Home » National » CNAS: Peste 7 milioane de lei, recuperați de la spitalele unde s-au găsit nereguli

CNAS: Peste 7 milioane de lei, recuperați de la spitalele unde s-au găsit nereguli

Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a dispus, în urma neregulilor găsite la controale făcute în 77 de spitale ce au secții de chiurgie, recuperarea a peste 7 milioane de lei de la unitățile sanitare care au făcut raportări eronate.

Controalele au fost făcute la 77 de spitale din toată țara, în perioada 5-30 mai, de echipe formate din reprezentanți ai CNAS, ai caselor de asigurări de sănătate județene/municipiului București și ai direcțiilor de sănătate publică județene/municipiului București.

„Pentru neregulile constatate în urma controalelor au fost dispuse sancțiuni pentru lunile în care s-au înregistrat aceste situații, respectiv reținerea unor sume calculate prin aplicarea unui procent de 1%, respectiv 3% la valoarea de contract aferentă lunilor respective, precum și recuperarea contravalorii FOCG-urilor (Foilor de Observații Clinice Generale – n.r.) și FSZ-urilor (Foilor de Spitalizare de Zi – n.r.) identificate ca raportate eronat, în cuantum de 7.078.439 lei”, precizează CNAS.

Potrivit CNAS, în urma acțiunii de control, în 37 de spitale au fost constatate neconcordanțe între datele din FOCG/FSZ și criteriile de internare pentru cazurile de spitalizare continuă sau de zi, cum ar fi: urgențele medicale nu s-au regăsit consemnate în evidențele UPU/CPU sau aveau bilete de trimitere pentru servicii medicale clinice/bilet de internare; codurile de boală raportate spre decontare nu s-au încadrat în lista urgențelor medico-chirurgicale, cele mai multe dintre acestea fiind servicii medicale efectuate la cererea pacientului.

CNAS mai precizează că în 60 de spitale au fost constatate deficiențe referitoare la modul de întocmire și completare a FOCG/FSZ, iar 33 de unități sanitare nu au întocmit decontul de cheltuieli care se eliberează pacientului pentru serviciile medicale prestate. „Conform prevederilor Ordinului ministrului sănătății nr. 1100/2005, acest document (decontul – n.r.) trebuie întocmit la externarea pacientului în trei exemplare, din care un exemplar se înmânează pacientului, unul rămâne anexat la foaia de observație, iar al 3-lea exemplar se transmite și se păstrează la compartimentul financiar-contabil. Au fost identificate situații în care decontul de cheltuieli din FOCG nu include și valoarea investigațiilor paraclinice (analize de laborator, examene radiologice și investigații de înaltă performanță) suma aferentă acestora fiind zero, deși există investigații paraclinice efectuate în laboratoarele proprii ale spitalului”, arată sursa citată.

În 22 de unități sanitare controlate, echipele de control au constatat faptul că, până la data efectuării controlului, nu au fost raportate către CAS listele de prioritate a cazurilor programabile, conform prevederilor Ordinului MS/CNAS nr. 423/191/2013. Acest ordin prevede că, pentru încadrarea în sumele contractate cu casele de asigurări de sănătate, spitalele vor întocmi liste de prioritate pentru cazurile programabile, dacă este cazul, cu excepția cazurilor de urgență medico-chirurgicală, a cazurilor care necesită internare în secțiile de obstetrică și neonatologie și a bolilor cu potențial endemo-epidemic. Odată cu raportarea ultimei luni a fiecărui trimestru, spitalele au obligația să depună la casa de asigurări de sănătate numărul cazurilor programate aferente trimestrului respectiv.

Pe de altă parte, mai precizează CNAS, au fost identificate situații în care au fost efectuate servicii medicale la cererea asiguratului, contra cost, care au fost totodată raportate, validate și decontate de CAS în aceeași lună. Tot în cadrul acestor spitale au fost întocmite pentru același pacient, în aceeași zi, atât FOCG cât și FSZ, acestea fiind, de asemenea, raportate, validate și decontate de CAS în aceeași lună.

De asemenea, în unele spitale, s-a constatat că nu erau asigurate toate medicamentele și materialele sanitare pentru pacientii internați în regim de spitalizare continuă.

„Neregulile constatate cu ocazia acestor controale ne demonstrează că nu toți furnizorii de servicii medicale înteleg că banii din sistemul de asigurări de sănătate trebuie să fie folosiți în mod responsabil și eficient, în beneficiul pacienților. Vom continua astfel de acțiuni împreună cu Ministerul Sănătății pentru a urmări modul în care sunt tratați pacienții și pentru a preveni risipa banilor din sistem”, a declarat președintele CNAS, Vasile Ciurchea.

Sursa: mediafax.ro

Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a dispus, în urma neregulilor găsite la controale făcute în 77 de spitale ce au secții de chiurgie, recuperarea a peste 7 milioane de lei de la unitățile sanitare care au făcut raportări eronate. Controalele au fost făcute la 77 de spitale din toată țara, în perioada 5-30 mai, de echipe formate din reprezentanți ai CNAS, ai caselor de asigurări de sănătate județene/municipiului București și ai direcțiilor de sănătate publică județene/municipiului București. "Pentru neregulile constatate în urma controalelor au fost dispuse sancțiuni pentru lunile în care s-au înregistrat aceste situații, respectiv reținerea unor…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: