Home » National » Rusia ACUZĂ: Sistemele antirachetă americane din România sunt o încălcare a Tratatului INF

Rusia ACUZĂ: Sistemele antirachetă americane din România sunt o încălcare a Tratatului INF

Acuzațiile Statelor Unite privind încălcarea de către Rusia a Tratatului forțelor nucleare intermediare sunt lipsite de fundament, consideră Ministerul rus de Externe, precizând că sistemele antirachetă care urmează să fie instalate în România și Polonia ar putea fi o încălcare directă a Acordului.

Declarațiile oficialilor americani conform cărora Rusia a încălcat Tratatul forțelor nucleare intermediare (INF) sunt lipsite de fundament, a comunicat miercuri Ministerul rus de Externe, citat de Itar-Tass.

„Acuzațiile sunt lipsite de fundament, la fel ca toate celelalte acuzații făcute în ultima vreme de Washington la adresa Moscovei”, precizează diplomația rusă.

„Avem multe nemulțumiri față de Statele Unite privind acest Tratat. Acestea se referă la rachetele care au caracteristici tehnice similare cu cele ale rachetelor cu rază scurtă și lungă de acțiune și în legătură cu fabricarea de către americani a avioanelor militare fără pilot, care intră în mod clar, conform Tratatului, la categoria rachete de croazieră”, adaugă Ministerul rus de Externe. Sistemele de tip MK 41 cu lansare verticală (echivalentul tehnologiilor de tip Aegis) au fost în centrul atenției în ultima perioadă, în contextul în care Statele Unite intenționează să le instaleze în Polonia și România în cadrul sistemului antibalistic, explică Ministerul rus de Externe. „Aceste sisteme pot lansa rachete de croazieră cu rază medie, iar versiunea terestră poate fi fi considerată o încălcare directă a Tratatului INF”, subliniază Moscova.

Statele Unite au îndemnat marți Rusia să distrugă armamentul interzis prin acordurile ratificate de Moscova, denunțând încălcarea de către partea rusă a Tratatului forțelor nucleare intermediare, datând din anul 1987. „Cerem Rusiei să respecte obligațiile asumate prin acest tratat, să elimine armamentul interzis și să demonstreze acest lucru”, a declarat Jennifer Psaki, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american. „Este o problemă foarte gravă” și a fost evocată în trecut între Washington și Moscova, a precizat Psaki.

„Este un subiect care merită atenția președinților Statelor Unite și Rusiei”, a afirmat Josh Earnest, purtătorul de cuvânt al Casei Albe.

Acordul Forțelor Nucleare Intermediare, semnat de SUA și URSS în 1987 și intrat în vigoare pe 1 iunie 1988, obligă ambele părți să distrugă toate rachetele balistice și de croazieră cu raze de acțiune cuprinse între 500 și 5.500 de kilometri.

Rusia este acuzată că a testat o rachetă cu raza de acțiune de circa 1.000 de kilometri, dar care, modificată, poate atinge distanța de 2.000-3.000 de kilometri.

Departamentul american al Apărării a anunțat pe 1 februarie că va efectua studii privind impactul asupra mediului pentru eventuala construire a patru sisteme terestre antirachetă pe Coasta de Est a Statelor Unite, pe fondul recomandărilor de reconfigurare a dispozitivului de apărare. Michael Gilmore, director în cadrul Pentagonului responsabil de Teste operaționale și evaluarea dispozitivelor de apărare, a recomandat Agenției americane pentru Apărarea Antirachetă reconfigurarea dispozitivului antibalistic terestru, după o serie de teste eșuate din ultimii ani. Studiile privind impactul asupra mediului vor dura aproximativ 24 de luni, iar decizia privind construirea sistemelor antirachetă va fi luată în funcție de rezultate. Cele patru locații propuse sunt Fort Drum (statul New York), poligonul naval SERE (Portsmouth, statul Maine), Baza Ravenna (Ohio) și Baza Custer (statul Michigan).

Sistemul american de apărare antibalistică operează cu interceptoare terestre (fixe și mobile) și maritime, capabile să lanseze rachete pentru interceptarea unor dispozitive cu rază scurtă, medie și lungă de acțiune înainte de a intra în spațiul aerian și în zona teritorială a Statelor Unite. Cel puțin 13 sisteme terestre de interceptare antirachetă există pe Coasta de Vest a SUA, la Fort Greely (Alaska) și Vandenberg (California). Până în anul 2017, în vestul SUA vor exista în total 44 de rampe de interceptoare antirachetă.

Sistemul Aegis, instalat pe nave militare sau pe platforme maritime, are rolul de a intercepta rachete cu rază scurtă și medie de acțiune. În prezent, există cel puțin 24 de sisteme Aegis instalate pe nave militare americane, majoritatea patrulând în Oceanul Pacific. Tot sisteme Aegis urmează să fie utilizate în planul de creare a unui „scut antirachetă” NATO în Europa, scopul fiind contracararea amenințărilor reprezentate de țări precum Iranul. Sisteme Aegis adaptate pentru uz terestru (Aegis Ashore) urmează să fie instalate la baza de la Deveselu (România) și în Polonia. O altă componentă a sistemului antibalistic este sistemul terestru mobil de mare altitudine THAAD, instalat pe camioane militare.

Sursa; mediafax.ro

Acuzațiile Statelor Unite privind încălcarea de către Rusia a Tratatului forțelor nucleare intermediare sunt lipsite de fundament, consideră Ministerul rus de Externe, precizând că sistemele antirachetă care urmează să fie instalate în România și Polonia ar putea fi o încălcare directă a Acordului. Declarațiile oficialilor americani conform cărora Rusia a încălcat Tratatul forțelor nucleare intermediare (INF) sunt lipsite de fundament, a comunicat miercuri Ministerul rus de Externe, citat de Itar-Tass. "Acuzațiile sunt lipsite de fundament, la fel ca toate celelalte acuzații făcute în ultima vreme de Washington la adresa Moscovei", precizează diplomația rusă. "Avem multe nemulțumiri față de Statele Unite privind…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: