Home » Administratie » Inventarierea terenurilor, neinteresantă

Inventarierea terenurilor, neinteresantă

După prelungiri de termene și amenințări cu amenzi usturătoare, invenatrierea terenurilor în județul Vaslui bate pasul pe loc. Până în prezent, din 86 de unități administrativ-teritoriale, doar 12 au depus spre verificare și avizare documentația întocmită în acest sens.

Alexandru CROITORU

Se pare că nimic nu-I mai sperie pe primarii din județul Vaslui. Prevederile Legii 165/2013, referitoare la inventarierea terenurilor, au fost respectate și inventarierea finalizată și trimisă spre verificare și avizare de doar nouă unități administrativ-teritoriale, procentul de inventariere fiind la doar 12,23% din total, cu o suprafață totală de 65.025,03 hectare.

Pentru celelalte primării din județ, lucrurile stau cu totul și cu totul diferit, chiar dacă nerespectarea aceste legi poate adduce cu sine amenzi consistente. Motivele sunt aceleași ca în orice altă problemă: lipsa banilor necesari, chiar dacă statul subvenționează cu șase lei/ha măsurătorile cadastrale sau/și lipsa specialiștilor.

Cele nouă primării care și-au făcut treaba sunt: Negrești, Băcani, Berezeni, Costești, Dragomirești, Drânceni, Lipovăț, Oltenești și Perieni. Pentru celelalte primării, procesul de inventariere este în curs de finalizare la 17 dintre ele, 46 au depășit 50% din proces, iar pentru alte 14 inventarierea este abia în stadiu incipient sau nici măcar nu au fost semnate contracte cu specialiști cadastrali.

Chiar dacă statul alocă 6 lei/ha pentru finalizarea inventarierii terenurilor, sunt și primării care nu au semnat măcar contracte cu un specialist cadastral. La polul opus avem și un caz în care contractual a fost semnat pentru suma oferită de stat, dar și cazuri în care contractual a fost semnat cu sume de patru ori mai mari decât ceea ce se primește sub formă de subvenție. Am discutat cu mai toți primarii din județ și aceștia motivează întârzierea procesului de inventariere cu lipsa fondurilor necesare, neaprobarea cheltuielilor ce trebuiesc făcute de către consiliul local sau faptul că nu au un specialist cadastral. Cu toate acestea, la final, dacă va fi cazul, vom fi nevoiți să aplicăm legea”, a spus Andrei Puică, prefectul județului Vaslui.

După prelungiri de termene și amenințări cu amenzi usturătoare, invenatrierea terenurilor în județul Vaslui bate pasul pe loc. Până în prezent, din 86 de unități administrativ-teritoriale, doar 12 au depus spre verificare și avizare documentația întocmită în acest sens. Alexandru CROITORU Se pare că nimic nu-I mai sperie pe primarii din județul Vaslui. Prevederile Legii 165/2013, referitoare la inventarierea terenurilor, au fost respectate și inventarierea finalizată și trimisă spre verificare și avizare de doar nouă unități administrativ-teritoriale, procentul de inventariere fiind la doar 12,23% din total, cu o suprafață totală de 65.025,03 hectare. Pentru celelalte primării din județ, lucrurile stau…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: