Home » Invatamant » Profesorii, în examen

Profesorii, în examen

Emoții pentru cadrele didactice debutante din județul Vaslui. Ieri au susținut examenul național de definitivat, care le certifică acestora că au aptitudinile necesare pentru a-și desfășura activitatea la catedră.

Numărul total de candidați a fost de 270, dar numai 234 au fost admiși pentru proba scrisă.

Candidații au avut de îndeplinit cumulativ trei condiții: efectuarea unui stagiu de predare în specialitatea postului de cel puțin un an, să obțină calificativul pentru anul școlar în curs „Bine” sau „Foarte bine” și minimum media 8 la cele două inspecții speciale la clasă desfășurate pe perioada anului școlar.

Cei care nu au fost admiși la proba scrisă, fie au urmat o facultate care nu este acreditată, fie nu și-au efectuat inspecțiile la clasă, sau au făcut cerere de retragere înainte de examen.

Din cei 234 de candidați, 30 au ales să nu se prezinte, iar 38 s-au retras în timpul desfășurării examenului.

Examenul național pentru definitivare în învățământ se organizează la 136 de discipline. Proba scrisă a conținut subiecte de specialitate, metodica predării, pedagogie și elemente de psihologie a educației. Debutanții au avut la dispoziție să redacteze lucrările patru ore.

De asemenea, pentru a fi declarați admiși candidații trebuie să obțină minimum nota 8. Dacă nu reușesc să promoveze de la prima încercare, aceștia mai au dreptul la încă două.

Cadrele didactice care promovează examenul dobândesc dreptul de practică în învățământul preuniversitar.

Noutatea din acest an este că aceia care nu au promovat examenul de definitivat nu pot deveni titulari pe post. În schimb, pot fi angajați în sistemul național de învățământ preuniversitar numai pe perioadă determinată (un an), cu statut de profesor debutant.

Rezultatele vor fi afișate la 19 iulie. Dascălii nemulțumiți pot depune contestații între 19 și 23 iulie, urmând ca rezultatele finale să fie afișate pe 24 iulie. (Daniela PORUMB)

Emoții pentru cadrele didactice debutante din județul Vaslui. Ieri au susținut examenul național de definitivat, care le certifică acestora că au aptitudinile necesare pentru a-și desfășura activitatea la catedră. Numărul total de candidați a fost de 270, dar numai 234 au fost admiși pentru proba scrisă. Candidații au avut de îndeplinit cumulativ trei condiții: efectuarea unui stagiu de predare în specialitatea postului de cel puțin un an, să obțină calificativul pentru anul școlar în curs „Bine” sau „Foarte bine” și minimum media 8 la cele două inspecții speciale la clasă desfășurate pe perioada anului școlar. Cei care nu au fost…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: