Home » National » Băsescu: Rusia e partenerul TERORIȘTILOR în operațiunea legată de uciderea a 298 de persoane. UE putea face mai mult privind conflictul din Ucraina

Băsescu: Rusia e partenerul TERORIȘTILOR în operațiunea legată de uciderea a 298 de persoane. UE putea face mai mult privind conflictul din Ucraina

Președintele Traian Băsescu a declarat, luni, că teroriștii care ocupă Donețk și Lugansk și, în mod egal, Rusia, sunt responsabili pentru criza din Ucraina și pentru doborârea avionului prăbușit vineri, și că, „din păcate, Federația Rusă este partenerul teroriștilor în această operațiune legată de uciderea a 298 de persoane”.

Băsescu: Uniunea Europeană putea să facă mai mult în ceea ce privește conflictul din Ucraina

Președintele Traian Băsescu a declarat că Uniunea Europeană trebuia să facă mai mult în ceea ce privește conflictul din Ucraina, spunând că sacțiunile trebuia introduse „de multă vreme”, pentru a descuraja „lejeritatea cu care Rusia alimentează conflictul generat de teroriști în estul Ucrainei”.

„Problema este: care este responsabilitatea Uniunii Europene? Putea să facă mai mult decât a făcut până acum? Iar răspunsul meu, categoric, este da. Sancțiunile trebuiau introduse de multă vreme, sancțiuni aspre, economice, care se descurajeze lejeritatea cu care Federația Rusă alimentează conflictul generat de teroriști în estul Ucrainei”, a spus Traian Băsescu.

Președintele a menționat că „întotdeauna au fost argumente de genul: o țară are investiții mari, altă țară are de livrat echipamente sofisticate, altă țară este dependentă de gaze, altele, pur și simplu au spus că e e bine să fii bine și cu Uniunea Europeană și cu Federația Rusă în același timp și să ai o poziție moale”.

„Cu certitudine, argumentele economice sunt extrem de importante, dar, în Uniunea Europeană, noi vorbim despre valori”, a afirmat președintele Traian Băsescu.

El a continuat, pe un ton ridicat: „Orice politician european vă va vorbi despre valori și aș vrea să știu care este cea mai mare valoare a Uniunii Europene? Nu cumva cea mai mare valoare a Uniunii Europene este cetățeanul european? Nu cumva cea mai mare valoare este siguranța cetățeanului european? Sigur că avem și valori economice, că prosperitatea europenilor și bunăstarea se asigură din relații comerciale, dar s-a ajuns la un punct în care am avut de optat între siguranța cetățenilor și interesele economice. Este timpul ca Europa să pună pe primul plan siguranța cetățenilor ei”, a precizat Traian Băsescu.

El a amintit faptul că au murit 192 de cetățeni olandezi.

„Eu, personal, nu consider că viața lor este mai prețioasă decât viața amărâților de ucraineni, care mor în est, dar acum suntem în fața unei realități, pentru că nu l-am descurajat la timp pe Putin. Pentru că în estul Europei se desfășoară un conflict alimentat de Federația Rusă, politic, cu oameni și cu echipamente militare, luni după-amiază au murit 192 de cetățeni olandezi”, a precizat șeful statului.

„Oare, noi, în Consiliu, dacă eram fermi – și vorbim despre valori, puneam valoarea omului deasupra la orice – n-am fi putut lua măsurile de descurajare, în timp util?”, a continuat Băsescu.

Băsescu: Federația Rusă e partenerul teroriștilor în operațiunea legată de uciderea a 298 de persoane

Președintele Traian Băsescu a declarat, luni, că „din păcate, Federația Rusă este partenerul teroriștilor în această operațiune legată de uciderea a 298 de persoane”.

Șeful statului a mai spus, în conferința de presă susținută la Palatul Cotroceni, că Federația Rusă este „parte a conflictului din estul Ucrainei”.

„Cine este responsabil în analiza noastră pentru ce se întâmplă acolo: primii, teroriștii care și acum ocupă Donențk și Lugansk și, în mod egal, respsonabilitatea aparține Federației Ruse, pentru că, îmi pare rău să o spun și am responsabilitatea greutății acestor afirmații, Federația Rusă a devenit un partener al acestor teroriști prin sprijin politic, sprijin cu personal calificat, sprijin cu armament de toate categoriile, inclusiv armament greu”, a spus Băsescu.

„În opinia noastră, Federația Rusă este partenerul acestor teroriști, prin acțiunile pe care le înteprinde. Din păcate, Federația Rusă este parte a conflictului, așa cum a fost parte a conflictului și a anexării ilegale a Crimeei, acum este parte a conflictului din estul Ucrainei”, a continuat el.

PRINCIPALELE DECLARAȚII ale președintelui, transmise live text:

Situația din Ucraina:

– Voi comunica decizii legate de lărgirea spectrului de sancțiuni împotriva Federației Ruse.

– Consiliul European convine să extindă măsurile restrictive cu scopul de a viza entități inclusiv din Federația Rusă care sprijină material sau financiar acțiuni care amenință integritatea Ucrainei.

– Consiliul European transmite Consiliului care se va desfășura mâine sarcina de a adopta instrumentele juridice necesare și de a decide până la sfârșitul lui iulie cu privire la o listă a persoanelor și entităților care urmează a fi vizate de măsurile restrictive.

– Sunt vizați oligarhii, atât cei din anturajul lui Putin, cât și cei de origine ucraineană, care sprijină acțiunile Rusiei pentru teroriștii din Ucraina de Est.

– Consiliul European a solicitat BERD ca, prin decizia pe care o iau guvernatorii băncii, să înceteze operațiunile financiare pe teritoriul Rusiei.

– De la sfârșitul lui iunie se intră în etapa a treia a sancțiunilor împotriva Rusiei, la interdicții de a se deplasa pe teritoriul Uniunii Europene. Se trece și la sancțiuni pentru companii.

Poziția României pe tema Ucrainei:

– Ce s-a întâmplat în Ucraina a fost un act terorist care a dus la uciderea a 298 de oameni.

– În opinia noastră – punctul de vedere al României, în estul Ucrainei se desfășoară un război hibrid. Este greu de găsit termenul acesta în terminologia de război, dar acesta mi se pare termenul potrivit pentru situația din Donețk și Lugansk.

– Este un război prin interpuși, folosește entități pe care le plasează în estul Ucrainei pentru a-i sprijini pe separatiști.

– Există și un război de insurgență, chiar al cetățenilor ucraineni de etnie rusă.

– Există și acțiuni teroriste frecvente.

– Cine este responsabil? Teroriștii care ocupă Donețk și Lugansk și, în mod egal, Federația Rusă. Aceasta a devenit un partener al acestor teroriști prin sprijin politic, sprijin cu personal calificat, sprijin cu armament de toate categoriile, inclusiv armament greu. Este concluzia la care am ajuns și aceasta este explicația de ce nu ne-am grăbit să facem afirmații.

– În opinia noastră, Federația Rusă este partenerul acestor teroriști prin acțiunile pe care le întreprinde.

– Responsabilitatea pentru tragedia aviatică din Ucraina aparține în mod direct grupărilor de teroriști din Ucraina și în mod egal, Rusiei, care a pus la dispoziție armament, ea este parte a actului terorist.

– Au murit 192 de cetățeni europeni. Suntem în fața unei realități. Pentru că nu l-am descurajat la timp pe Putin, pentru că se desfășoară un conflict alimentat  de Federația Rusă, politic, cu oameni și armament.

– Nu cumva avem riscul să fie mai importante comandamantele economice decât solidaritatea cu statele din flancul estic? Cred că Europa  trebuie să vină în practică la valorile ei reale, plecând de la valoarea cea mai importantă, siguranța oamenilor.

Sursa: mediafax.ro

Președintele Traian Băsescu a declarat, luni, că teroriștii care ocupă Donețk și Lugansk și, în mod egal, Rusia, sunt responsabili pentru criza din Ucraina și pentru doborârea avionului prăbușit vineri, și că, "din păcate, Federația Rusă este partenerul teroriștilor în această operațiune legată de uciderea a 298 de persoane". Băsescu: Uniunea Europeană putea să facă mai mult în ceea ce privește conflictul din Ucraina Președintele Traian Băsescu a declarat că Uniunea Europeană trebuia să facă mai mult în ceea ce privește conflictul din Ucraina, spunând că sacțiunile trebuia introduse "de multă vreme", pentru a descuraja "lejeritatea cu care Rusia alimentează conflictul generat…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: