Home » Social » Reprezentanții AJOFM Vaslui vor mai mulți șomeri

Reprezentanții AJOFM Vaslui vor mai mulți șomeri

Deși unul din scopurile Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă (AJOFM) Vaslui este acela de a preveni șomajul, reprezentanții instituției sunt mai degrabă preocupați să-i anunțe pe absolvenții de liceu că mai au doar 21 de zile la dispoziție în care își pot depune dosarele pentru a primi indemnizația de șomaj. Directorul instituției, Daniel Olteanu, manifestă un interes deosebit în ceea ce privește informarea celor care s-au „spetit” patru ani pe băncile școlilor cu privire la acest aspect, declarând că informația trebuie să ajungă la cât mai mulți. El a inițiat chiar și o campanie de informare în licee în acest sens.

Roxana NĂSTASĂ

Până la sfârșitul lunii iunie, 186 de absolvenți și-au depus dosarele în vederea obținerii indemnizației de șomaj, directorul instituției anticipând din experiența anilor precedenți că, după primirea rezultatelor finale de la examenul de bacalaureat, vor depunde dosare foarte mulți absolvenți, ajungând să beneficieze de indemnizație aproximativ 50 % din cei ce termină liceul anul acesta. Suma de care vor beneficia absolvenții șomeri va fi de 250 de lei lunar, timp de șase luni, reprezentând valoarea indicatorului social de referință în vigoare la data încadrării pentru absolvenții ciclului inferior al liceului sau al școlilor de arte și meserii.

daniel olteanuDaniel Olteanu, directorul AJOFM Vaslui, pare foarte interesat de creșterea numărului șomerilor prin anexarea tinerilor care au absolvit liceul. Cel puțin așa reiese din politica de promovare a instituției pe care cu onor o conduce. El consideră că e mult mai important să promoveze aspectul legal în baza căruia tinerii absolvenți de XII clase pot beneficia de indemnizația de șomaj decât eventualele cursuri de calificare/recalificare la care aceștia se pot înscrie. Dovadă în acest sens stă un comunicat de presă, despre care Daniel Olteanu spune cu nemulțumire că, deși l-a trimis principalelor organisme mass-media, nu a fost publicat.

„Absolvenții de liceu promoția 2014 se mai pot prezenta pentru înregistrare ca persoană în căutarea unui loc de muncă până pe 30 iulie. Potrivit prevederilor legii nr. 76/2002 aceștia trebuie să se prezinte la agențiile pentru ocupare în raza cărora își au domiciliul în termen de 60 de zile de la absolvire, indiferent de promovarea sau nepromovarea examenului de bacalaureat. În situația în care unii tineri mai au corigențe și nu au situația școlară încheiată la toate materiile, se vor prezenta în termen de 60 de zile de la susținerea și promovarea examenului de corigență. Adeverința eliberată de instituția de învățământ va specifica data promovării examenului de corigență. În situația în care un absolvent de liceu nu promovează examenul de bacalaureat (indiferent dacă s-a prezentat sau nu la acesta) și acesta are dreptul să se prezinte la agenția de ocupare cea mai apropriată în intervalul 1 iunie – 30 iulie 2014. în situația în care un absolvent promovează examenul de bacalaureat, acesta are în continuare obligația de a se prezenta în intervalul 1 iunie – 30 iulie 2014, deoarece acesta este considerat absolvent din momentul în care a finalizat anul terminal și are situația școlară încheiată la toate materiile. Dacă absolvenții aflați în una din situațiile de mai sus nu se prezintă în intervalul de 60 de zile de la absolvire (1 iunie – 30 iulie 2014), ei au dreptul să se prezinte în continuare să se înregistreze ca persoane în căutarea unui loc de muncă dar nu vor avea dreptul la indemnizație de șomaj. în vederea înregistrării la agențiile de ocupare, absovenții trebuie să prezinte: act de indentitate fotocopie și original, certificat de naștere fotocopie și original, act de studii din care să rezulte că data absolvirii anului terminal a fost 30 mai 2014 și adeverință eliberată de medicul de familie din care sa rezulte dacă este «apt de muncă»”, se arată în comunicatul menționat.

Șomaj sau recalificare?

În afara sumei de 250 de lei, absolvenții promoției 2014 înregistrați în evidența Agenției Județene pentru Ocupare a Forței de Muncă Vaslui pot beneficia, în mod gratuit, de informare și consiliere profesională, mediere pentru identificarea unui loc de muncă și formare profesională gratuită prin programe care asigură inițierea, calificarea, recalificarea, perfecționarea și specializarea. în acest sens, AJOFM pune la dispoziție 21 de cursuri atât la nivel urban, în Vaslui, Bârlad și Huși, cât și la nivel rural în comune precum Zorleni, Berezeni și Ferești. Absolvenții pot astfel să se înscrie la cursuri de lucrător comercial, ospătar, bucătar, agent de securitate, coafor, lucrător în cultura plantelor în mediul rural, tehnician maseur, cosmetician, apicultor, barman, brutar, cusător de piese din piele, contabil, exepert în achiziții publice, instalator instalații tehnico-sanitare și de gaze, zidar, zugrav, confecționer textile, lucrător în creșterea animalelor, în Vaslui urmând să se deschidă și curs de secretară dactilografie, iar în Huși curs de sudor.

Conform reprezentanților AJOFM Vaslui, un procent considerabil din cei ce se înscriu la aceste cursuri se angajează, cel mai mare procent fiind reprezentat de cei ce termină cursuri de cusător piese din piele (92 %), cei din domeniul culturii plantelor (90 %) și ce fac cursul de agent de securitate (67 %). Important pentru scăderea ratei șomajului este însă ca absolvenții șomeri să-și dorească să muncească. în prezent, în județ sunt înscriși 157 de cursanți șomeri, dintre care 49 sunt femei. în cazul în care sunt angajați, ei pot beneficia și de o primă de încadrare în valoare de 500 de lei, chiar dacă nu au primit indemnizație.

Deși unul din scopurile Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă (AJOFM) Vaslui este acela de a preveni șomajul, reprezentanții instituției sunt mai degrabă preocupați să-i anunțe pe absolvenții de liceu că mai au doar 21 de zile la dispoziție în care își pot depune dosarele pentru a primi indemnizația de șomaj. Directorul instituției, Daniel Olteanu, manifestă un interes deosebit în ceea ce privește informarea celor care s-au „spetit” patru ani pe băncile școlilor cu privire la acest aspect, declarând că informația trebuie să ajungă la cât mai mulți. El a inițiat chiar și o campanie de informare în…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: