Home » World » „Cutiile negre trebuie să fie sub controlul nostru. Moscova nu vrea să ajungă pe mâinile altcuiva”

„Cutiile negre trebuie să fie sub controlul nostru. Moscova nu vrea să ajungă pe mâinile altcuiva”

După patru zile de precauție în declarațiile cancelariilor occidentale, tonul față de Rusia devine tranșant. Statele Unite susțin că Moscova este cea care a furnizat separatiștilor din Donețk un sistem performant de rachete de tipul celui folosit pentru doborârea avionului Malaysia Airlines, în urma căreia 298 de oameni și-au pierdut viața. „Este momentul adevărului pentru Rusia”, a susținut secretarul de stat american John Kerry, după ce SUA, Olanda, Franța, Germania și Marea Britanie l-au somat pe Putin să intervină pentru a permite accesul în zona catastrofei al echipelor internaționale care să ancheteze circumstanțele producerii tragediei. O lămurire a situației este dificil de făcut în acest moment în condițiile în care prezența internațională în zonă este limitată de insurgenții care au recuperat cutiile negre ale avionului prăbușit, pe care le-ar fi dus deja la Donețk. Unul dintre liderii separatiștilor, Alexander Borodai, a declarat că acestea vor fi predate experților internaționali. Cu toate acestea, potrivit unor interceptări făcute de serviciile de securitate ucrainene, rebelii susțin că Moscova este foarte interesată de soarta cutiilor negre, care trebuie să rămână sub controlul separatiștilor. „Prietenii noștri de la nivel înalt sunt foarte interesați de soarta cutiilor negre. Mă refer la oameni de la Moscova”, spune Khodakovsky Aleksandr Serhiyovych, comandant al batalionului Vostok, cel mai înamat din regiune și cel care pare a coordona operațiunea de recuperare a cutiilor negre.
Foto: Mediafax Foto

SUA susțin că sistemul de rachete utilizate pentru doborârea avionului malaysian în estul Ucrainei erau din Rusia. Afirmația aparține secretarului de stat american John Kerry. Este prima declarație tranșantă a unui reprezentat al administrației americane, făcută astăzi, la patru zile de ton rezervat adoptat în privința implicării Moscovei în catastrofa din Ucraina. „Este destul de clar că este vorba de un sistem de rachete transferat din Rusia și oferit insurgenților separatiști din Ucraina”, a declarat el într-un interviu acordat CNN în care a calificat drept „grotescă” situația de la fața locului.

În zilele care au trecut de la producerea sinistrului eveniment, insurgenții care controlează regiunea au restricționat accesul în zona unde se află epava avionului prăbușit. Statele Unite, Olanda, Franța, Germania și Marea Britanie l-au somat pe Vladimir Putin să faciliteze pătrunderea în aria accidentului a echipelor internaționale, existând temerea că probele vor fi distruse.

Este „momentul adevărului” pentru Rusia, iar Vladimir Putin trebuie să-și exercite influența pe care o are pentru a proteja integritatea anchetei în privința cauzelor prăbușirii avionului, a spus Kerry, la Fox News Sunday.

„Uniunea Europeană trebuie să înăsprească sancțiunile împotriva Rusiei, dacă Moscova nu modifică abordarea în cazul anchetei privind doborârea avionului companiei Malaysia Airlines. A venit vremea ca UE să arate că puterea, influența și resursele sale contează. UE trebuie să își susțină principiile”, a declarat și premierul britanic David Cameron.

„Președintele rus, Vladimir Putin, trebuie să obțină rapid accesul liber și total în zona prăbușirii Cursei MH17. Dacă Rusia nu va lua imediat măsurile necesare, vor exista consecințe din partea Uniunii Europene cu ocazia Consiliului pentru Afaceri Externe programat marți”, a declarat și președintele Franței, Francois Hollande după ce a discutat prin telefon cu premierul britanic, și cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei.

Încă o dată, duminică, autoritățile de la Kiev au acuzat Moscova și insurgenții că distrug dovezile care ar putea demonstra implicarea Moscovei în doborârea avionului malaezian. „Teroriștii fac tot pentru a ascunde probele”, a declarat Andrei Lysenko, purtător de cuvânt al consiliului de securitate ucrainean.

La fel de tranșant este și premierul Ucrainei. Arseni Iațeniuk a susținut că avionul a fost doborât de „profesioniști”, nu de „gorile în stare de ebrietate”, iar aceștia, foarte probabil, vin din Rusia.

„Aceste sisteme de rachete nu puteau fi manevrate de gorile în stare de ebrietate. Doar niște profesioniști erau capabili să identifice ținta și să lanseze acest tip de rachetă. Este posibil ca acești oameni să fi venit din Rusia”, a spus Iațeniuk.

„Cutiile negre trebuie să fie sub controlul nostru”

Duminică rebelii continuau să restricționeze accesul la locul prăbușirii avionului malaezian, împiedicând munca experților. Sub atenta observație a insurgenților înarmați, au fost recuperate 196 de trupuri ale victimelor. Acestea au fost transportate și depozitate într-un tren frigorific, aflat la Torez.

În vreme ce comunitatea internațională reclamă că reprezentanții săi sunt împiedicați constant să facă cercetări la fața locului, lideri ai rebelilor susțin că, de fapt,aceștia întârzie. „Nu pot înțelege de ce experții nu vin aici imediat, nu suntem pe o insulă, ar fi ușor să ajungă aici”, a spus Alexander Borodai, un lider al autoproclamatei republici Donețk, deși reprezentanților OSCE le-a fost permis accesul doar în zone extrem de mici.

Insurgenții însă s-au mobilizat și au anunțat că au recuperat deja cutiile negre ale avionului. Borodai a recunoscut că acestea sunt deja într-un loc sigur la Donețk și vor fi predate „experților internaționali”.

Varianta Ucrainei este însă alta. Forțele de securitate sunt în posesia unei interceptări a unei convorbiri telefonice între doi lideri ai rebelilor, Khodakovsky Aleksandr Serhiyovych, comandant al batalionului Vostok, și un altul identificat drept Andrei. „Cutiile trebuie să fie sub controlul nostru. Prietenii noștri de la nivel înalt sunt foarte interesați de soarta cutiilor negre. Mă refer la oameni de la Moscova”, spune cel despre care se presupune că ar fi Khodakovsky Aleksandr Serhiyovych. Din conversație reiese că au fost găsite o serie de dispozitive, ordinul fiind clar, de a fi ascunse și de a nu ajunge la anchetatorii internaționali.

TRANSCRIPTUL INTERCEPTĂRII

Khodakovsky Aleksandr Serhiyovych, comandant al batalionului Vostok
Aleksei, insurgent

Khodakovsky Aleksandr Serhiyovych: Oamenii tăi lucrează la locul prăbusirii?
Aleksei : Da, lucrează
Khodakovsky Aleksandr Serhiyovych:: Ești și tu acolo?
Aleksei : Da, sunt
Khodakovsky Aleksandr Serhiyovych:: Cine are cutiile negre?
Aleksei: Noi nu le avem.
Khodakovsky Aleksandr Serhiyovych:: Cine le are?
Aleksei: Lasă-mă să-mi dau seama. O să încerc să aflu.
Khodakovsky Aleksandr Serhiyovych:: Fă-o foarte repede. Urgent. Moscova întreabă unde sunt cutiile.  Te rog, raportează-mi unde sunt. Trebuie să o facem foarte repede.
Aleksei: Da, OK.
Khodakovsky Aleksandr Serhiyovych::Cine este lângă tine? Sunt băieții lui Strelkov?
Aleksei: Nu știu. Au venit cei de la OSCE chiar acum.
Khodakovsky Aleksandr Serhiyovych:: În primul rând ei sunt interesați de soarta cutiilor negre. Trebuie să fie sub controlul nostru. Te rog, să îndeplinești această sarcină. OK?
Aleksei: OK.

(….)

Khodakovsky Aleksandr Serhiyovych:, comandant al batalionului Vostok
Andrei, insurgent

Khodakovsky Aleksandr Serhiyovych:: Am o cerere pentru tine. Nu este cererea mea. Prietenii noștri de sus sunt foarte interesați de soarta cutiilor negre. Mă refer la oameni de la Moscova.  Sunt două obiecte.  Khmury, șeful serviciului de informații al lui Strelok, are unul. Te rog, cooperează cu ministerul situațiilor de urgență. Tot ce găsești nu trebuie să ajungă în mâna altcuiva. Doar ale noastre, ale celor de la Strelok sau ale lui Khmury, nu contează.
Andrei: Ok. Am înțeles.
Khodakovsky Aleksandr Serhiyovych:: Te rog, ține totul sub control. Încearcă să iei tot ce găsești ca să nu ajungă în mâinile altcuiva.
Andrei:  Am înțeles.

(….)

Khodakovsky Aleksandr Serhiyovych:, comandant al batalionului Vostok
Aleksei, insurgent

Aleksei: Ascultă, ar trebui să arate ca niște cutii portocalii mici?
Khodakovsky Aleksandr Serhiyovych:: De unde dracu` să știu. Tu știi mai bine.
Aleksei: Am găsit ceva. Este doar o cutie – bloc de navigație prin satelit. Scrie pe ea.
Khodakovsky Aleksandr Serhiyovych::  Ascunde-o oricum, cine știe cum sunt deghizate.
Aleksei: OK, Am înțeles.

Sursa: gandul.info

După patru zile de precauție în declarațiile cancelariilor occidentale, tonul față de Rusia devine tranșant. Statele Unite susțin că Moscova este cea care a furnizat separatiștilor din Donețk un sistem performant de rachete de tipul celui folosit pentru doborârea avionului Malaysia Airlines, în urma căreia 298 de oameni și-au pierdut viața. „Este momentul adevărului pentru Rusia”, a susținut secretarul de stat american John Kerry, după ce SUA, Olanda, Franța, Germania și Marea Britanie l-au somat pe Putin să intervină pentru a permite accesul în zona catastrofei al echipelor internaționale care să ancheteze circumstanțele producerii tragediei. O lămurire a situației este…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: