Home » World » Mișcarea islamistă Hamas a lansat peste 40 de rachete asupra Israelului. Fâșia Gaza, vizată de zeci de raiduri israeliene. Militari Hamas: Israelul a depășit o LINIE ROȘIE

Mișcarea islamistă Hamas a lansat peste 40 de rachete asupra Israelului. Fâșia Gaza, vizată de zeci de raiduri israeliene. Militari Hamas: Israelul a depășit o LINIE ROȘIE

Mișcarea islamistă Hamas, care deține controlul asupra Fâșiei Gaza, a lansat luni seara zeci de rachete asupra Israelului, care a răspuns cu atacuri aeriene, o nouă escaladare ce riscă să degenereze în război deschis. În cursul nopții de luni spre marți, Forțele Aeriene israeliene au lansat zeci de raiduri în Fâșia Gaza.

UPDATE 04:39 Fâșia Gaza, vizată de zeci de raiduri israeliene

Forțele Aeriene israeliene au lansat, în cursul nopții de luni spre marți, zeci de raiduri în Fâșia Gaza, în urma tirurilor de rachete care au vizat sudul Israelului, au anunțat martori și surse palestiniene din domeniul securității, relatează AFP.

Aceste atacuri multiple s-au soldat cu nouă răniți ușor, potrivit unui bilanț provizoriu.

O purtătoare de cuvânt a armatei israeliene a confirmat lansarea unei „operațiuni aeriene”, fără să ofere precizări despre amploarea sa.

Atacurile au vizat case în sudul Fâșiei Gaza, în special din Khan Younis, potrivit unor martori.

Brigăzile Ezzedin al-Qassam, aripa militară a mișcării islamiste Hamas, care deține controlul asupra Fâșiei Gaza, a adresat amenințări în urma efectuării acestor raiduri.

Israelul „a depășit o linie roșie atacând case. Dacă această politică nu încetează, vom răspunde lărgind cercul țintelor noastre până la un punct în care ne vom surprinde inamicul”, au avertizat brigăzile într-un comunicat.

Fostul șef al Guvernului Hamas, Ismail Haniyeh, a făcut apel, într-un comunicat, „la unitate palestiniană pe frontul politic și pe teren, dar și la o intensă coordonare și cooperare între toți membrii poporului pentru a face față acestei etape critice”.

De asemenea, el a subliniat că este „mai mult ca oricând în favoarea reconcilierii palestiniene în fața acestei agresiuni”, făcând aluzie la recentul acord de reconciliere semnat între Hamas și Organizația pentru Eliberarea Palestinei (OEP), care a permis constituirea unui Guvern de uniune.

Potrivit armatei israeliene, peste 40 de rachete au fost lansate dinspre Fâșia Gaza în doar o singură oră, luni seara, dintre care 12 au fost distruse în zbor de sistemul de apărare Iron Dome deasupra orașelor Ashdod și Netivot, în sudul țării.

Nicio persoană nu a fost rănită.

Atacurile au fost revendicate de Brigăzile Ezzedin al-Qassam, aripa militară a mișcării islamiste Hamas. „Brigăzile Ezzedin al-Qassam au tras zeci de rachete spre orașele Netivot, Ashkelon, Ashdod și Ofakim ca reacție la agresiunea sionistă”, a anunțat organizația într-un comunicat.

„Rachetele constituie o reacție naturală față de crimele israeliene împotriva poporului nostru. Ocupantul (israelian) să înțeleagă bine acest mesaj. Nu ne temem de amenințări și vom răspunde crimelor sale”, a avertizat purtătorul de cuvânt al Hamas, la Gaza, Sami Abu Zuhri.

Sirenele de alertă au răsunat până la Beit Shemesh, la 80 de kilometri distanță de Fâșia Gaza, nu departe de Ierusalim, potrivit unui comunicat militar.

La puțin timp după, Forțele Aeriene israeliene au lansat peste 30 de atacuri asupra sudului teritoriului palestinian, la est de Rafah, într-o zonă cu tuneluri situată în apropierea frontierei cu Israel, potrivit serviciilor de securitate ale Hamas. Atacurile nu au produs victime.

Conform televiziunii publice, Cabinetul de securitate, convocat luni de premierul israelian Benjamin Netanyahu, a dat undă verde armatei „să înăsprească represaliile împotriva Hamas”.

Zeci de tancuri au fost mobilizate în apropierea frontierei cu Fâșia Gaza și sunt pregătite să intervină în cazul lansării unei ofensive împotriva enclavei palestiniene, potrivit unor imagini prezentate de televiziunea israeliană.

Sute de rezerviști au fost de asemenea mobilizați și armata „are capacitatea de a chema încă aproximativ 1.500”, a declarat un purtător de cuvânt al armatei. În plus, două brigăzi de rezerviști sunt pregătite în caz de necesitate, a adăugat el.

Confruntarea dintre Hamas și Israel se intensifică după moartea a opt combatanți palestinieni în cursul nopții de duminică spre luni. Un al nouălea combatant palestinian este în stare critică.

În total, aproximativ o sută de proiectile au fost lansate din Fâșia Gaza înspre sudul Israelului în ultimele 24 de ore, potrivit armatei. Un militar a fost rănit ușor, iar două case distruse.

„Cu ultimile tiruri, Hamas a depășit o linie roșie și va trebui de-acum să plătească”, au apreciat oficiali de rang înalt israelieni citați de postul de televiziune privat 10.

În realitate, premierul israelien nu pare să aibă o altă soluție decât recurgerea la forță.

Duminică, el a îndemnat Guvernul său la reținere. „Experiența a demonstrat că în astfel de momente, precum cel de astăzi, trebuie să ne păstrăm capul limpede”, s-a adresat el miniștrilor mai belicoși.

Dar aceasă linie de prudență l-a determinat pe ministrul de Externe Avigdor Lieberman, un ultranaționalist, să anunțe că renunță la alianța cu partidul Likud al lui Benjamin Netanyahu.

„Nu mai este un secret că există dezacorduri fundamentale, care nu mai permit o activitate comună (cu Likudul). Ne despărțim și vom înființa altă facțiune”, a anunțat Lieberman într-o conferință de presă susținută la Parlament.

El se opune poziției lui Netanyahu și susține o intervenție „masivă” în Fâșia Gaza.

Partidul lui Lieberman, Israel Beiteinu (Israelul casa noastră), a prezentat o listă comună cu Likudul în alegerile legislative din ianuarie 2013. Blocul Likud-Israel Beiteinu este alcătuit din 31 de deputați din cei 120 câți se află în Knesset (Parlament).

În acest context de criză, trei dintre cei șase suspecți evrei arestați pentru răpirea și asasinarea unui minor palestinian, la Ierusalimul de Est, pe 2 iulie, au mărturisit că au comis crima.

„Trei dintre cei șase suspecți aflați în detenție au mărturisit uciderea lui Mohammad Abu Khdeir, afirmând că l-au ars de viu, și au reconstituit scena crimei” în fața polițiștilor, a precizat o sursă, care a solicitat protecția anonimatului.

Șase tineri extremiști evrei au fost arestați duminică dimineața de către poliție, în acest caz supus în continuare unei cenzuri mediatice.

Mohammad Abu Khdeir, în vârstă de 16 ani, a fost răpit pe 2 iulie din cartierul Shuafat, în Ierusalimul de Est ocupat și anexat de Israel. Cadavrul minorului – „ars în întregime” potrivit avocatului familiei – a fost găsit câteva ore mai târziu în apropierea unei păduri, în partea de vest a orașului.

Încă de la descoperirea cadavrului, palestinienii au acuzat evrei extremiști că l-au răpit și ucis din răzbunare, după răpirea și asasinarea a trei studenți israelieni în regiunea Hebron, în Cisiordania ocupată, fapte atribuite de către Israel mișcării islamiste palestiniene Hamas.

Președintele Shimon Peres și premierul Benjamin Netanyahu l-au sunat luni pe Hussein Abu Khder, tatăl minorului palestinian, primul pentru a-și exprima „rușinea”, iar cel de-al doilea”indignarea” față de această crimă „abominabilă”.

Sursa: mediafax.ro

Mișcarea islamistă Hamas, care deține controlul asupra Fâșiei Gaza, a lansat luni seara zeci de rachete asupra Israelului, care a răspuns cu atacuri aeriene, o nouă escaladare ce riscă să degenereze în război deschis. În cursul nopții de luni spre marți, Forțele Aeriene israeliene au lansat zeci de raiduri în Fâșia Gaza. UPDATE 04:39 Fâșia Gaza, vizată de zeci de raiduri israeliene Forțele Aeriene israeliene au lansat, în cursul nopții de luni spre marți, zeci de raiduri în Fâșia Gaza, în urma tirurilor de rachete care au vizat sudul Israelului, au anunțat martori și surse palestiniene din domeniul securității, relatează…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: