Home » National » AVERTISMENT. Populația rămâne fără apă

AVERTISMENT. Populația rămâne fără apă

Deficitul de apă trebuie să devină un subiect mai important decât schimbările climatice pe agenda liderilor mondiali deoarece reprezintă un pericol mai mare decât încălzirea globală, avertizează Peter Brabeck, președintele Nestlé, unul dintre cele mai mari grupuri din industria alimentară mondială, scrie Financial Times.

„Astăzi, nu poți avea o discuție politică fără să vorbești despre schimbările climatice. Nimeni nu discută însă despre deficitul de apă, o problemă mai urgentă. Nu spun că schimbările climatice nu reprezintă o problemă importantă, însă chiar și fără schimbări climatice, populația rămâne fără apă, iar asta trebuie să devină o prioritate”, a spus Brabeck.

 Comentariile șefului Nestlé fac referire la problemele cu care se confruntă un număr tot mai mare de companii din întreaga lume, de a se adapta la costurile ridicate ale apei și la rezervele deficitare ale unei resurse care nu a fost valorificată ani la rând.

 În ultimii trei ani, companiile au alocat 84 miliarde de dolari pentru a îmbunătăți sistemele de conservare, gestionare și colectare a apei, potrivit datelor companiei de cercetare de piață Global Water Intelligence.  Anul trecut, BHP Billton și Rio Tinto, două dintre cele mai mari grupuri miniere la nivel mondial, au încheiat un acord de a investi 3 miliarde de dolari într-o fabrică de desalinizare pentru o mină de alamă în Chile. De asemenea, Nestlé a investit 42,5 milioane de dolari în echipamente de diminuare a consumului de apă instalate în fabricile grupului. Alte companii, printre care Ford și Google, au investit în tehnologii care să stopeze consumul de apă. Companiile IT consumă mii de litri de apă zilnic pentru răcirea serverelor.  “Deficitul de apă a ajuns în sfârșit un pericol financiar. Are deja un impact negativ în industria minieră”, a spus Andrew Metcalf, analist de investiții, într-un raport al agenției de rating Moodys. Costurile crescute implicate de deficitul de apă sunt mai vizibile în sectorul minier. Costurile cu apa ale industriei au crescut de la 3,4 miliarde de dolari în 2009, la aproape 10 miliarde de dolari în 2013, iar pentru 2014 sunt estimate la 12 miliarde de dolari, potrivit Global Water Intelligence.

Soluția la problema deficitului de apă trebuie să vină de la guverne și nu de la companii, întrucât necesită reglementări mai dure pentru o utilizare eficientă a apei menajere.

Exemplele de state care iau măsuri în această problemă sunt prea puține, motiv pentru care mai multe companii, printre care Nestlé și Coca-Cola, și-au unit forțele cu divizia de investiții a Băncii Mondiale, International Finance Corporation, pentru a înființa 2030 Water Resources Group, o organizație care își propune să combată deficitul de apă la nivel mondial.

Sursa: money.ro

Deficitul de apă trebuie să devină un subiect mai important decât schimbările climatice pe agenda liderilor mondiali deoarece reprezintă un pericol mai mare decât încălzirea globală, avertizează Peter Brabeck, președintele Nestlé, unul dintre cele mai mari grupuri din industria alimentară mondială, scrie Financial Times. „Astăzi, nu poți avea o discuție politică fără să vorbești despre schimbările climatice. Nimeni nu discută însă despre deficitul de apă, o problemă mai urgentă. Nu spun că schimbările climatice nu reprezintă o problemă importantă, însă chiar și fără schimbări climatice, populația rămâne fără apă, iar asta trebuie să devină o prioritate”, a spus Brabeck.  Comentariile…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

One comment

  1. fracturarea hidraulica consuma si strica miliarde de litri de apa. asa ca sa lasam populatia in pace, nu ea consuma apa.

%d blogeri au apreciat: