s-a făcut după ce Chevron obținuse, pe 30 ianuarie 2014, acordul de mediu pentru explorarea gazele de șist în extravilanul localității respective. Compania petrolieră a depus solicitarea pentru obținerea acordului de mediu la Puiești în toamna anului trecut, iar pe 20 decembrie 2013 a avut loc și dezbaterea publică pe marginea proiectului, ședință care s-a desfășurat, pe o perioadă de două ore, printre huiduieli și fluierături ale localnicilor și activiștilor de mediu.

Sonda de explorare de la Puiești va fi amplasată la 1,4 kilometri de cea mai apropiată localitate și la 300 de metri față de pârâul Tutova. Suprafața luată în concesiune de compania petrolieră este de aproximativ două hectare.

Pe lângă procesul cu Puiești, Prefectura a câștigat la Tribunalul Vaslui alte 12 procese intentate consiliilor locale care au interzis explorarea și exploatarea gazelor de șist pe teritoriul comunelor respective, CL Băcani și CL Pungești atacând cu recurs sentințele instanței vasluiene. În schimb, au existat și trei consilii locale, respectiv Alexandru Vlahuță, Șuletea și Pogana, care au avut câștig de cauză în instanță pe aceeași speță, însă Prefectura Vaslui le-a atacat la Curtea de Apel Iași.

Compania Chevron deține patru acorduri de mediu în județul Vaslui pentru explorarea gazelor de șist, în localitățile Siliștea – Pungești, Păltiniș – Băcești, Popeni – Găgești și Puiești. De asemenea, compania petrolieră a obținut, în baza acordului de mediu și a altor avize de la alte autorități, și două autorizații de construire pentru amenajarea platformelor pe care sunt sau urmează a fi montate sondele de explorare de la Siliștea – Pungești și Puiești. Până acum, Chevorn a început lucrările de foraj în comuna Pungești, la începtul lunii mai.

Sursa: mediafax.ro

Tribunalul Vaslui a declarat ilegală hotărârea Consiliului Local Puiești de interzicere a explorării și exploatării gazelor de șist pe teritoriul comunei unde Chevron are cea de-a doua autorizație de construire pentru montarea unei sonde de prospecțiuni a solului. Prefectura Vaslui a câștigat procesul intentat la începutul acestui an Consiliului Local (CL) Puiești, după ce aleșii au votat în unanimitate interzicerea explorării și exploatării gazelor de șist pe teritoriul comunei, unde compania Chevron a obținut ulterior acordul de mediu și autorizație de construire pentru montarea unei sonde de prospectare a solului, transmite corespondentul MEDIAFAX. Astfel, Hotărârea CL Puiești adoptată în noiembrie…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: