Home » Administratie » A scăzut prețul locuințelor ANL

A scăzut prețul locuințelor ANL

Cu toate că valoarea pe metru pătrat a fost ușor diminuată, pentru cei mai mulți chiriași ANL din județul Vaslui cumpărarea locuinței reprezintă un lux greu de suportat. ANL a demarat programul de vânzare a locuințelor ocupate cu chirie încă din 2009, însă până acum nici un chiriaș vasluian nu s-a arătat interesat să devină proprietar. Vinovată de această situație este sărăcia.Veniturile scăzute ale oamenilor îi împiedică să acceseze un credit ipotecar.

Daniela PORUMB

Guvernanții au aprobat recent costul pe metru pătrat la care chiriașii ANL (Agenția Națională a Locuințelor) pot cumpăra locuințele: 328 de euro/mp. Cu 83 de euro mai puțin față de prețul stabilit în 2009. Așadar, cei 683 de chiriași ANL din județul Vaslui se pot gândi serios la posibilitatea de a deveni proprietari.

Așa cum am scris cu puțin timp în urmă, “aneliștii” își pot cumpăra locuințele în rate, cu un avans de 15% din valoarea de vânzare.Transferul de proprietate asupra locuinței se va realiza după achitarea integrală.

Sunt trei variante de achitare în rate. Prima: în maximum cinci ani, în cazul în care, la data vânzării, venitul mediu pe membru de familie al titularului contractului de închiriere a locuinței depășește cu 80% – 100% din salariu mediu brut pe economie. A doua: în maximum 20 de ani, în situația în care venitul mediu pe membru de familie al titularului contractului de închiriere a locuinței depășește 50% – 80% din salariu mediu brut pe economie. A treia: în maximum 25 de ani, dacă venitul mediu pe membru de familie nu depășește 50% din salariu mediu brut pe economie.

ANL a demarat programul de vânzare a locuințelor ocupate cu chirie încă din 2009, însă până acum nici un chiriaș vasluian nu s-a arătat interesat să devină proprietar. Vinovată de această situație este sărăcia.Veniturile scăzute ale oamenilor îi împiedică să acceseze un credit ipotecar.

Un alt motiv pentru care nimeni nu s-a grăbit să cumpere era prețul de speriat stabilit inițial. Nici cel aprobat de curând nu rămâne tut în cuie. Pentru cine dorește să cumpere, prețul final de vânzare al imobilului se calculează scăzând din valoare amortizarea calculată de la data punerii în funcțiune până la data vânzării, ceea ce apropie prețul de vânzare de costul de construcție al acestor imobile, care este cuprins între 280 și 300 euro/mp. Concret, la achiziția unui apartament ANL cu o suprafață de 60 mp îl va costa pe vasluian 19.200 de euro.

Sub semnul întrebării rămâne modalitatea de calcul pentru blocurile care nu au fost construite de la zero, ci doar reparate și recompartimentate de ANL. Un asemenea imobil este cel din Bârlad, de pe strada Victor Ion Popa. Acest bloc este construit în anii ’70, a fost preluat de Primăria Bârlad de la un întreprinzător privat, iar ANL a dirijat fonduri doar pentru refacerea lui, deci nu se poate vorbi de o valoare de construcție.

Cu toate că valoarea pe metru pătrat a fost ușor diminuată, pentru cei mai mulți chiriași ANL din județul Vaslui cumpărarea locuinței reprezintă un lux greu de suportat. ANL a demarat programul de vânzare a locuințelor ocupate cu chirie încă din 2009, însă până acum nici un chiriaș vasluian nu s-a arătat interesat să devină proprietar. Vinovată de această situație este sărăcia.Veniturile scăzute ale oamenilor îi împiedică să acceseze un credit ipotecar. Daniela PORUMB Guvernanții au aprobat recent costul pe metru pătrat la care chiriașii ANL (Agenția Națională a Locuințelor) pot cumpăra locuințele: 328 de euro/mp. Cu 83 de euro…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: