Home » Sanatate » Un județ bolnav de… inimă

Un județ bolnav de… inimă

Bolile cardio-vasculare rămân principala cauză de mortalitate în rândul românilor, iar vasluienii nu fac excepție. Hipertensiunea arterială și cardiopatia ischemică sunt cele mai răspândite afecțiuni în județul nostru, și asta din cauza ignoranței cu care tratează sfatul medicului majoritatea populației.

O alimentație sănătoasă, fără grăsimi în exces, mișcare, pe cât posibil evitarea stresului și controalele medicale periodice, sunt recomandările medicilor. Ignorarea acestora a făcut ca și în cazul bolilor de inimă, incidența să fie pe un trend ascendent.

Astfel, dacă în primul semestru al anului 2013 se înregistrau 1.680 de noi pacienți cu hipertensiune arterială, anul acesta numărul cazurilor noi a crescut la 1.789. Făcând o comparație între perioade, în evidențele medicilor figurau în primul semestru al acestui an 40.424 pacienți cu hipertensiune arterială (HTA), față de 39.046 de pacienți anul trecut în aceeași perioadă.

Datele de morbiditate analizate la sfârșitul primului semestru al anului trecut arată un indice de prevalență în creștere de la 8,77 % în primul semestru al lui 2013, la 10,22 % în semestrul I din 2014.

Nici în ceea ce privește pacienții cu cardiopatie ischemică, situația nu este mai bună. Dacă în primul semestru din 2013 erau în evidență 19.614 pacienți, anul acesta, în aceeași perioadă, erau 19.943. În 2013, în primul semestru, au ieșit din evidență 720 de pacienți, iar anul acesta, în aceeași perioada au ieșit 708 pacienți. Datele de morbiditate analizate arată un indice de prevalență a cardiopatiei ischemice în creștere, în rândul populației județului, de la 4,40 % în primul semestru al anului trecut, la 5,04 %, în primul semestru al acestui an.

Aceste date sunt orientative, deoarece în județ sunt foarte multe persoane care nu ajung la medic, apelând la leacuri băbești sau la automedicație. Din păcate, aceștia ajung la spital când suferința este prea mare și au apărut complicații, sau în urma unui infarct ori accident vascular cerebral. (Mihaela Niculescu)

Bolile cardio-vasculare rămân principala cauză de mortalitate în rândul românilor, iar vasluienii nu fac excepție. Hipertensiunea arterială și cardiopatia ischemică sunt cele mai răspândite afecțiuni în județul nostru, și asta din cauza ignoranței cu care tratează sfatul medicului majoritatea populației. O alimentație sănătoasă, fără grăsimi în exces, mișcare, pe cât posibil evitarea stresului și controalele medicale periodice, sunt recomandările medicilor. Ignorarea acestora a făcut ca și în cazul bolilor de inimă, incidența să fie pe un trend ascendent. Astfel, dacă în primul semestru al anului 2013 se înregistrau 1.680 de noi pacienți cu hipertensiune arterială, anul acesta numărul cazurilor noi…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: