Home » National » Finanțarea programelor de sănătate se transferă la CNAS până la 1 ianuarie 2015

Finanțarea programelor de sănătate se transferă la CNAS până la 1 ianuarie 2015

Termenul prin care finanțarea programelor naționale de sănătate publică se trasferă în responsabilitatea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) de la Ministerul Sănătății a fost prorogat de la 1 august 2014 la 1 ianuarie 2015, potrivit unui proiect de ordonanță al Ministerului Sănătății.

Această modificare este necesară, deoarece, în prezent, procesul descentralizării serviciilor de sănătate nu a fost finalizat, fapt care nu permite asigurarea resurselor umane la nivelul structurilor administrative din subordinea CNAS necesare pentru preluarea implementării, coordonării, monitorizării și evaluării programelor naționale de sănătate publică, se arată în nota de fundamentare a proiectului. De asemenea, efectuarea acestui transfer în timpul exercițiului bugetar al anului curent ar putea genera disfuncționalități majore în asigurarea unui mecanism financiar funcțional care, pe de o parte, să asigure închiderea obligațiilor de plată înregistrate prin angajarea bugetului Ministerului Sănătății, iar pe de altă parte să asigure fondurile necesare finanțării programelor transferate. Totodată, timpul insuficient pentru elaborarea și aplicarea unor noi hotărâri ale Guvernului României și a normelor tehnice subsecvente, precum și pentru încheierea unor noi contracte de finanțare a programelor naționale de sănătate cu toți funizorii de servicii medicale implicați în derularea acestora, ar putea conduce la disfuncționalități majore în asigurarea accesului bolnavilor la serviciile medicale preventive și curative, cu consecințe medicale, sociale, mediatice și politice, se mai spune în notă. Astfel, având în vedere vacanța parlamentară, precum și legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonanțe pe perioada vacanței parlamentare, Ministerul Sănătății a propus ca soluție legislativă prorogarea termenului de intrare în vigoare a prevederilor referitoare la programele naționale de sănătate din OUG nr. 2/2014 de la 1 august 2014 la 1 ianuarie 2015, perioadă în care Parlamentul va analiza cererea de reexaminare și va decide în consecință.

Sursa: mediafax.ro

Termenul prin care finanțarea programelor naționale de sănătate publică se trasferă în responsabilitatea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) de la Ministerul Sănătății a fost prorogat de la 1 august 2014 la 1 ianuarie 2015, potrivit unui proiect de ordonanță al Ministerului Sănătății. Această modificare este necesară, deoarece, în prezent, procesul descentralizării serviciilor de sănătate nu a fost finalizat, fapt care nu permite asigurarea resurselor umane la nivelul structurilor administrative din subordinea CNAS necesare pentru preluarea implementării, coordonării, monitorizării și evaluării programelor naționale de sănătate publică, se arată în nota de fundamentare a proiectului. De asemenea, efectuarea acestui transfer…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: