Home » Justitie » Schema unui tun de proporții cu fonduri europene – Patroana Vascar, trimisă în judecată

Schema unui tun de proporții cu fonduri europene – Patroana Vascar, trimisă în judecată

Procurorii DNA au dispus, ieri, trimiterea în judecată a Gabrielei Ciuburgiu, director general al SC Vascar SA Vaslui, acuzată de folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităților Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, cu consecințe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătura privată, folosire cu rea credință a bunurilor sau a creditului societății, spălare de bani, efectuare de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană.

În același dosar au mai fost trimiși în judecată Iuliu Cepoi, fost director comercial și director economic al SC Vascar SA și acționar al acestei societăți și Florina Șușu, contabil-șef la aceeași unitate, Laura Mihaela Popa, Daniel Cucu, Otilia Loredana Romete, Cristian Ștefan Mihăescu, Viorel Alexandru Ciuburciu, Augustin Flavian Mirea, precum și societățile comerciale Vascar SA Vaslui, Plastics SRL Vaslui, Logvas SRL Vaslui (fostă SC Abator Vascar SRL), Alimcarnis Prod SRL Negrești, Xov Food SRL Vaslui, Micro Geemy Serv SRL, cu sediul în București.

Conform procurorilor DNA, în perioada 2008 – 2010, Vascar SA a derulat un proiect cu fonduri europene, prin Programul Național pentru Dezvoltare Rurală. Proiectul avea ca obiectiv achiziția unor utilaje. Compania era obligată să deruleze, în baza unor reglementări stricte și precise, procedurile de achiziții și să depună apoi documentele justificative, în baza cărora erau efectuate plățile. Contractul de finanțare a fost modificat prin două acte adiționale, prelungindu-se termenul de depunere a dosarelor de achiziții, respectiv fiind reluată procedura de achiziție pentru unele echipamente.

Valoarea eligibilă totală a proiectului a fost de 14.705.128 lei, echivalentul a 3.980.814 euro, din care autoritatea contractantă a decontat cheltuieli în valoare totală de 5.839.677 lei.

Persoanele din conducerea Vascar SA, sub comanda Gabrielei Ciuburciu și cu sprijinul lui Ștefan Mihăescu și Augustin Mirea, au planificat și au executat în detaliu fraudarea proiectului finanțat prin programul FEADR, prin simularea legalității procedurilor de achiziții, obținând astfel, atât din bugetul comunitar, cat și din patrimoniul Vascar SA, sume foarte mari de bani, pe care și le-au însușit parțial.

Conform procedurilor de achiziții, era necesară constituirea unei comisii de evaluare a ofertelor, iar pentru reușita planului infracțional al Gabrielei Ciuburciu era necesar ca aceasta sa fie constituită din persoane de încredere, controlabile. Astfel, directorul general al Vascar SA, a constituit comisia de evaluare a ofertelor, după cum urmează: Gabriela Ciuburciu – responsabil legal de proiect, Daniel Cucu – responsabil tehnic de proiect și Mihaela Popa – responsabil economic. Ulterior, printr-o altă decizie, Gabriela Ciuburciu a constituit o nouă comisie de evaluare, Mihaela Popa fiind înlocuită cu Otilia Romete.

Orice posibilă concurență a fost eliminată, prin emiterea pur formală a unor oferte (evident, cu prețuri mai mari decât cele ale Plastics SRL) de către Ștefan Mihăescu și Augustin Mirea, în numele a două societăți comerciale. Întrucât SC Plastics SRL nu avea nici măcar un contabil, s-a apelat la serviciile Florinei Șușu, care asigura, de o foarte lungă perioadă de timp, transpunerea în acte a fraudelor grupului de interese care a “căpușat” de-a lungul timpului Vascar SA, aceasta ajutând astfel la transferul unor importante sume de bani din patrimoniul companiei în cele ale unor firme controlate de Gabriela Ciuburciu.

Astfel, nouă contracte de achiziții de utilaje au fost atribuite SC Plastics SRL Vaslui (al cărei unic asociat și administrator era Iuliu Cepoi, director și acționar și în cadrul SC Vascar SA, aspect ce conducea la imposibilitatea atribuirii unor contracte acestei societăți comerciale), în urma unor proceduri de selecție simulate, la prețuri mult supraevaluate. Astfel, Plastics SRL a fost interpusă în cadrul procedurilor de achiziții, această societate comercială achiziționând utilaje și echipamente de la furnizori și vânzându-le apoi către Vascar SA la un preț total cu 2.959.692 lei, mai mare decât valoarea lor de piață. De asemenea, alte 16 contracte au fost încheiate de către Vascar SA cu diverse societăți comerciale din Romania și din străinătate, cu sprijinul lui Ștefan Mihaescu, care a emis și trimis 24 oferte false în numele unei firme, a cărei denumire a folosit-o fără drept și al lui Augustin Mirea, care a emis și trimis 24 oferte pur formale în numele SC Micro Geemy Serv SRL București, în scopul simulării legalității procedurilor de atribuire și al creării aparenței eligibilității cheltuielilor efectuate de SC Vascar SA cu respectivele achiziții.

De asemenea, Gabriela Ciuburciu a transferat, pe parcursul unei perioade îndelungate de timp, prin intermediul mai multor operațiuni comerciale nejustificate, vădit defavorabile SC Vascar SA, pe era incompatibilă să le deruleze, suma totală de 4.981.852 lei, în conturile societăților comerciale Logvas SRL, Alimcarnis Prod SRL și Xov Food SRL, care aparțineau familiei ei.

Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 4.441.009 lei, reprezentând contravaloarea prejudiciului cauzat și nereparat. Și SC SIF Moldova SA, alt acționar al SC Vascar SA, s-a constituit parte civilă în proces cu suma de 2.835.611 lei. Dosarul se va judeca la Tribunalul Vaslui.

Procurorii DNA au dispus, ieri, trimiterea în judecată a Gabrielei Ciuburgiu, director general al SC Vascar SA Vaslui, acuzată de folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităților Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, cu consecințe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătura privată, folosire cu rea credință a bunurilor sau a creditului societății, spălare de bani, efectuare de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană.…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: