Home » World » Un avion malaysian cu 298 de persoane la bord, DOBORÂT de o rachetă sol-aer în Ucraina. Toți pasagerii au murit. Poroșenko: Insurgenții separatiști au "ucis printr-o lovitură" aproape 300 de persoane

Un avion malaysian cu 298 de persoane la bord, DOBORÂT de o rachetă sol-aer în Ucraina. Toți pasagerii au murit. Poroșenko: Insurgenții separatiști au "ucis printr-o lovitură" aproape 300 de persoane

Un avion malaysian de pasageri având la bord 298 de persoane, care zbura de la Amsterdam spre Kuala Lumpur, s-a prăbușit la frontiera dintre Ucraina și Rusia, în regiunea separatistă Donețk. TOȚI PASAGERII AU MURIT. „Este un act terorist”, afirmă președintele Petro Poroșenko, referindu-se la presupusa implicare a insurgenților proruși în acest incident. Avionul malaysian a fost doborât de o rachetă sol-aer, a anunțat un oficial american, citat de AFP.

UPDATE 04:45 Mulți dintre pasagerii avionului malaysian mergeau la o conferință despre SIDA, în Australia

„Mulți” dintre pasagerii avionului malaysian care s-a prăbușit, joi seara, în Ucraina se deplasau la o conferință mondială pe tema SIDA, care urmează să aibă loc în acest weekend, la Melbourne, a declarat vineri directorul ONUSIDA, citat de AFP.

„Gândurile și rugăciunile mele sunt alături de familiile celor care au dispărut tragic la bordul avionului malaysian. Mulți dintre pasageri erau în drum spre conferința AIDS2014, care va avea loc la Melbourne”, a afirmat Michel Sidibe, directorul ONUSIDA, într-un mesaj postat pe contul său de Twitter.

Cercetătorul olandez Joep Lange, fost președinte al Societății internaționale pentru SIDA, se afla la bordul avionului prăbușit în estul Ucrainei.

„Mai mulți cercetărori, activiști și oficiali erau la bordul avionului Malaysia Airlines, în drum spre Melbourne”, a declarat profesorul și activistul american Gregg Gonsalves.

Societatea internațională pentru SIDA, care organizează conferința internațională pe tema acestei maladii, a confirmat într-un comunicat că „mulți dintre colegii și prieteni noștri” erau în drum spre Melbourne, la bordul avionului malaysian.

UPDATE 18 iulie, 03:03 Poroșenko: Insurgenții separatiști au „ucis printr-o lovitură” aproape 300 de persoane

Președintele ucrainean, Petro Poroșenko, a declarat vineri, într-o adresare către comunitatea internațională, că insurgenții separatiști au „ucis printr-o lovitură” aproape 300 de persoane, după prăbușirea unui avion de pasageri malaysian în estul Ucrainei, relatează agenția oficială Ukrinform.

„Războiul a depășit astăzi frontierele Ucrainei. Consecințele acestui război sunt suportate de întreaga lume. Tragedia care a avut loc joi seara în cerul din estul Ucrainei șochează”, afirmă Poroșenko.

„Astăzi, teroriștii au ucis printr-o lovitură aproximativ 300 de persoane, printre care femei, copii, cetățeni ai altor state”, a adăugat el, calificându-i drept „teroriști” pe insurgenții proruși.

„Ei (insurgenții) au doborât un avion de pasageri pașnic al companiei Malaysia Airlines, acesta aflându-se la altitudinea de 10.100 de metri”, a afirmat președintele ucrainean.

Poroșenko a transmis „în numele Ucrainei” condoleanțe familiilor victimelor.

De asemenea, el a menționat convorbirile telefonice ale separatiștilor interceptate de Serviciul ucrainean de securitate (SBU).

„Vreau să vă comunic că unul dintre liderii insurgenților s-a lăudat într-o convorbire cu tutorele său rus, ofițerul serviciilor ruse de informații Vasili Gheranin, că rebelii au doborât avionul malaysian”, a afirmat Poroșenko.

„Am cerut Guvernului Ucrainei să înființeze o comisie specială, însărcinată cu investigarea acestei catastrofe. Ancheta va fi efectuată în colaborare cu reprezentanți ai Olandei, Malaysiei și Statelor Unite”, potrivit președintelui ucrainean.

El a adăugat că a discutat la telefon cu președintele american Barack Obama și cu premierii din Malaysia și Olanda.

„Teroriștii au anunțat deja că vor să distrugă probele și să transporte cutiile negre la Moscova”, a declarat Poroșenko, adăugând că „terorismul nu este o problemă locală, ci una globală”.

„Ucraina este atacată dinspre teritoriul statului vecin. Războiul hibrid poartă semne ale unei agresiuni externe, dar trebuie să știm că în ultimele săptămâni teritoriul controlat de teroriști s-a mișcorat de două ori”, a afirmat el.

Potrivit lui Poroșenko, „astăzi fiecare cetățean ucraiean luptă pentru independență, suveranitate și integritate teritorială”.

UPDATE Barack Obama avertizează împotriva dispariției probelor de la locul prăbușirii avionului în Ucraina

Președintele american, Barack Obama, a avertizat joi împotriva dispariției dovezilor de la locul prăbușirii avionului de linie malaysian în estul Ucrainei atât timp cât nu va avea loc o anchetă „transparentă”, relatează AFP.

Obama și omologul său ucrainean Petro Poroșenko au subliniat, în cadrul unei discuții telefonice, că „toate dovezile de la locul accidentului” ar trebui să rămână acolo până când anchetatorii internaționali „vor fi în măsură să examineze toate aspectele acestei tragedii”, a anunțat Casa Albă.

În cadrul acestui apel telefonic, Poroșenko a subliniat importanța unei anchete internaționale „pentru a se asigura o examinare transparentă și completă a locului accidentului”.

Potrivit oficialilor americani, avionul Malaysia Airlines care s-a prăbușit joi în estul Ucrainei cu 298 de persoane la bord a fost doborât de o rachetă sol-aer de origine încă necunoscută.

Obama l-a asigurat pe omologul său ucrainean că experții americani își oferă „imediat” ajutorul Ucrainei.

Președintele american a discutat la telefon și cu premierul malaysian Najib Razak.

Obama urma să participe, joi seara, la New York la o recepție de strângere de fonduri pentru partidul democrat în apropierea alegerilor legislative de la jumătatea mandatului, care vor avea loc în noiembrie.

UPDATE Avioane de luptă ucrainene ar fi urmărit avionul malaysian înainte de accident, susține Pervîi Kanal

Avionul malaysian Boeing 777 era urmărit de două avioane de luptă ucrainene înainte de prăbușire, a anunțat vineri postul de televiziune rus Pervîi Kanal, potrivit agenției Itar-Tass.

Un controlor spaniol de trafic aerian, angajat al aeroportului Borispol din Kiev, a scris într-un mesaj postat pe contul său de Twitter că „două avioane de luptă au fost observate în apropierea avionului cu trei minute înainte de dispariția acestuia de pe radare”, relatează Pervîi Kanal.

Potrivit presei ruse, mai mulți locuitori din regiunea Donețk confirmă această informație, afirmând că înainte de producerea accidentului au auzit mai multe explozii puternice și au văzut un avion militar ucrainean în apropiere.

UPDATE Malaysia Airlines: La bordul avionului se aflau 154 de olandezi

Vicepreședintele departamentului european al companiei Malaysia Airlines a anunțat în noaptea de joi spre vineri că la bordul avionului prăbușit în Ucraina se aflau 298 de persoane, dintre care 154 de olandezi.

„La bord au fost 283 de pasageri și 15 membri ai echipajului”, a declarat Huib Gorter, vicepreședintele departamentului european al Malaysia Airlines, în cadrul unei conferințe de presă pe aeroportul Amsterdam-Schiphol. El a precizat ulterior că în afară de cei 154 de olandezi, la bordul avionului se aflau, de asemenea, 27 de australieni, 23 de malaysieni, 11 indonezieni, șase britanici, patru germani, patru belgieni, trei filipinezi și un canadian.

El a precizat ulterior că în afară de cei 154 de olandezi, la bordul avionului se aflau, de asemenea, 27 de australieni, 23 de malaysieni, 11 indonezieni, șase britanici, patru germani, patru belgieni, trei filipinezi și un canadian.

Naționalitatea a peste 50 de persoane urmează să fie stabilită.

Ministerul belgian de Externe a precizat la rândul său că în accident au murit cinci cetățeni belgieni, ci nu patru.

De asemenea, președintele francez, François Hollande, a declarat joi seara că la bordul avionului „puteau fi mai mulți cetățeni francezi”.

UPDATE Armata nu a utilizat rachete sol-aer în timpul operațiunii contra insurgenților

Forțele militare ucrainene nu au utilizat în timpul operațiunii „antiteroriste”, desfășurată contra insurgenților proruși, rachete de tip sol-aer, care ar cauzat prăbușirea avionului, anunță Ministerul ucrainean al Apărării într-un comunicat.

„Pe data de 17 iulie avionul de pasageri Boing 777 al companiei Malaysian Airlines efectua un zbor pe cursa Amsterdam-Kuala Lumpur, la altitudinea de 10100 de metri”, informează comunicatul publicat pe pagina electronică a ministerului.

Ministerul „declară oficial că în spațiul aerian nu se află și nu se aflau avioane de luptă. De asemenea, avionul Boing 777 se afla în afara zonei de atac din partea forțelor militare terestre ale Ucrainei”.

„În cursul desfășurării operațiunii antiteroriste forțele militare ucrainene nu au utilizat rachete sol-aer, nicio lansare de rachete de acest tip nu a avut loc”, adaugă Ministerul ucrainean al Apărării.

UPDATE Avionul malaysian a fost doborât de o rachetă sol-aer – oficial american

Avionul malaysian care s-a prăbușit joi în estul Ucrainei cu 298 de persoane la bord a fost doborât de o rachetă sol-aer, dar originea acesteia rămâne nesigură, au declarat oficiali americani.
Analiștii serviciilor de informații americane „cred cu putere” că o rachetă sol-aer a doborât avionul Boeing 777 și sunt în curs de a examina datele pentru a stabili dacă racheta a fost lansată de separatiștii proruși din estul Ucrainei, de militarii ruși aflați de cealaltă parte a frontierei sau de forțele guvernamentale ucrainene, a explicat unul dintre acești oficiali sub acoperirea anonimatului.

UPDATE Posibilă reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU

Marea Britanie a cerut o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU în legătură cu avionul de linie malaysian care s-a prăbușit în estul Ucrainei, au anunțat joi diplomați citați de AFP.

Reuniunea, care va fi publică, va avea loc vineri în cursul după-amiezii, a precizat un diplomat din cadrul Consiliului.

UPDATE Autoritățile de la Kiev AU ÎNCHIS spațiul aerian în estul Ucrainei

Autoritățile ucrainene au închis joi toate rutele aeriene care tranzitează estul țării, după prăbușirea unui avion al companiei Malaysian Airlines, soldată cu moartea a peste 300 de persoane, a anunțat Eurocontrol.

UPDATE Celulă de criză la MAE după accidentul aviatic. Obiectivul prioritar – obținerea de informații certe privind pasagerii

Ministrul Titus Corlățean a dispus activarea celulei de criză la nivelul MAE ca urmare a catastrofei aviatice din Ucraina, obiectivul prioritar constituindu-l obținerea de informații certe cu privire la cetățenia pasagerilor aflați la bordul avionului prăbușit, până acum nefiind informații oficiale.

UPDATE UE îndeamnă toate părțile să coopereze într-o anchetă privind prăbușirea

Șefa diplomației europene Catherine Ashton s-a declarat joi „șocată” după anunțul privind prăbușirea unui avion de pasageri în estul Ucrainei și a îndemnat toate părțile din regiune să autorizeze accesul complet la locul accidentului și să colaboreze într-o anchetă.

UPDATE Joe Biden l-a sunat pe Petro Poroșenko pentru a-i oferi asistența SUA

Vicepreședintele Statelor Unite, Joseph Biden, a oferit președintelui ucrainean, Petro Poroșenko, ajutorul pentru a determina cauzele prăbușirii avionului malaysian în estul Ucrainei

Joe Biden, care se află în prezent în Detroit, a discutat la telefon cu Poroșenko și a oferit „ajutorul Statelor Unite pentru a stabili ce s-a întâmplat și de ce”, potrivit unui oficial de la Casa Albă.

UPDATE Numeroși olandezi se aflau în avionul prăbușit în Ucraina

Numeroși cetățeni olandezi se aflau la bordul avionului malaysian decolat de pe Aeroportul Schiphol din Amsterdam și prăbușit în estul Ucrainei, anunță ministrul olandez al Justiției, citat de AFP.

„La bord se aflau numeroși olandezi”, a declarat Ivo Opstelten, ministrul olandez al Justiției, la televiziunea NOS.

„Nu pot spune cu precizie câți erau. Sunt profund șocat de imaginile oribile cu fragmente ale fuselajului prezentate de presă”, a spus oficialul olandez.

UPDATE – Milițiile separatiste și pompierii au recuperat cutiile negre ale avionului

Milițiile separatiste și pompierii sosiți la locul prăbușirii avionului de pasageri, în estul Ucrainei, au recuperat cutiile negre ale aeronavei, afirmă surse citate de CNN.

La locul prăbușirii, în zona Grabov, în apropierea orașului Șahtarsk (Donețk), s-au deplasat membri ai milițiilor rebele și pompieri.

Autoritățile ucrainene nu au acces în zona dezastrului aviatic, regiunea fiind sub controlul separatiștilor proruși.

Sursa: mediafax.ro

Un avion malaysian de pasageri având la bord 298 de persoane, care zbura de la Amsterdam spre Kuala Lumpur, s-a prăbușit la frontiera dintre Ucraina și Rusia, în regiunea separatistă Donețk. TOȚI PASAGERII AU MURIT. „Este un act terorist", afirmă președintele Petro Poroșenko, referindu-se la presupusa implicare a insurgenților proruși în acest incident. Avionul malaysian a fost doborât de o rachetă sol-aer, a anunțat un oficial american, citat de AFP. UPDATE 04:45 Mulți dintre pasagerii avionului malaysian mergeau la o conferință despre SIDA, în Australia "Mulți" dintre pasagerii avionului malaysian care s-a prăbușit, joi seara, în Ucraina se deplasau la…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: