Home » Social » Bârlădenii nu mai au aer

Bârlădenii nu mai au aer

Aparatele de aer condiționat se vând la Bârlad pe bandă rulantă. De la primele ore ale dimineții, magazinele de profil sunt luate cu asalt. Instalatorii nu mai fac față cererilor, iar costurile de instalare au explodat peste noapte. Cine vrea aer condiționat în casă chiar în ziua în care a cumpărat aparatul, trebuie să aibă „pile”.

Simona MIHĂILĂ

De departe, cel mai căutat produs al verii este, cel puțin la Bârlad, aparatul de aer condiționat. Canicula face aerul irespirabil, atât afară, cât și în casă, așa încât niciun truc de a răcori cât de puțin locuințele nu mai dă roade.

Soluția salvatoare, unica și cea mai dorită de toți oamenii este aerul condiționat.

În ultimele săptămâni, magazinele de electrocasnice din Bârlad au vândut aparate de aer condiționat mai mult decât orice alt produs. Nu frigidere, nu televizoare, nu mașini de spălat! Singurul produs pe care îl vrea toată lumea este aparatul de aer condiționat. Săraci, bogați, tineri sau bătrâni, bârlădenii sunt capabili de orice sacrificiu ca să aibă în casă aer condiționat.

Unii se împrumută stânga și în dreapta ca să-și cumpere instalația salvatoare. Sunt destui care au renunțat pe ultima sută de metri să mai plece la mare sau la munte, dar am întâlnit și bătrâni care și-au scos din bancă singurii bani, economii „pentru ce e mai rău”, pentru că simt că se sfârșesc cu zile în apartamente. Pentru ei, acest sacrificiu este cel mai greu de suportat, căci lor niciun magazin nu acceptă să le vândă în rate. Argumentul este dur pentru urechile lor, dar ei îl știu foarte bine: sunt bătrâni și … nu se știe. Cine plătește în urma lor? Bătrâni, așa cum sunt, vor ca atât cât se mai poate să respire.

„M-am împrumutat de bani ca să îmi pun aer condiționat. În casă nu se mai poate sta. Curg apele pe noi zi și noapte. Nu mai pot să fac mâncare de frică să nu se încălzească în casă. Nici pentru o cafea nu-mi vine să aprind aragazul”, ne-a povestit o femeie care studia ofertele la aparate.

„Nu mai știm ce să facem. Ne vine să dormim în frigider. Fac rate. O să plătesc trei ani pentru aparatul ăsta. Până atunci, probabil o să se strice. Dar nu am ce să fac. Nu mai avem timp nici să gândim, pentru că murim de cald”, a spus alta.

„Am leșinat în casă de căldură. Nu avem încotro, trebuie să ne punem aer condiționat”, se plânge o bătrână.

Cei care nu se îndură totuși să facă o asemenea investiție se mulțumesc și cu ventilatoare.

Instalatorii, mai căutați chiar decât aparatele

Orice fel de aparat de aer condiționat se cumpără: și cu putere mare, și cu mai mică, și din cele statice, și aparate portabile. Stocurile se epuizează cu o viteză uluitoare, spre satisfacția nemărginită a comercianților. Există câteva care-și așteaptă totuși clienții: cele cu prețuri de peste 3.000 de lei. Bârlădenii scot din buzunar între 900 și 2.500 de lei, dar oricât de cald ar fi, puțini își permit să scoată mai mult din buzunar.

Problema cea mai mare este, însă, alta: nu sunt meseriași care să monteze aparatele. În tot orașul, numeri pe degete firmele care au în obiectul de activitatea montarea de aparate de aer condiționat. Puținele existente abia fac față comenzilor.

Instalarea se face numai cu programare, iar cine cumpără astăzi un aparat trebuie să aștepte și câte o săptămână, pentru că listele de așteptare sunt enorme. Cine vrea musai să aibă aer în ziua în care a cumpărat aparatul trebuie să aibă „pile” serioase, dar și așa este greu. Vorbim aici de firmele care asigură montarea gratuită a aparatelor. Mai bine spus, acolo unde acest serviciu este inclus în preț.

Cine cumpără un aparat mai ieftin, e nevoit să-și caute singur mână de lucru și nu e lucru ușor, căci meseriașii „pe cont propriu” sunt pasăre rară pe căldura asta. Toți sunt tocmiți și la câte zece lucrări pe zi. Iar costurile nu sunt nici ele de colo. Până să înceapă isteria după aer condiționat, instalarea aparatului costa, „la particular”, chiar mai puțin de 100 de lei. Acum, nici un meseriaș nu se ridică din pat pentru mai puțin de 200.

Aparatele de aer condiționat se vând la Bârlad pe bandă rulantă. De la primele ore ale dimineții, magazinele de profil sunt luate cu asalt. Instalatorii nu mai fac față cererilor, iar costurile de instalare au explodat peste noapte. Cine vrea aer condiționat în casă chiar în ziua în care a cumpărat aparatul, trebuie să aibă "pile". Simona MIHĂILĂ De departe, cel mai căutat produs al verii este, cel puțin la Bârlad, aparatul de aer condiționat. Canicula face aerul irespirabil, atât afară, cât și în casă, așa încât niciun truc de a răcori cât de puțin locuințele nu mai dă roade.…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: