Home » Social » Romii bârlădeni se descurcă greu fără educatori sanitari
Sorinel Raducanu

Romii bârlădeni se descurcă greu fără educatori sanitari

Conducerea Partidei Romilor Bârlad simte tot mai acut lipsa mediatorilor sanitari, cei care îi ajutau să rezolve probleme care țineau de relația cu medicii.

Romii bârlădeni resimt din ce în ce mai mult lipsa mediatorilor sanitari, cei care i-au ajutat cu câțiva ani în urmă să înțeleagă și să-și rezolve o serie de probleme care țineau de îngrijirea și de sănătatea lor.

Timp de un an, între 2009 și 2010, în cadrul Direcției de Asistență Socială (DAS) Bârlad, își desfășurau activitatea doi mediatori sanitari. Ele au reușit să intermedieze rezlvarea a sute de cazuri în rândul comunității rrome, privind problemele sanitare.

„Comunitatea romă este destul de deficitară la capitolul educație sanitară, de aceea prezența acestor mediatori sanitari s-a dovedit a fi foarte benefică. Aceștia s-au ocupat de problemele romilor, cum ar fi efectuarea vaccinărilor la copii, utilizarea metodelor contraceptive de către femeile rome, înscrierea la medicul de familie și înlesnirea legăturilor cu medicii specialiști (în special ginecologi) din cadrul Spitalului «Elena Beldiman»”, a declarat Sorin Răducanu, președintele Partidei Rromilor din Bârlad.

Acesta s-a arătat mirat și revoltat de faptul că Primăria Bârlad nu a preluat frâiele, așa cum s-a întâmplat la Vaslui, unde sunt trei mediatori sanitari: „Asemenea persoane există și în Huși și Negrești și chiar în comuna Iana. La noi nu se poate. Nu știu de ce se amână aceste angajări”, a mai spus Răducanu.

În opinia autorităților locale, lucrurile nu stau chiar așa. Anul trecut, în statul de funcții, al DAS figurau două posturi de mediatori sanitari. Pe de o parte, pentru ocuparea acestora era nevoie ca cei care participau la concurs, să aibă studii medii și minimum șase luni vechime în domeniu. Pe de altă parte, în 2013 nu s-au putut obține avizele necesare pentru organizarea concursului, deși primăria a făcut demersuri în acest sens.

Luna trecută, au fost scoase la consurs cele două posturi de mediatori sanitari, dar nu s-a înscris nimeni.

„În viitorul apropiat, vom organiza un nou concurs, pentru că mediatorii sanitari sunt necesari nu doar populației de etnie rromă, ci și celorlalți bârlădeni”, a declarat Constantin Ciobanu, directorul executiv al Primăriei Bârlad.

De ce nu s-a înscris nimeni dintre bârlădeni, dacă printre cei de etnie romă nu s-au găsit două persoane care să îndeplinească toate condițiile impuse? Un posibil răspuns pe care îl are consilierul local Sorin Răducanu, ar fi că doar cei de etnie romă au făcut cursuri de mediatori sanitari.

Cu toate acestea, nici măcar dintre ei nu a fost nimeni care să-și dorească un asemenea loc de muncă. E adevărat, salariul este cel minim pe economie, dar se pare că pentru unii a sta fără bani în buzunar e mai convenabil decât atât. (Mihaela NICULESCU)

Conducerea Partidei Romilor Bârlad simte tot mai acut lipsa mediatorilor sanitari, cei care îi ajutau să rezolve probleme care țineau de relația cu medicii. Romii bârlădeni resimt din ce în ce mai mult lipsa mediatorilor sanitari, cei care i-au ajutat cu câțiva ani în urmă să înțeleagă și să-și rezolve o serie de probleme care țineau de îngrijirea și de sănătatea lor. Timp de un an, între 2009 și 2010, în cadrul Direcției de Asistență Socială (DAS) Bârlad, își desfășurau activitatea doi mediatori sanitari. Ele au reușit să intermedieze rezlvarea a sute de cazuri în rândul comunității rrome, privind problemele…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile