Home » Administratie » Primar cercetat penal pentru corupție

Primar cercetat penal pentru corupție

Aurel Turcu, primarul comunei Dragomirești, este acuzat de Agenția Națională de Integritate că și-a angajat fiul, Marius Turcu, în aparatul de specialitate, ca agent agricol. Astfel, în perioada 2006 – 2013, edilul i-a prelungit anual contractul fiului său, care a câștigat în total peste 600 de milioane de lei vechi. Pentru acestea, Aurel Turcu riscă până la cinci ani de închisoare.

Alex SAVA

Agenția Națională de Integritate (ANI) a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Vaslui cu privire la faptul că primarul comunei Dragomirești, Aurel Turcu, în exercitarea funcției, a semnat, la începutul anului 2006, contractul individual de muncă al fiului său, Marius Turcu. Acesta din urmă a fost încadrat în aparatul de specialitate al primarului, ca agent agricol. Ulterior, i-a s-a reînnoit anual contractul de muncă prin acte adiționale, semnate tot de primar.

Conform inspectorilor ANI, primarul a încălcat prevederile art. 76, alin. (1) din Legea nr. 161/ 2003 pentru combaterea corupției, potrivit căruia „primarii sunt obligați să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziție, în exercitarea funcției care produce un folos material pentru sine, pentru soțul său ori rudele sale de gradul I”.

De asemenea, au fost încălcate prevederile art. 75, lit. a) din Legea nr. 393/ 2004, privind statutul aleșilor locali, potrivit căruia „aleșii locali au un interes personal într-o anumită problemă dacă au posibilitatea să anticipeze ca o decizie a autorității publice din care fac parte ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru: soț, soție, rude sau afini până la gradulal doilea inclusiv”.

Aurel Turcu spune că faptele care l-au adus în atenția ANI au avut la bază o preluare efectivă de personal de la altă primărie.

“Eu le-am comunicat celor de la ANI că a fost doar o preluare de personal. Nu doar fiul meu a fost angajat atunci, în 2006. Au fost mai mulți oameni veniți de la Primăria Puiești. Ei mai lucraseră în domeniu și i-am luat aici”, ne-a declarat primarul Aurel Turcu.

În perioada 2006 – 20Turcu-Marius13, conform fișei fiscale, Marius Turcu a încasat de la Pimăria Dragomirești 67.247 lei.

Potrivit art. 301, alin. (1) din Codul Penal, „fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obținut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soțul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv, se pedepsește cu închisoarea de la unu la cinci ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică”.

ANI a sesizat Parchetul de le lângă Judecătoria Vaslui în legătură cu aceste aspecte. Dacă procurorii îl vor trimite în judecată, iar magistrații îl găsesc vinovat, primarul riscă o pedeapsă de până la cinci ani de închisoare.

“Preluarea s-a făcut atunci prin hotărâre de consiliu local. Noi am trimis hotărârea la Prefectura Vaslui și am primit viza de legalitate. (…)Dacă instanța va cosideră ca e cazul de pușcărie, asta e”, a mai spus Aurel Turcu.

Aurel Turcu, primarul comunei Dragomirești, este acuzat de Agenția Națională de Integritate că și-a angajat fiul, Marius Turcu, în aparatul de specialitate, ca agent agricol. Astfel, în perioada 2006 – 2013, edilul i-a prelungit anual contractul fiului său, care a câștigat în total peste 600 de milioane de lei vechi. Pentru acestea, Aurel Turcu riscă până la cinci ani de închisoare. Alex SAVA Agenția Națională de Integritate (ANI) a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Vaslui cu privire la faptul că primarul comunei Dragomirești, Aurel Turcu, în exercitarea funcției, a semnat, la începutul anului 2006, contractul individual de muncă al…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: