Home » Business » Sfârșitul urbanzării? Românii fug de la oraș la sat

Sfârșitul urbanzării? Românii fug de la oraș la sat

În ultimii patru ani, aproape jumătate de milion de români au lăsat apartamentul la bloc pentru o casă la țară.

Sute de mii de români decid, an de an, să părăsesască orașele și să se mute la sat. Mai exact, circa 451.200 români au migrat, în perioada 2010-2013, din mediul urban în mediul rural, potrivit datelor oficiale privind migrația internă centralizate de Institutul Național de Statistică (INS).

În același timp, au fost și români care s-au mutat de la sat la oraș, însă numărul acestora a fost mai mic: de circa 311.500, în cei patru ani la care ne referim.

 Dacă ne referim doar la anul 2013, de la oraș la sat au migrat 102.710 persoane, iar în sens invers, 74.023 persoane, arată datele INS.

 Explicațiile acestei tendințe, care s-a accentuat în ultimii zece ani, sunt multiple. O categorie socială aparte este reprezentată de persoanele care își cumpără locuințe în ansambluri rezidențiale noi, multe dintre acestea fiind construite în afara marilor orașe, inclusiv la periferiile acestora. Astfel, aceste persoane au avantajul confortului și aerului curat de la țară, fiind totodată aproape de oraș și continuând să lucreze în marile centre urbane. Iată de ce, în ultimii ani, comunele din jurul orașelor mari precum București, Cluj, Timișoara sau Brașov s-au umplut de orășeni care caută o viață mai tihnită în timpul lor liber.

 O altă categorie de persoane sunt pensionarii, mulți dintre aceștia luând decizia de a-și petrece bătrânețile la țară, la casa părintească, lăsându-i pe copii să locuiască în apartamentul de la bloc sau pur și simplu vânzând locuința din oraș. Un mare rol în luarea acestei decizii îl are și costul cu întreținerea lunară a locuinței de la oraș, incluzând aici cheltuielile de la bloc, cele cu apa, curentul, gazele, încălzirea etc. La țară, scapi de multe dintre acestea și mai ai și posibilitatea de a cultiva în grădină propriile legume și fructe.

Printre motivele pentru care românii decid să se mute de la oraș la sat se mai numără: criza din ultimii ani care a sărăcit populația din mediul urban, retragerea într-o zonă cu costuri de trai reduse, fuga de aglomerație și de stres, precum și faptul că au o calitate a vieții mai bună cu același venit lunar.

Sursa: money.ro

În ultimii patru ani, aproape jumătate de milion de români au lăsat apartamentul la bloc pentru o casă la țară. Sute de mii de români decid, an de an, să părăsesască orașele și să se mute la sat. Mai exact, circa 451.200 români au migrat, în perioada 2010-2013, din mediul urban în mediul rural, potrivit datelor oficiale privind migrația internă centralizate de Institutul Național de Statistică (INS). În același timp, au fost și români care s-au mutat de la sat la oraș, însă numărul acestora a fost mai mic: de circa 311.500, în cei patru ani la care ne referim.…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: