Home » National » Care sunt cauzele inundatiilor din sud-vestul tarii: debite istorice care apar o data la 200 de ani si un dezastru anuntat de inundatiile din Balcani

Care sunt cauzele inundatiilor din sud-vestul tarii: debite istorice care apar o data la 200 de ani si un dezastru anuntat de inundatiile din Balcani

 Inundatiile si viiturile care afecteaza sud-vestul tarii „nu sunt fenomene normale”, avand in vedere ca au fost sectiuni de rauri unde probabilitatea de aparitie a debitelor inregistrate acum a fost de una la 200 de ani, a declarat pentru HotNews.ro purtatorul de cuvant de la Administratia Nationala Apele Romane, Ana-Maria Agiu. Aceasta a explicat ca viiturile rapide si scurgerile de pe versanti care au generat inundatii au fost cauzate si de modul de construire a caselor, de inexistenta unor rigole sau de lipsa lucrarilor de corectare a torentilor si paraielor, care tin de Ministerul Agriculturii si de autoritatile locale. Vezi mai jos cum explica si Administratia Nationala de Meteorologie precipitatiile abundente de acum.

Inundatiile inregistrate in sud-vestul tarii „sunt fenomene de exceptie, pentru ca au fost fenomene cu probabilitate foarte mica de aparitie. Nu sunt fenomene normale pentru aceasta perioada, avand in vedere ca am avutprecipitatii de peste 100 de litri pe metru patrat, cu rauri cu debite care au crescut de pana la 400 de ori si au fost sectiuni unde probabilitatea de aparitie a acestor debite a fost de una la 100 sau 200 de ani„, a declarat pentru HotNews.ro purtatorul de cuvant al Administratiei Nationale „Apele Romane”, Ana-Maria Agiu. 

Potrivit Administratiei Nationale „Apele Romane”, comparativ cu inceputul lunii iunie, debitele urmatoarelor rauri au crescut pana la 400 de ori: 

  • Raul Vedea, la statia Buzesti, avea 1,42 mc/s (9 iunie), in data de 30 iulie, atingea: 424 mc/s; (x400 de ori)
  • Raul Cotmeana la statia Ciobanu, a crescut de la 1,84 mc/s la 424 mc/s (x400 de ori);
  • Raul Lotru la Valea lui Stan, avea in 9 iunie, 2,5 mc/s si a ajuns in data de 30 iulie, la 286 mc/s; (x150 ori)
  • Raul Lotru, la Malaia, a crescut de la 29,5 mc/s cat avea la inceputul lui iunie si a ajuns la 376 mc/s; (x200 ori)
  • Raul Olanesti, la Ramnicu Valcea, a crescut de la 3,38 mc/s la 337 mc/s; (x100 de ori)
  • Raul Oltet, la statia Nistroresti, a crescut de la 2.61 mc/s la 298 mc/s; (x100 de ori)
  • Raul Oltet, la statia Otetelis, a crescut de la 8,12 mc/s la 350 mc/s (x50 de ori).

Ana-Maria Agiu a explicat ca „viiturile rapide si scurgerile de pe versanti care au generat inundatii in peste 80% din zonele afectate au fost cauzate deschimbarile climatice, dar si de actiunea antropica in anumite zone”. „In ceea ce priveste efectele determinate de actiunea omului, ele pot fi generate dedefrisari, de modul de construire a caselor, de inexistenta unor rigole sau santuri, care au dus la inundatii locale, de lipsa lucrarilor de corectare a torentilor si paraielor, care tin de Ministerul Agriculturii si de autoritatile locale„, a continuat aceasta. 

Intrebat in ce proportie dezastrul de acum a fost cauzat de lipsa de actiune a oamenilor, purtatorul de cuvant al Administratiei Nationale „Apele Romane” a declarat ca nu se pot face analize in acest moment, dar ca „in cele mai multe cazuri aceste efecte se cumuleaza„. 

Administratia Nationala de Meteorologie: Cicloni de origine mediteraneana au afectat vestul Peninsulei Balcanice si sud-vestul Romaniei

Meteorologul de serviciu al Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM) a declarat pentru HotNews.ro ca „sunt mai multe cauze care au dus la precipitatiile abundente din ultima perioada. Pe de o parte este vorba despre excedentul de precipitatii care s-a instalat inca din primavara – in toate aceste luni, incepand din mai si pana in prezent, a plouat foarte mult in partea de sud-vest a tarii. Deci paraurile erau la cote mari, solul relativ imbibat cu apa. Acesta este istoricul fenomenelor pe care le intalnim acum„. 

Iar in aceasta saptamana am inregistrat o activitate ciclonica intensa in Marea Adriatica, deci o serie de cicloni de origine mediteraneana a afectat vestul Peninsulei Balcanice si sud-vestul Romaniei. De duminica seara si pana miercuri dimineata, in partea de nord a Olteniei, in Gorj si Valcea, s-au inregistrat cantitati de precipitatii de peste 150 de litri pe metru patrat si izolat la Sadu in judetul Gorj au fost de peste 200 de litri pe metru patrat. Sunt cantitati foarte mari de precipitatii care ar trebui sa se inregistreze in 2 luni de vara, in niciun caz in trei zile. Avand in vedere si istoricul din toata primavara pana acum, aceste precipitatii au umplut paharul„, a explicat pentru HotNews.ro specialistul in meteorologie.  

Acesta a precizat ca, „la nivel mai larg, am avut inundatii istorice in Serbia in mai-iunie, am avut pe afluentii Dunarii debite istorice. Si Bulgaria a avut probleme cu inundatiile, asa ca dupa inundatiile din Serbia au urmat cele din Varna, Burgas la mijlocul lunii iunie, toate cauzate de cicloni de origine mediteraneana care au afectat aceasta zona„. 

In Romania, in aceasta seara si in cursul noptii mai asteptam ploi, nu asa intense ca pana acum, dar izolat ele pot depasi 50 de litri pe metru patrat in Dolj. Deci inca 12 ore ne asteptam la astfel de fenomene, dupa care urmeaza cateva zile mai linistite„, a precizat meteorologul de serviciu al ANM.

Sursa: hotnews.ro

 Inundatiile si viiturile care afecteaza sud-vestul tarii "nu sunt fenomene normale", avand in vedere ca au fost sectiuni de rauri unde probabilitatea de aparitie a debitelor inregistrate acum a fost de una la 200 de ani, a declarat pentru HotNews.ro purtatorul de cuvant de la Administratia Nationala Apele Romane, Ana-Maria Agiu. Aceasta a explicat ca viiturile rapide si scurgerile de pe versanti care au generat inundatii au fost cauzate si de modul de construire a caselor, de inexistenta unor rigole sau de lipsa lucrarilor de corectare a torentilor si paraielor, care tin de Ministerul Agriculturii si de autoritatile locale. Vezi…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: