Home » Business » ANRE recunoaste ca obligatia producatorilor de a tranzactiona 20% din gaze pe bursa este, de fapt, obligatia de a tranzactiona ce mai ramane dupa ce scad toate contractele. Adica mai nimic

ANRE recunoaste ca obligatia producatorilor de a tranzactiona 20% din gaze pe bursa este, de fapt, obligatia de a tranzactiona ce mai ramane dupa ce scad toate contractele. Adica mai nimic

 ​Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) a anuntat saptamana trecuta ca a aprobat un ordin prin care obliga producatorii de gaze sa tranzactioneze intre 15 iulie si 31 decembrie 2014 minim 20% din cantitatea de gaze naturale din productia proprie destinata consumului pe piata concurentiala. Imediat dupa anunt, ministrul delegat pentru energie, Razvan Nicolescu, a reactionat si a spus ca asa cum este facut ordinul, in realitate nu s-a impus niciun procent. ANRE a revenit cu explicatii prin care, in mare parte, confirma ceea ce spune ministrul.
Problema este ca producatorii de gaze naturale au contractata aproape 100% din cantitatea de gaze destinata pietei libere, fapt pentru care nu ramane mai nimic pentru tranzactiile pe bursa.
Ordinul prevede ca incepand cu data de 15 iulie 2014 si pana la data de 31 decembrie 2014, producatorii de gaze sau operatorii economici afiliati acestora, dupa caz, au obligatia sa incheie tranzactii pe pietele centralizate, transparet si nediscriminatoriu, pentru vanzarea a minimum 20% din cantitatea de gaze din productia interna proprie destinata consumului intern al pietei concurentiale. HotNews.ro arata ca aceasta inseamna cam 60% din cererea totala. Adica obligatie de 20% din 60% din ce inseamna piata libera. Potrivit unor formule prevazute in ordin, din calcul mai ies si cantitatile destinate consumurilor tehnologice dstinate specifice operatiunilor petroliere, cantitatile de gaze utilizate pentru producerea de energie electrica (centrala Brazi a Petrom si Iernut a Romgaz) si cantitatile injectate in depozitele de inmagazinare.
„Astfel, prin acest Ordin s-a stabilit ca pentru perioada imediat următoare, respectiv perioada iulie-decembrie 2014, fiecare producător sau operator economic afiliat acestuia din sectorul gazelor naturale să aibă obligația de a încheia tranzacții pe piețele centralizate, pentru vânzarea a minimum 20% din cantitatea de gaze naturale din producția internă proprie destinată consumului intern pe piața concurențială”, spune ANRE.
„Baza de calcul la care se aplică procentul de 20% reprezintă cantitățile rămase disponibile după deducerea din totalul producției interne a consumului tehnologic, a cantităților de gaze naturale destinate pieței reglementate, a cantităților destinate înmagazinării și a consumurilor centralelor electrice proprii aferente perioadei iulie-decembrie 2014. De asemenea, au fost luate în considerare și obligațiile asumate de România de a exporta gaze naturale în Republica Moldova în perioada rece a anului”, precizeaza ANRE.
Reprezentantii institutiei recunosc ca producatorii vor avea obligatia de a incheia tranzactii pentru cantitatile ramase disponibile. Insa, nu spun si cat ramane disponbil pana la sfarsitul lui 2014. Potrivit informatiilor HotNews.ro, cantitatile ramase disponibile sunt nesemnificative.
„ANRE a avut în vedere și faptul că unii din marii producători au prevăzut în bugetul de venituri și cheltuieli încasările provenite din contractele bilaterale existente, acest buget fiind aprobat prin Hotărâre de Guvern. Astfel, pentru situațiile în care există deja angajamente contractuale în derulare și producătorii nu au disponibil pentru tranzacționare procentul calculat de 20%, aceștia au obligația să încheie tranzacții pentru toată cantitatea rămasă disponibilă”, a aratat ANRE.
Potrivit Autoritatii, s-a instituit și obligația pentru producători de a posta pe site-ul propriu cantitățile minime obligatorii de gaze naturale care urmează a fi tranzacționate pe piețele centralizate.
„ANRE a analizat și a decis ca pentru etapa de inițiere a tranzacțiilor bursiere,  obligația producătorilor de gaze naturale de a încheia tranzacții pe piețele centralizate din România să fie de minim 20% din cantitatea de gaze naturale din producția internă proprie destinată consumului intern al pieței concurențiale având în vedere și o politică de prudență față de consumatorul final, asigurarea cu prioritate a cantităților necesare pentru piața reglementată și pentru înmagazinare, cu obiectul de siguranță în aprovizionare corelativ cu menținerea unor prețuri mai mici în perioada de iarnă”, a mai explicat ANRE.
Pana la data de 31 octombrie 2014, ANRE va elabora metodologia in baza careia se va stabili obligatia producatorilor si furnizorilor de a incheia tranzactii pe pietele centralizate, cu incepere din anul 2015 pana la data de 31 decembrie 2018.

Sursa: hotnews.ro

 ​Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) a anuntat saptamana trecuta ca a aprobat un ordin prin care obliga producatorii de gaze sa tranzactioneze intre 15 iulie si 31 decembrie 2014 minim 20% din cantitatea de gaze naturale din productia proprie destinata consumului pe piata concurentiala. Imediat dupa anunt, ministrul delegat pentru energie, Razvan Nicolescu, a reactionat si a spus ca asa cum este facut ordinul, in realitate nu s-a impus niciun procent. ANRE a revenit cu explicatii prin care, in mare parte, confirma ceea ce spune ministrul. Problema este ca producatorii de gaze naturale au contractata aproape 100%…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: