Home » National » Ce nu a vrut Ponta sa spuna: Incasarile ANAF pe primele sase luni sunt cu 2,4 miliarde lei sub cat a programat Guvernul

Ce nu a vrut Ponta sa spuna: Incasarile ANAF pe primele sase luni sunt cu 2,4 miliarde lei sub cat a programat Guvernul

Incasarile Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) nu sunt atat de spectaculoase precum a spus premierul Victor Ponta in conferinta de marti unde a facut o prezentare a realizarilor Guvernului pe care il conduce. Sunt cu 2,4 miliarde de lei sub nivelul celor programate pentru prima jumatate a anului, au declarat pentru HotNews.ro surse din Trezoreria Statului. Acesta este raspunsul pe care premierul ar fi trebuit sa-l dea cand a fost intrebat marti de catre jurnalisti daca ANAF, a carei activitate a fost laudata in timpul prezentarii, a reusit sa obtina venituri la nivelul celor programate pentru 2014. Ponta a prezentat doar o comparatie intre primul semestru din 2014 si primul semestru din 2013, cifrele fiind evident in crestere.

  • UPDATE Presedintele Traian Basescu a confirmat in conferinta de presa de miercuri ca incasarile sunt cu 2,4 miliarde lei sub estimari. „Sigur, premierul nu intelege economia si compara anii intre ei. Anul acesta, pe primele 6 luni, deficitul de incasari e de circa 2,4 miliarde lei, deci premierul trebuie sa faca obligatoriu o rectificare negativa”, a declarat Basescu.

De asemenea, au mai fost facute comparatii de la an la an, din 2009 pana in 2013, graficul aratand o crestere constanta.

Deficitul de 2,4 miliarde lei fata de incasarile prognozate trebuie acoperit fie prin scaderea unor cheltuieli (investitii sau cheltuieli curente), fie prin gasirea unor noi surse de venit (cresteri de taxe si impozite, scoaterea banilor din economia neagra etc). Acest deficit de 2,4 miliarde lei se adauga deficitului prognozat deja de Guvern de 4,8 miliarde de lei care s-ar crea daca va aplica scaderea CAS cu 5 puncte procentuale de la 1 octombrie 2014.

Intrebat cum sunt incasarile si fata de programul asumat in 2014, Ponta a raspuns sec: Eu v-am pus la dispozitie datele, va voi fi totdeauna la dispozitie cu analize. Jurnalistii au insistat: in prezentare, nu erau comparatii cu programul asumat. Atunci, premierul s-a ridicat de la masa, spunand pe fuga:  Inca o data, eu v-am prezentat datele. Daca e vreo eroare, sunt convins ca o sa o indrept. Ma iertati, am vrut sa va raspund de aici dar intram la polemici.

Pe slide-uri, ANAF era prezentata la capitolul „incasari la buget” doar cu niste comparatii de la an la an. Lipseau, insa, comparatiile cu programul asumat pe 2014. „CRESTEREA CONTINUA SI IN 2014! Primul semestru din 2014 – incasari de 97 mil, comparativ cu primul semestru din 2013 – incasari de 94 mil”, scria in prezentare. (Nota Red. Aici este o greseala, miliardele fiind confundate cu milioane).

Pana la urma, se pare ca ANAF a încasat venituri bugetare de 88,275 miliarde lei în primul semestru din 2014, mai mult cu peste trei miliarde de lei comparativ cu perioada similară din 2013, când încasările s-au cifrat la 85,086 miliarde lei, potrivit datelor transmise de ANAF la solicitarea AGERPRES.

Sursa: hotnews.ro

Incasarile Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) nu sunt atat de spectaculoase precum a spus premierul Victor Ponta in conferinta de marti unde a facut o prezentare a realizarilor Guvernului pe care il conduce. Sunt cu 2,4 miliarde de lei sub nivelul celor programate pentru prima jumatate a anului, au declarat pentru HotNews.ro surse din Trezoreria Statului. Acesta este raspunsul pe care premierul ar fi trebuit sa-l dea cand a fost intrebat marti de catre jurnalisti daca ANAF, a carei activitate a fost laudata in timpul prezentarii, a reusit sa obtina venituri la nivelul celor programate pentru 2014. Ponta a…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: