Home » National » Șeful CJ Brăila, acuzat de abuz în servciu și conflict de interese, reținut de DNA Galați

Șeful CJ Brăila, acuzat de abuz în servciu și conflict de interese, reținut de DNA Galați

Președintele Consiliului Județean Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, adus, joi seară, la sediul DNA Galați, pentru a fi audiat în dosarul în care este cercetat pentru abuz în serviciu și conflict de interese, fiind vizate licitații pentru contracte pe bani publici, a fost reținut vineri dimineață.

Alături de șeful CJ Brăila, au mai fost reținuți de procurorii anticorupție în acest dosar Florin Mija și Nicolae Moisiu, funcționari publici, membri în comisiile de evaluare a ofertelor depuse în cadrul procedurilor de atribuire a contractelor de achiziții publice, la data faptelor, în sarcina cărora s-a reținut infracțiunea de abuz în serviciu în formă continuată.

Din ordonanțele de reținere întocmite de procurori a reieșit că, în cauză există date și probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă potrivit căreia, în perioada 2009 – 2010, inculpații Gheorghe Bunea Stancu, în calitate de președinte al Consiliului Județean Brăila (ordonator principal de credite), Mija Florin și Moisiu Nicolae și-au încălcat atribuțiile de serviciu, în contextul procedurilor de atribuire a unor contracte de achiziții publice, pentru realizarea unor obiective de interes local și județean, organizate de CJ Brăila.

Modul în care au fost organizate și s-au derulat licitațiile în perioada de referință a condus la situația ca un număr de trei societăți comerciale să dețină monopolul lucrărilor licitate de Consiliul Județean Brăila, fiind practic singurele firme care participă și câștigă contractele de achiziție publică pe plan local și județean.

În situația în care existau și alți ofertanți, firmele agreate fie ofereau prețul cel mai mic, fie îndeplineau „anumite” condiții apreciate ca esențiale de către membrii comisiilor de analizare și evaluare a ofertelor, situație care, în mod inevitabil, a condus la câștigarea procedurilor respective, arată procurorii DNA.

De altfel, la una din firme Bunea este, în mod indirect, acționar, mai spun procurorii.

Totodată, la această situație s-a ajuns din cauza exercitării defectuoase a atribuțiilor de serviciu de către membrii comisiei de evaluare a ofertelor, prin alegerea unor oferte financiare neprofitabile, dar și gestionării ineficiente a bugetului local de către președintele CJ Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, care avea și calitatea de ordonator principal de credite.

Potrivit DNA, urmare a îndeplinirii în mod defectuos a atribuțiilor de serviciu de către funcționarii menționați s-a cauzat un prejudiciu în valoare totală de 2.924.817,60 lei și vătămarea intereselor legitime ale agenților economici care au participat la procedurile de achiziții publice și au fost descalificați în mod discriminatoriu.

Cei trei inculpați urmează a fi prezentați, vineri, Tribunalului Galați cu propunere de arestare preventivă.

Procurorii DNA au mai dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de suspecții: Georgel Ghenea, Jenica Dumitrașcu, Vasile Puia, Ionică Popescu și Ionel Pușcă, funcționari publici, membri în comisiile de evaluare a ofertelor depuse în cadrul procedurilor de atribuire a contractelor de achiziții publice, la data faptei, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu în formă continuată.

De asemenea, sunt urmăriți penal Vasile Soare și Cristian Cătălin Stăncic, administratori ai unor societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunii de instigare la abuz în serviciu în formă continuată, și Camelia Bratu, Cornel Grigore și Gheorghe Ciudatu, diriginți de șantier, la data faptei, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu.

Aceștia din urmă, în calitate de diriginți de șantier, au avizat situații de plată, în luna septembrie 2009, făcând posibilă plata lucrărilor, deși procesele verbale de recepție a acestora fie nu se regăsesc la dosar, fie au fost încheiate în cursul anului 2010.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații, precum și al Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.

Sursa: mediafax.ro

Președintele Consiliului Județean Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, adus, joi seară, la sediul DNA Galați, pentru a fi audiat în dosarul în care este cercetat pentru abuz în serviciu și conflict de interese, fiind vizate licitații pentru contracte pe bani publici, a fost reținut vineri dimineață. Alături de șeful CJ Brăila, au mai fost reținuți de procurorii anticorupție în acest dosar Florin Mija și Nicolae Moisiu, funcționari publici, membri în comisiile de evaluare a ofertelor depuse în cadrul procedurilor de atribuire a contractelor de achiziții publice, la data faptelor, în sarcina cărora s-a reținut infracțiunea de abuz în serviciu în formă…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: