Home » Social » Un județ de pensionari

Un județ de pensionari

Județul Vaslui numără peste 80 de mii de pensionari, în timp ce numărul celor care muncesc abia trece de 50.000. Gradul de dependență economică calculat ca raport între numărul mediu al pensionarilor plătiți de la bugetul de stat și numărul mediu al salariaților din județ este de 1,53 pensionari la un salariat. Pensia medie în județul nostru este printre cele mai mici din țară.

Daniela PORUMB

Pensionarii din județul Vaslui au unele dintre cele mai mici pensii din țară. Potrivit unui raport al Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP) pensia medie lunară în județul Vaslui este de 709 lei, cu aproape 25% mai mică decât a unui pensionar bucureștean, brașovean sau hunedorean, cu 20% decât a unui pensionar din Cluj, Galați sau Prahova și cu 10% mai mică decât a celor mai mulți pensionari din restul țării. Culmea umilinței, mai puțin decât un pensionar din județul nostru câștigă doar cei din Botoșani, Vrancea și Giurgiu.

Cifrele sunt cu atât mai îngrijorătoare cu cât în județul nostru nici nu are cine să susțină pensia celor ieșiți din câmpul muncii. Numărul lor este de 80.601, mai mare decât numărul vasluienilor care muncesc și contribuie la fondul asigurărilor sociale cu peste 28.000. Mai exact, numărul salariaților este de 52.358.

Altfel spus, gradul de dependență economică calculat ca raport între numărul mediu al pensionarilor plătiți de la bugetul de stat și numărul mediu al salariaților din județ este de 1,53 pensionari la un salariat.

O cifră cu adevărat împovărătoare pentru un județ atât de sărac precum Vasluiul, în ciuda faptului că în acest an numărul salariaților a crescut, iar cel al pensionarilor a scăzut, conform CNPP. Principalul motiv al scăderii numărului de persoane retrase din cĂmpul muncii, se datorează regulilor mai aspre de pensionare. Cu toate acestea cheltuielile cu pensiile vasluiene au crescut în 2014 și asta din cauza majorării acestora. În momentul de față, fondul de pensii în județul Vaslui este de aproape 57, 2 milioane lei.

Nici la nivel național lucrurile nu stau cu mult mai bine. Conform datelor publicate de INS, numărul mediu de pensionari în 2014 a scăzut cu 18. 000 de persoane față de ultimul trimestru din anul 2013, ajungĂnd la 5,37 milioane.

În momentul de față, numărul pensionarilor pentru limită de vĂrstă predomină: 72,9%. Restul se împarte între celelalte categorii de pensii: anticipate, de invaliditate, de urmaș, ajutor social tip pensie, pensii IOVR (se acordă invalizilor și accidentaților de război).

Județul Vaslui numără peste 80 de mii de pensionari, în timp ce numărul celor care muncesc abia trece de 50.000. Gradul de dependență economică calculat ca raport între numărul mediu al pensionarilor plătiți de la bugetul de stat și numărul mediu al salariaților din județ este de 1,53 pensionari la un salariat. Pensia medie în județul nostru este printre cele mai mici din țară. Daniela PORUMB Pensionarii din județul Vaslui au unele dintre cele mai mici pensii din țară. Potrivit unui raport al Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP) pensia medie lunară în județul Vaslui este de 709 lei, cu…

Review Overview

User Rating: 4.5 ( 1 votes)

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: