Home » Administratie » Gunoiul, averea noastră

Gunoiul, averea noastră

Scormonitul în gunoaie poate fi aspru pedepsit, dacă cei care îl practică își îndeasă în sacoșe bidoane de plastic și cartoane. Legeaîi vizeazăși pe cetățenii care nu înțeleg să selecteze încă de acasă gunoiul și sa-l depună selectat la containerele din zona în care locuiesc.

 O veste nu prea bună pentru cei care își câștigă pâinea scormonind în gunoaie: dacă sunt prinși că își însușesc PET-uri și cartoane din recipientele speciale pentru depozitarea selectivă a deșeurilor, vor fi acuzați de furt. Nu este o hotărâre locală, ci o prevedere a noii legi a salubrității, intrată în vigoare pe 8 iulie.

Nu de puține ori, lipsa mijloacelor de subzistență îi obligă pe unii să-și câștige existența din adunarea și vânzarea deșeurilor reciclabile luate direct din containerele de depozitare selectivă, din punctele gospodărești amenajate de Compania de Utilități Publice (CUP) Bârlad.

Recent, a fost adoptată Legea 99/2014, ce modifică Legea 101/2006 a serviciilor de salubrizare a localităților. Legea a intrat în vigoare de o lună, ceea ce înseamnă că reprezentanții CUP îi pot identifica și deferi organelor legii pe cei care golesc containerele de PET-uri și cartoane, pentru a le vinde unor firme private ce achiziționează deșeuri reciclabile. În baza noii legi a salubrității, această faptă este considerată ca fiind infracțiune.

Cum în noua lege a salubrității deșeurile sunt considerate un bun local, unitățile administrativ-teritoriale având calitatea de deținător legal al deșeurilor, furtul acestora este sancționat ca oricare alt furt.

„Va trebui să punem cât mai repede în aplicare legea, mai ales că ne confruntăm și cu serioase probleme de mediu create de cei care caută prin containere. Aceștia împrăștie gunoiul în jurul containerelor, CUP fiind nevoită să suporte și strângerea mizeriei, deși a investit destul în eurocontainere pentru depozitarea selectivă a gunoiului”, a declarat Adrian Bobeică, directorul executiv al CUP B Bârlad.

Legeaîi vizeazăși pe cetățenii care nu înțeleg să selecteze încă de acasă gunoiul și sa-l depună selectat la containerele din zona în care locuiesc. CUP are de gând să monitorizeze punctele gospodărești și pe cetățenii care nu depozitează selectiv deșeurile, cu ajutorul angajaților care vor păzi pur și simplu acele containere. Aceștia vor urmări cum se supun bârlădenii normelor de mediu impuse de UE, norme care urmăresc atingerea unui anumit nivel de civilizație.

Persoanele care nu vor aduce gunoiul selectat la container vor putea fi amendate de către reprezentanții CUP, cu sume cuprinse între 500 și 1.500 de lei, care vor fi plătite la primărie. Amenda este aplicabilă atât celor care locuiesc la bloc, cât și celor de la case. Aceștia din urmă riscă să rămână cu gunoiul în fața casei dacă materialele reciclabile (PET-uri, cartoane, etc.) nu sunt separate de gunoiul menajer.

„CUP va pune la dispoziția cetățenilor recipiente și containere, acolo unde nu sunt suficiente, iar pentru locuitorii de la case vor fi distribuiți saci menajeri. Până acum am achiziționat 3.000 de astfel de saci, pe care îi vom distribui începând de luni, 11 august”, a mai spus directorul Bobeică. (Mihaela NICULESCU)

Scormonitul în gunoaie poate fi aspru pedepsit, dacă cei care îl practică își îndeasă în sacoșe bidoane de plastic și cartoane. Legeaîi vizeazăși pe cetățenii care nu înțeleg să selecteze încă de acasă gunoiul și sa-l depună selectat la containerele din zona în care locuiesc.  O veste nu prea bună pentru cei care își câștigă pâinea scormonind în gunoaie: dacă sunt prinși că își însușesc PET-uri și cartoane din recipientele speciale pentru depozitarea selectivă a deșeurilor, vor fi acuzați de furt. Nu este o hotărâre locală, ci o prevedere a noii legi a salubrității, intrată în vigoare pe 8 iulie.…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: