Home » Sanatate » Asigurările de sănătate, mulți bani pentru nimic – Gratuit, dar contra-cost

Asigurările de sănătate, mulți bani pentru nimic – Gratuit, dar contra-cost

Asigurații vasluieni nu pot beneficia de radiografii și analize decontate de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS), chiar dacă sunt contribuabili activi. Laboratorul Spitalului Județean de Urgență Vaslui nu este acreditat și poate presta servicii numai pentru asigurații internați. De asemenea, ambulatoriul de specialitate al unității sanitare nu poate efectua radiografii, întrucât nu a contractat astfel de servicii cu Casa Județeană. Oficialii acestei din urmă instituții susțin că asigurații au la îndemână varianta furnizorilor privați de astfel de servicii, numai că și aceștia cer bani, motivând cu epuizarea plafoanelor pe care le-au primit de la CJAS. Interesant e că aceste plafoane nu sunt cunoscute publicului larg. Simona Polak, președintele-director al CJAS Vaslui, a refuzat să ne comunice sumele alocate pentru servicii de imagistică medicală și laborator, spunând că le va posta pe site “zilele următoare”. în concuzie, un angajat cu retribuit cu salariul minim pe economie, pentru care contribuția anuală la fondul asigurărilor sociale de sănătate ajunge la circa 1.500 de lei, va trebui să scoată o sută de lei din buzunar pentru un set de trei radiografii și cam tot atât pentru unul de analize medicale. Ce justificare mai are, în acest caz, contribuția obligatorie la fondul asigurărilor?

Andrei STESCU

De ani buni se vorbește despre subfinanțarea sistemului sanitar românesc. Politicile elaborate de cabinetele miniștrilor care s-au perindat pe scaunul Sănătății, oricât de diferite ar fi fost în conținut, au concluzionat invariabil la fel: e nevoie de mai mulți bani. De la an la an, guvernul mai adaugă la bugetul Sănătății câteva sutimi de procente de PIB, dar banii tot puțini rămân.

E drept că sumele destinate activității medicale sunt insuficiente, însă ce se întâmplă cu puținii bănuți care sunt? în principiu, nimic…

Teoretic, fiecare persoană asigurată are dreptul la o serie de servicii medicale decontate furnizorilor prin casele județene de asigurări de sănătate Vaslui. Practic, puțini sunt cei care beneficiază de aceste servicii. Spre exemplu, unui tânăr salariat medicul de familie i-a recomandat un set de trei radiografii pentru o durere cervicală. Toate cele trei radiografii apar în lista de servicii pentru care CJAS Vaslui plătește. Așa că tânărul a mers la cea mai mare unitate sanitară din Vaslui pentru a efectua radiografiile, sperând să beneficieze de gratuitate. Surpriză și stupoare: i s-au cerut 100 de lei! Motivul? Cea mai mare unitate sanitară cu paturi din județ nu poate presta servicii de imagistică medicală gratuite decât pentru pacienții internați. “Pentru imagistică nu avem medici radiologi care să facă si în ambulatoriu ,avem o criza de medici radiologi”, justifică Neculai Sorescu, directorul economic al Spitalului Județean de Urgență Vaslui. Așadar, pentru radiografii gratuite nu sunt medici, pentru radiografii contra-cost, da! Greu de digerat, dar atâta vreme cât mai există o alternativă, nimic blamabil. Numai că și în privat…

“Am fost la o clinică pe care mi-au recomandat-o cei de la spital, au spus că acolo pot să fac radiografiile gratuit. Am ajuns acolo și mi s-a spus de la recepție că tot trebuie să plătesc o parte din costul lor, deși știam că toate ar trebui să fie gratuite. Am întrebat câți bani trebuie să dau și mi s-a spus că 80 de lei. Cu 20 mai puțin decât la spital”, povestește tânărul asigurat.

Menționăm că pățania sa a avut loc la începutul lunii, când, cel puțin teoretic, plafoanele pentru servicii gratuite și compensate nu aveau cum să fie epuizate. Chiar dacă furnizorii întocmesc liste de așteptare, nu pot refuza nicio solicitate pe motivul anteprogramărilor.

Da’ plafonul? Cât e dom’le plafonul?

Pafoanele pe care furnizorii de servicii de imagistică medicală le au la dispoziție pentru “gratuite” nu sunt cunoscute asiguraților. Se pare că nici nu trebuie să fie, pentru că președintele-director al CJAS Vaslui, Simona Polak, a refuzat să ni le comunice.

“O să le afle toată lumea când se vor pune pe site, zilele următoare”, ne-a spus Simona Polak.

Așadar, ele vor fi făcute publice în mediul online, cândva, la o dată necunosctă încă. Apoi, chiar dacă acest lucru s-ar întâmpla, ar fi la fel de util ca frecția la piciorul de paltin, pentr că fără un instrument de măsură online al plafonului rămas la dispoziția fiecărui furnizor zilnic, asiguratul nu va ști unde să se adreseze pentru a beneficia de servicii decontate de CJAS. Chiar și în cazul în care ar exista un astfel de instrument (în subteranul lumii medicale se spune că ar fi, dar că nu este folosit din motive alte motive…), un asigurat din mediul rural – pensionar, să spunem, de dragul exercițiului – ar trebui să aibă cunoștințe temeinice în domeniul IT pentru a putea afla cum poate face să benefecieze de un serviciu gratuit fără a face decât un singur drum la oraș.

Analize gratuite doar pentru internați

Spitalul Județean de Urgență Vaslui, cea mai mare unitate sanitară cu paturi din județ, nu poate presta nici servicii de laborator pentru publicul asigurat, ci doar pentru bolnavii internați. Asta pentru că, după cum explică Neculai Sorescu, laboratorul nu a putut fi acreditat din cauza unei modificări legislative de ultim moment, dar această situație se va remedia în scurt timp.

“Spitalul Județean Vaslui nu are contract cu CJAS, nici pe imagistică nici pe laborator. (…) Documentația cu Casa nu am făcut-o pentru că, pentru laborator noi avem acreditate numai 42 de analize și minimul după norme e 43 am. Suntem în acreditare cu alte câteva analize, ca să putem intra până la sfârșitul anului. Deci 42, atâtea am avut, neștiind că normele care s-au publicat în luna iunie erau minim 43 de analize. Asta a fost problema”, ne-a declarat Neculai Sorescu.

Toată lumea recomandă privații

Alternativa furnizorilor privați de servicii medicale decontate prin CJAS este, de departe, o inițiativă benefică pentru sistemul sanitar. Asta prin prisma stimulării competitivității, care automat va conduce la creșterea calității serviciilor oferite. Cel puțin în teorie. Numai că în practică, așa cum s-a demonstrat mai sus, plafoanele sunt volatile, iar asigurații trebuie să scoată bani din buzunar.

Partea ciudată, însă, e că atât reprezentanții Casei cât și cei ai spitalului promovează unitățile private.

“Pentru pacienții internati în Spitalul Județean, tot ce înseamnă internat în spital este gratuit, pentru cei internați noi oferim tot ce înseamnă analize și procedee, iar pentru restul Casa are alte laboratoare care sunt în relații contractuale, unde pacientul poate să facă gratuit analize. Pentru cel internat facem noi, pentru celalat, celelate laboratoare care au intrat în relații contractuale cu Casa, și sunt câteva majoare, deja au opțiuni”, ne-a mai spus Neculai Sorescu, care ne-a recomandat nominal și două astfel de unități.

Același lucru l-a făcut și Simona Polak, președintele-director al CJAS Vaslui, care a ținut expres să menționeze numele unui furnizor care are contract cu instituția pentru servicii de imagistică. Paradoxal, este același furnizor unde tânărului asigurat mai sus menționat i s-au cerut 80 de lei. Asta în timp ce el, ca anagajat cu salariul minim pe economie, cotizează anual la fondul unic de asigurări de sănătate cu aproximativ 1.000 de lei, la care se adaugă și contribuția angajatorului, de aproximativ 500 de lei. Bani pentru care asiguratul ar trebui să obțină o contraprestație, nu o piuă de umilință!

Asigurații vasluieni nu pot beneficia de radiografii și analize decontate de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS), chiar dacă sunt contribuabili activi. Laboratorul Spitalului Județean de Urgență Vaslui nu este acreditat și poate presta servicii numai pentru asigurații internați. De asemenea, ambulatoriul de specialitate al unității sanitare nu poate efectua radiografii, întrucât nu a contractat astfel de servicii cu Casa Județeană. Oficialii acestei din urmă instituții susțin că asigurații au la îndemână varianta furnizorilor privați de astfel de servicii, numai că și aceștia cer bani, motivând cu epuizarea plafoanelor pe care le-au primit de la CJAS. Interesant e că…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile