Home » Business » ANALIZĂ: O treime din exporturile românești în Rusia reprezintă vehicule. Dacia și Michelin, în topul furnizorilor

ANALIZĂ: O treime din exporturile românești în Rusia reprezintă vehicule. Dacia și Michelin, în topul furnizorilor

Vânzările de vehicule reprezintă o treime din exporturile românești către Rusia, care au urcat anul trecut cu 500 milioane dolari, la 1,84 miliarde dolari, iar mașinile, aparatele și echipamentele electrice totalizează un sfert din livrări, în top figurând Dacia, ArcelorMittal, Michelin sau Danfoss.

La finele anului trecut, volumul total al schimburilor comerciale ale României cu Federația Rusă a atins aproape 5 miliarde de dolari, în creștere cu 12,7% față de 2012, din care exportul a fost de 1,84 miliarde de dolari, cu 36,1% peste 2012, iar importul a fost de 3,15 miliarde de dlari, în urcare cu 2,5% comparativ cu 2012.

Soldul balanței comerciale a fost de -1,3 miliarde de dolari, în scădere cu 24%, ceea ce plasează însă Rusia pe poziția a șaptea în topul statelor care au contribuit la deficitul comercial.

Potrivit datelor statistice, Rusia este al șaptelea partener comercial al României (dupa Germania, Italia, Ungaria, Franța, Turcia și Polonia), cu o pondere de 3,4% din total, al nouălea partener la export, cu o pondere de 2,8%, și al șaselea partener la import (dupa Germania, Italia, Ungaria, Franța și Polonia), cu o pondere de 4,3%.

În comerțul României cu țările din afara spațiului UE, Rusia a fost al doilea partener comercial după Turcia, cu o pondere de 13,15%, cu exporturi reprezentând 9,18% din total (locul doi), dar importuri de 17,6% (prima poziție dintre statele non-euro). Cu toate acestea deficitul comercial din relația cu Rusia este al treilea ca mărime pe non-UE, solduri negative mai mari înregistrându-se în comerțul cu Kazahstan și China.

În structură, vehiculele reprezintă principala grupă de mărfuri exportate – 33,75%, urmate de mașini, aparate și echipamente electrice -25,7%, produse ale industrie chimice – 12,4% , produse diverse (mobilă) -5,08%, metale comune și articole din acestea – 4,85%, materiale plastice – 4,08%, lemn, cărbune din lemn – 3,98% și produse ale regnului vegetal – 2,8%.

Țițeiul și produsele petroliere domină importurile din Rusia, cu o pondere de 64% în 2013, urmate de gaze naturale – 17,2%, materiale plastice – 3,2%, minereuri – 2,7% și metale comune și articole – 2,3%.

Între companiile românești aflate în top exportatori în Rusia anul trecut se numără Automobile Dacia, Michelin, Kronospan, Egger, ArcelorMittal Galati, Pirelli Tyres Romania, Terapia, Lafarge Ciment Romania și Danfoss România.

De la anexarea Crimeei și luptelor de secesiune din Ucraina, UE a instituit mai multe sancțiuni economice împotriva Rusiei pentru rolul jucat în susținerea acțiunilor separatiștilor din estul Ucrainei. Sancțiunile nu vizează activitățile comerciale, ci mai degrabă industria financiară și unele mari companii și oligarhi care susțin administrația de la Moscova.

Rusia a luat mai multe decizii ca replică la sancțiunile impuse de comunitatea internațională, cea mai recentă vizând interzicerea importurilor de carne de vită, porc, pasăre și pește, precum și la brânză, lapte, legume și fructe provenind din Statele Unite, Uniunea Europeană, Australia, Canada și Norvegia.

Sursa: mediafax.ro

Vânzările de vehicule reprezintă o treime din exporturile românești către Rusia, care au urcat anul trecut cu 500 milioane dolari, la 1,84 miliarde dolari, iar mașinile, aparatele și echipamentele electrice totalizează un sfert din livrări, în top figurând Dacia, ArcelorMittal, Michelin sau Danfoss. La finele anului trecut, volumul total al schimburilor comerciale ale României cu Federația Rusă a atins aproape 5 miliarde de dolari, în creștere cu 12,7% față de 2012, din care exportul a fost de 1,84 miliarde de dolari, cu 36,1% peste 2012, iar importul a fost de 3,15 miliarde de dlari, în urcare cu 2,5% comparativ cu…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: