Home / Sanatate / Tot mai mulți vasluieni se îmbolnăvesc de diabet

Tot mai mulți vasluieni se îmbolnăvesc de diabet

În doar un an, peste 1.000 de oameni s-au îmbolnăvit de diabet, iar numărul crește de la o lună la alta. Alimentația haotică și stresul sunt principalii factori.

Mihaela NICULESCU

Diabetul rămâne o afecțiune în plină ascensiune în județul Vaslui. Numai în ultimul an, în evidențele medicilor au intrat peste 1.000 de noi cazuri, numărul total ajungând în momentul de față la 18.110 de bolnavi. Cele mai importante motive pentru care lumea se îmbolnăvește sunt stresul și alimentația dezechilibrată, preponderent formată din glucide (zahăr), carbohidrați (făcinoase) și grăsimi.

În primul semestru al acestui an, pe mâna specialiștilor au intrat 640 de noi cazuri de diabet zaharat.

Cele mai multe cazuri de diabet zaharat din județ sunt înregistrate în mediul urban. Anul trecut, în primele 6 luni, figurau în evidențele Direcției de Sănătate Publică (DSP) 9.426 diabetici din urban, anul acesta înregistrându-se cu 525 mai mulți.

și diabeticii din mediul rural vin repede din urmă. În 2013, în semestrul I erau 7.811 de bolnavi, iar anul acesta 8.159. Numărul cazurilor noi a crescut de la 473 în 2013 la 640 în 2014 (în perioada analizată).

Din totalul celor 18.110 pacienți cu diabet zaharat, 2.590 sunt insulino-dependenți, restul nedepinzând de insulină.

La nivelul județului Vaslui, pe Programul Național de Diabet Zaharat sunt cinci medici specialiști în diabet zaharat, nutriție și boli metabolice. Doi asigură tratamentul în Vaslui, unul în Huși și doi la Bârlad.

Actualmente, la Bârlad se ocupă de diabetici un singur medic pentru că al doilea este în concediu de creștere a copilului. În perioada în care medicul diabetolog se află în concediu, asigurarea tratamentului specific pentru diabetici se face de către medicii desemnați la nivelul fiecărei unități sanitare.

În doar un an, peste 1.000 de oameni s-au îmbolnăvit de diabet, iar numărul crește de la o lună la alta. Alimentația haotică și stresul sunt principalii factori. Mihaela NICULESCU Diabetul rămâne o afecțiune în plină ascensiune în județul Vaslui. Numai în ultimul an, în evidențele medicilor au intrat peste 1.000 de noi cazuri, numărul total ajungând în momentul de față la 18.110 de bolnavi. Cele mai importante motive pentru care lumea se îmbolnăvește sunt stresul și alimentația dezechilibrată, preponderent formată din glucide (zahăr), carbohidrați (făcinoase) și grăsimi. În primul semestru al acestui an, pe mâna specialiștilor au intrat 640…

Review Overview

About Mihai Vasile

x

Check Also

ULTIMA ORĂ A încetat din viață farmacista Ana Sârbu, soția regretatului dr. Constantin Teodorescu

ULTIMA ORĂ: A încetat din ...

Ce au de ascuns cei de la Spitalul Bârlad? Tot mai puțină transparență la concursurile pentru ocuparea posturilor vacante

Spitalul Municipal de Urgență „Elena ...

Anchetă la Spitalul din Huși. Pacient diagnosticat greșit cu cancer în fază terminală

de Daniel Micu Un medic ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: