Home » Business » Dobanzile mici tin banii romanilor la saltea. Ce oferte au reintrodus bancile, ca sa atraga economiile populatiei

Dobanzile mici tin banii romanilor la saltea. Ce oferte au reintrodus bancile, ca sa atraga economiile populatiei

Scade numarul romanilor care isi tin banii in banca. Cifrele oficiale arata ca, in primul semestru al acestui an, avem prima scadere a numarului depozitelor dupa aproape patru ani de cresteri.

Comisioanele tot mai mari si dobanzile tot mai mici i-au convins pe multi sa isi transfere agoniseala din cont fie la saltea, fie in investitii. Totusi, cei care au ramas fideli bancilor au depus sume mai mari, pe termen mai lung, singura metoda rentabila, se pare, la capitolul depozite bancare.

La jumatatea anului, numarul depozitelor in banci era cu 700.000 mai mic decat anul trecut: de la 14.375 la 13.722 de milioane.

„Au fost in banca, dar am preferat pana la urma sa-i tin acasa, e mai rentabil”, considera o clienta.

Altii spun ca au scos banii din banca pentru ca nu mai fac fata cheltuielilor tot mai mari. Declinul depozitelor vine dupa cativa ani in care oamenii preferau sa puna banii in banca, pentru zile negre.

„In ultima perioada, acest pericol s-a mai atenuat, in plus, s-a suprapus si cu tendinta de scadere abrupta la depozite, astfel ca e normal sa asistam la o atenuare a tendintei de crestere a depozitelor”, explica Marius Serban, analist depozitare-creditare.

Dobanzile la depozitele in valuta au coborat spre 1,5% pe an, iar cele la lei la 2,5%. Cele mai mici sunt pentru depozitele pe termen scurt, de pana in trei luni. Cele mai mari dobanzi, de peste 3,5%, se regasesc in ofertele bancilor mai mici. Asa ca tot mai multi prefera pusculita.

„Pentru fiecare am cate o cutiuta, unde pun cand am mai multi. E o cutie separata pe care o folosesc si pentru zile negre, si toamna, cand imi cumpar struguri pentru vin”, sustine un barbat.

Statisticile spun ca cei mai multi fie nu concep ideea de a face economii, fie nu pot sa o faca. „Avand in vedere ca se scumpesc toate la cateva luni, degeaba iti propui, ca nu iti iese, nu”, considera o doamna.

„In general, noi ne dorim sa castigam la loto foarte multi bani, sa ne cumparam casa, masina si sa mergem in vacanta. Nimeni nu-si doreste sa-si puna bani in cont si sa traiasca din dobanzi. Toata lumea doreste sa-i cheltuie pentru a se bucura de placerile vietii”, arata Gelu Duminica, sociolog.

Ca sa ii convinga pe romani sa depuna cat mai multi bani, bancile mari au readus in oferta lor dobanzile progresive, populare in anii 2006-2007. Acestea cresc de la o luna la alta, de la 3% pana spre 8%, dar numai daca depui lunar o noua suma de bani, de cel putin 100 de lei.

Sursa: incont.ro

Scade numarul romanilor care isi tin banii in banca. Cifrele oficiale arata ca, in primul semestru al acestui an, avem prima scadere a numarului depozitelor dupa aproape patru ani de cresteri. Comisioanele tot mai mari si dobanzile tot mai mici i-au convins pe multi sa isi transfere agoniseala din cont fie la saltea, fie in investitii. Totusi, cei care au ramas fideli bancilor au depus sume mai mari, pe termen mai lung, singura metoda rentabila, se pare, la capitolul depozite bancare. La jumatatea anului, numarul depozitelor in banci era cu 700.000 mai mic decat anul trecut: de la 14.375 la…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: