Home » Justitie » Un fost om al legii, campion la înșelăciuni – Polițistul țepar

Un fost om al legii, campion la înșelăciuni – Polițistul țepar

Deși a jurat să respecte “în mod corect și fără părtinire legile țării”, un fost polițist poate candida cu succes pentru poziția de campion la înșelăciuni. Prezentându-se drept detectiv particular, angajat al diferitor structuri din Ministerul Afacerilor Interne, agent imobiliar ori patron de firmă de construcții, el le promitea credulilor că poate facilita obținerea unui permis de conducere, ștergerea unor “pete” din cazierul judiciar, locuri de muncă sau chiar vânzarea unor active imobiliare pe care nu le avea în proprietate. Spre exemplu, unui femei din comuna ieșeană Miroslava i-a promis că-i va vinde terenul de sport, aflat în proprietatea unității administrativ-teritoriale. Fostul polițist, condamnat în mai multe rânduri de instanțele ieșene la pedepse cu închisoarea, s-a adresat Tribunalului Vaslui pentru aplicarea pedepsei favorabile din noianul de condamnări. Magistrații vasluieni i-au admis cererea în parte, fostul polițist urmând să execute cinci ani de închisoare.

Alex SAVA

Cătălin Ilișanu și-a început cariera în poliție la începutul anilor ’90, însă a trecut repede de cealaltă parte a baricadei infracționale, considerând că drumul spre înavuțire este mult mai rapid. După ce a activat un an la Postul de Poliție din comuna ieșeană Golăești, Ilișanu și-a început cariera de țepar profesionist.

Prezentându-se drept detectiv particular, angajat al Serviciului de Evidență Informatizată a Persoanei sau ofițer în cadrul Inspectoratului Poliției de Frontieră, promitea credulilor că poate facilita obținerea unor documente sau servicii. Astfel, Ilișanu a asigurat mai multe persoane că poate obține “bunăvoința” examnitatorilor la testarea pentru obținerea permisului de conducere, ori eliminarea unor mențiuni din cazierul judiciar sau pașaport. Bineînțeles, contra-cost! Banii i-a încasat, însă plătitorii serviciilor au rămas cu buza umflată.

Ilișanu a promis până și locuri de muncă în Canada, tot pentur bani, firește, lucru de care, din nou, nu s-a achitat.

Cea mai mare țeapă a tras-o în 2006. Prejudiciul total în acest dosar a fost de 77.000 lei si 1.500 euro. Fostul polițist a înființat o firmă și, pretinzând că se ocupă de construcții, a găsit mai mulți oameni cărora le-a promis apartamente în mansarda unui bloc la prețuri mult sub cele practicate pe piață.

„Inculpatul le-a promis în mod mincinos prestații în domeniul construcțiilor, servicii imobiliare, dar și servicii de obținere a documentelor necesare branșamentului la utilități. În realitate, acesta nici nu intenționa și nici nu avea posibilitatea să realizeze aceste servicii”, se arată în rechizitoriul întocmit de procurori.

În cariera sa infracțională, fostul polițist a dat dovadă de o imaginație debordantă. El i-a promis unei femei din Miroslava că-i va vinde terenul de sport din localitate, în calitate de agent imobiliar, contra sumei de 1.500 de euro. Banii i-a luat, dar vânzarea nu s-a perfectat.

Toți cei păcăliți de Ilișanu au făcut plângeri la organele de anchetă. Simțind că foștii săi colegi sunt pe urmele sale, a fugit din țară. A fost dat în urmărire prin Interpol și, la începutul acestui an, a fost găsit în Italia. Între timp, în țară a fost condamnat în lipsă în câteva dosare.

În prezent, își ispășește pedeapsa în Penitenciarul Vaslui. De curând, s-a adresat Tribunalului Vaslui pentru aplicarea pedepsei favorabile din noianul de condamnări pe care le are. Magistrații vasluieni i-au admis cererea în parte, urmând ca, în loc de șase ani, cât a fost cea mai mare pedeapsă dată de judecătorii ieșeni, să execute patru ani, la care se adaugă un spor de pedeapsă de un an, ca urmare a unei condamnări anterioare, tot pentru înșelăciune, din care a executat doar două treimi.

Deși a jurat să respecte “în mod corect și fără părtinire legile țării”, un fost polițist poate candida cu succes pentru poziția de campion la înșelăciuni. Prezentându-se drept detectiv particular, angajat al diferitor structuri din Ministerul Afacerilor Interne, agent imobiliar ori patron de firmă de construcții, el le promitea credulilor că poate facilita obținerea unui permis de conducere, ștergerea unor “pete” din cazierul judiciar, locuri de muncă sau chiar vânzarea unor active imobiliare pe care nu le avea în proprietate. Spre exemplu, unui femei din comuna ieșeană Miroslava i-a promis că-i va vinde terenul de sport, aflat în proprietatea unității…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: