Home » National » Plângerea lui Firea împotriva procurorilor PICCJ pentru suspendarea cercetării lui Băsescu, respinsă

Plângerea lui Firea împotriva procurorilor PICCJ pentru suspendarea cercetării lui Băsescu, respinsă

Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a decis, joi, să respingă ca inadmisibilă plângerea Gabrielei Firea împotriva soluției dispuse de procurorii de la Parchetul instanței supreme de suspendare a cercetării președintelui Traian Băsescu, acuzat de amenințare și șantajare de senator.

Decizia instanței supreme este definitivă.

Avocatul senatorului PSD Gabriela Firea, Lucian Bolcaș, a anunțat că a depus, pe 28 mai, o nouă plângere la ICCJ, după ce Parchetul instanței supreme a decis suspendarea anchetării președintelui Traian Băsescu„pentru calomnie”.

Scandalul Băsescu – Firea a început după ce președintele a spus, pe 13 aprilie, într-o emisiune televizată, referindu-se la senatorul PSD, că și acum poate spune că aceasta este „o bună jurnalistă, dar este catastrofală ca jurist”.

„Mai bine ar sta în banca ei și s-ar ocupa ce se întâmplă pe moșia soțului ei, unde e primar. Că s-ar putea să nu îl mai găsească într-o zi acasă, dacă nu e atentă. Înțeleg că în parohia lui se întâmplă destule lucruri rele”, a spus șeful statului.

Președintele Traian Băsescu a mai declarat că senatorul PSD Gabriela Firea este „o șantajistă de profesie”.

„Nu e un atac la o femeie, e un atac la o santajistă care pretinde să fie respectatată ca senator al României, după ce a făcut bine școala turnătorului Felix”, a spus Băsescu.

Gabriela Firea a reacționat în 14 aprilie, afirmând că așteaptă cu interes reacțiile instituțiilor și ale ambasadelor statelor democratice față de acest „act flagrant de intimidare a unui senator”.

Ulterior, senatorul PSD a depus, în 16 aprilie, la Parchetul instanței supreme, o plângere pe numele președintelui Traian Băsescu, pentru amenințare și șantaj.

În plus, 176 de parlamentari, în frunte cu Victor PontaValeriu ZgoneaLiviu Dragnea și Ilie Sârbu, au semnat un denunț de șantaj împotriva președintelui Traian Băsescu, depus în 17 aprilie la Parchetul instanței supreme.

PICCJ a anunțat, în 18 aprilie, că a dispus urmărirea penală pentru șantaj, în urma plângerii formulate de Gabriela Firea împotriva lui Traian Băsescu, la care a fost conexată și sesizarea parlamentarilor, însă punerea în mișcare a acțiunii penale a fost suspendată, întrucât președintele are imunitate.

Articolul 84, alineatul 2 din Constituție prevede că „Președintele României se bucură de imunitate”.

Potrivit articolului 96, alineatul 1 din legea fundamentală, „Camera Deputaților și Senatul, în ședință comună, cu votul a cel puțin două treimi din numărul deputaților și senatorilor, pot hotărî punerea sub acuzare a Președintelui României pentru înaltă trădare”.

Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a decis, în 20 iunie, sesizarea Curții Constituționale privind suspendarea urmăririi penale a președintelui Traian Băsescu, din motive de imunitate, în dosarul în care senatorul Gabriela Firea a reclamat că a fost șantajată de șeful statului.

Instanța supremă a admis cererea formulată de senatorul PSD Gabriela Firea privind sesizarea Curții Constituționale, fiind reclamată astfel neconstituționalitatea dispozițiilor articolului 312, alineatul 2 din Codul de procedură penală, care prevede că „suspendarea urmăririi penale se dispune și în situația în care există un impediment legal temporar pentru punerea în mișcare a acțiunii penale față de o persoană”.

Sesizarea excepției de neconstituționalitate a fost ridicată de avocații Gabrielei Firea, în raport de faptul că președintele beneficiază de imunitate.

Sursa: mediafax.ro

Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a decis, joi, să respingă ca inadmisibilă plângerea Gabrielei Firea împotriva soluției dispuse de procurorii de la Parchetul instanței supreme de suspendare a cercetării președintelui Traian Băsescu, acuzat de amenințare și șantajare de senator. Decizia instanței supreme este definitivă. Avocatul senatorului PSD Gabriela Firea, Lucian Bolcaș, a anunțat că a depus, pe 28 mai, o nouă plângere la ICCJ, după ce Parchetul instanței supreme a decis suspendarea anchetării președintelui Traian Băsescu"pentru calomnie". Scandalul Băsescu - Firea a început după ce președintele a spus, pe 13 aprilie, într-o emisiune televizată, referindu-se la senatorul PSD, că…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: