Home » Sanatate » Virusul West Nile impune trierea donatorilor de sânge

Virusul West Nile impune trierea donatorilor de sânge

Persoanele care au călătorit într-o țară sau oraș afectat de virusul West Nile nu vor mai putea dona sânge timp de o lună. În luna iulie, aproape 500 de persoane au trecut pragul CTS-ului pentru a contribui la salvarea uneia sau a mai multor vieți.

Virusul răspândit de țânțari și care provoacă menigita și meningoencefalita, boli ce pot duce la deces, a generat o meticuloasă triere a donatorilor Centrului de Transfuzii din Bârlad.

Pentru a preveni răspândirea virusului West Nile, care apare în urma înțepăturii de țânțari, angajații centrului de recoltare a sângelui din municipiul Bârlad, refuză persoanele care sunt suspectate că au acest virus. Circulația virusului West Nile a fost dovedită în Italia, în orașele Udine, Vicenza, Bologna, Modena, Parma, Brescia și Lodi. Astfel, de la donare sunt refuzați cetățenii care au fost în vacanță în aceste orașe. Aceștia sunt excluși de la donare pentru 28 de zile, de la data întoarcerii în țară.

„Deoarece acest virus se transmite prin sânge și implicit transfuzii, preferăm să excludem de la donare toate persoanele care prezintă cele mai mici simptome de răceală. Înainte de recoltare facem și un examen medical sumar. Le punem tot felul de întrebări legate de starea de sănătate, le luam temperatura și îi verificăm dacă au stări de indispoziție sau cefalee. La cea mai mică suspiciune, se refuză recoltarea. Din fericire până acum nu am avut nici un donator suspectat că ar purta acest virus” ne-a declarat Violeta Nistor, directoarea CTS Bârlad.

 Bârlădenii donează pentru salvarea vieților

 Atât bârlădenii cât și cei din zonele limitrofe au devenit solidari și au început să conștientizeze că printr-o simplă prezentare la Centrul de Transfuzie Sanguină (CTS), pot contribui la salvarea uneia sau mai multor vieți. Astfel, la sfârșitul lunii iulie, 460 de donatori au trecut pragul CTS-ului.

Pentru a putea dona, cetățenii trebuie sățină cont de recomandările medicilor. Una foarte importantă este ca înainte cu 48 de ore de donare să nu fi consumat grăsimi sau alcool.

Totodată, înainte de a se prezenta la CTS, aceștia nu trebuie să fumeze, iar dacă se prezintă la centru în zilele caniculare, donatorul trebuie să fie hidratat corespunzător. Persoanele care au lucrat schimbul trei, nu pot dona.

Ca o răsplătă pentru gestul lor, ei sunt remunerați, iar totodată donarea este beneficăși pentru propriul lor organism.

Donarea de sânge este benefică pentru sănătatea donatorului întrucât sângele este împrospătat, imunitatea organismului crește, iar riscul de paralizie și accident vascular se reduc cu 30%. De asemenea, în urma donării de sânge, rezistența organismului la șocuri crește. Spre exemplu, dacă donatorul va suferi un accedent, reacția organismului îi va ajuta pe medici, întrucât acesta este deja obișnuit cu pierderea de sânge și înlocuirea lui.

Donatorul poate primi, la cerere, un buletin de analize cu rezultatele testelor efectuate. Cei care donează periodic au dreptul să efectueze un examen radiologic și unul biologic gratuit, în fiecare an. Donatorii fideli primesc un tratament subtitutiv cu fier, gratuit, dacă se depistează un deficit de fier sau vreun simptom anemic datorat donărilor repetate.

Pentru gestul lor, donatorii sunt remunerați și material: ei primesc șapte tichete de masă, o zi liberă de la locul de muncăși o reducere de 50% la abonamentul pentru transportul în comun. (Daniela PORUMB)

Persoanele care au călătorit într-o țară sau oraș afectat de virusul West Nile nu vor mai putea dona sânge timp de o lună. În luna iulie, aproape 500 de persoane au trecut pragul CTS-ului pentru a contribui la salvarea uneia sau a mai multor vieți. Virusul răspândit de țânțari și care provoacă menigita și meningoencefalita, boli ce pot duce la deces, a generat o meticuloasă triere a donatorilor Centrului de Transfuzii din Bârlad. Pentru a preveni răspândirea virusului West Nile, care apare în urma înțepăturii de țânțari, angajații centrului de recoltare a sângelui din municipiul Bârlad, refuză persoanele care sunt…

Review Overview

User Rating: 4.75 ( 1 votes)

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: