Home » National » "Plimbare contra statului", in jurul Palatului Cotroceni: 4.000 de persoane au luat parte la protestul initiat de Antena 3. Reporterii B1 Tv si Realitatea Tv au fost agresati, fara ca jandarmii sa intervina. Circulatia in zona a fost blocata timp de doua ore si jumatate

"Plimbare contra statului", in jurul Palatului Cotroceni: 4.000 de persoane au luat parte la protestul initiat de Antena 3. Reporterii B1 Tv si Realitatea Tv au fost agresati, fara ca jandarmii sa intervina. Circulatia in zona a fost blocata timp de doua ore si jumatate

Duminica, incepand cu ora 17:00, jurnalistii postului Antena 3 „s-au plimbat” in jurul Palatului Cotroceni, ca reactie la sentinta de 10 ani de inchisoare pentru Dan Voiculescu si confiscarea sediului Antena 3 dispusa de judecatori in dosarul ICA. Actiunea de protest care a fost anuntata pe tot parcursul weekendului printr-unpromo difuzat de postul TV in care oamenii erau chemati sa iasa in stradasa picheteze Palatul Cotroceni a adunat in jur de 4.000 de participanti, conform estimarilor Jandarmeriei Bucuresti. „Noi ne plimbam duminica de la ora 5:00 in jurul Palatului Cotroceni. Voi ce faceti?”. Astfel a prezentat Antena 3 mitingul de duminica, pe care l-a numit „plimbarea libertatii”. Protestul a durat mai bine de doua ore si jumatate, timp in care circulatia rutiera in zona Palatului Cotroceni a fost blocata. Participantii au scandat lozinci anti-prezidentiale: „La puscarie, Basescu la puscarie!”, „Jos Basescu!”, „Iesi afara, javra ordinara!”si i-au adresat insulte sefului statului. Mitingul, care a fost neautorizat, nu a fost lipsit de incidente: reporterii B1 Tv si Realitatea Tv au fost agresati de participantii la protest, fara ca jandarmii trimisi sa asigure ordinea la manifestatie sa intervina in vreun fel.

  • Vezi mai jos o galerie foto de la manifestatie
  • HotNews.ro a transmis LIVE TEXT principalele momente ale marsului:

Ora 19:37: Dupa aproximativ 2 ore si jumatate de blocaj, circulatia in zona Palatului Cotroceni s-a reluat complet. Manifestantii continua sa plece.

Ora 19:35: Grupul de protestatari pleaca si din fata Palatului Cotroceni, de la intrarea Marinescu. Pe trotuar, sub gardul Cotrocenilor, vedeta Antenei 3 Razvan Dumitrescu sta sa se fotografieze alaturi de cativa manifestanti, senatorul PSD Serban Nicolae fiind pe post de fotograf de ocazie. Circulatia rutiera inca nu s-a reluat in zona.

Ora 19:23: „Afirmativ, daca au plecat da drumul si la trafic”, se auzea din statia emisie-receptie a unui politist de la circulatie pe Bd. Marinescu. Bulevardul este ocupat in continuare de cateva sute de manifestanti, care incep insa sa plece.

Ora 19:18: Dupa 2 ore de blocaj, au inceput sa circule troleibuzele in zona Gradinii botanice. Bd. Marinescu si Eroii sanitari sunt in continuare blocate, cateva sute de manifestanti ramanand in centrul intersectiei, in fata Palatului Cotroceni. 

Ora 19:10: In continuare, circulatia este blocata pe cel putin 3 bulevarde: Cotroceni, Gheorghe Marinescu si Eroii sanitari. La intrarea in Palatul Cotroceni dinspre Bulevardul Gheorghe Marinescu, circa 1.000 de protestatari scandeaza lozinci anti-prezidentiale: „La puscarie, Basescu la puscarie!”, „Jos Basescu!”, „Iesi afara, javra ordinara!”si ii adreseaza insulte sefului statului. Intrarea in curtea Palatului Cotroceni este aparata de un cordon de jandarmi, in zona aflandu-se si politisti si jandarmi. De asemenea, pot fi observati si ofiteri SPP in civil.

Ora 19:01: La protest s-a scandat „Jos Basescu!”, insa presedintele nu se afla la Palatul Cotroceni, duminica fiind zi nelucratoare.

Ora 18:55: O parte dintre protestatari au inceput sa plece, insa un grup compact a ramas inca la Palatul Cotroceni, in zona Marinescu, unde blocheaza circulatia rutiera. In continuare, spre Bulevardele Eroii Sanitari si Gheorghe Marinescu, carosabilul este blocat si nu circula niciun mijloc de transport. In intersectii pot fi vazuti si politisti de la circulatie, precum si jandarmi. In zona a venit si o ambulanta SMURD.

Ora 18:37 Multimea, avandu-l pe Mircea Badea in frunte, s-a deplasat la Palatul Cotroceni, in fata intrarii de la Platoul Marinescu, unde scandeaza „Jos Basescu!”, „Demisia” si „Iesi afara, javra ordinara”.  Traficul in zona ramane in continuare blocat.

Numarul manifestantilor depaseste 2000 de persoane, potrivit estimarilor reporterului HotNews.ro.

Ora 18:34 In imaginile difuzate de Antena 3 poate fi vazut Mircea Badea care le cere manifestantilor sa mearga acasa, invocand ca au aratat ce aveau de aratat si ca „locatarul de la Cotroceni” nu este acasa. „Am batut toata Romania, haideti sa mergem acasa!”, le-a spus Mircea Badea protestatarilor, insa multimea nu se disperseaza.

Ora 18:25 Circulatia este in continuare blocata pe Soseaua Cotroceni si Marinescu, in apropiere de Palatul Cotroceni si Gradina Botanica. Lumea il aplauda pe Mircea Badea care merge pe mijlocul carosabilului, inconjurat de multime. In jurul troleeor blocate in continuare la Gradina Botanica sunt sute de persoane insa nu e limpede cati sunt protestari si cati calatori care au ramas blocati in trafic.

Ora 18:18 Potrivit estimarilor reporterului HotNews.ro, la protest sunt circa 2000 de oameni. Mediafax da o estimare asemanatoare, mentionand ca majoritatea sunt pensionari. 

Ora 18:16 Circulatia continua sa fie blocata in preajma Gradinii Botanice.

Ora 18:14 Printre protestatari poate fi vazut si liderul PSD-ist Codrin Stefanescu.

Directorul general al Antena 3, Mihai Gadea, a luat-o la fuga pe mijlocul carosabilului, urmat de cativa manifestanti, si s-a suit intr-o masina.

Ora 18:06 La protest a venit europarlamentarul Mircea Diaconu si s-a oprit in spatiul verde  de pe mijlocul Soselei Cotroceni unde a vorbit cu manifestantii. Cineva i-a dat un buchet de garoafe.

La protest este si senatoarea Cristiana Anghel, care, la un moment dat, s-a oprit in mijlocul carosabilului pe trecerea de pieton in mijlocul unei multimi de protestatari cu care statea de vorba. „N-am stiu ca sunt in mijlocul strazii, dar sunt pe trecerea de pietoni. N-am stiut, o sa ma duc pe trotuar”, s-a scuzat ea.

Circulatia rutiera este in continuare blocata in zona Gradinii Botanice, unde s-au adunat 5 troleibuze, calatorii asteptand sa se deblocheze carosabilul. „Eu veneam de la Gara de Nord si nu mai pot sa mai ajung acasa. Cat mai tine asta, ca eu nu pot sa circul?”, a afirmat una dinte persoanele blocate in trafic.

Ora 17:52 Toate mijloacele de transport in comun sunt blocate la Gradina Botanica pe Soseaua Cotroceni, iar unii dintre trecatori le cer socoteala politistilor din zona cu privire la blocajele de circulatie. Politistii le raspund ca mitingul nu e autorizat, iar circulatia se va debloca „cand se va elibera”.

Ora 17:47 Coloana de manifestanti a inconjurat Palatul Cotroceni si a revenit la Poarta Leu, spre Gradina Botanica, unde s-a oprit.
Reporterul HotNews.ro a asistat si la un incident. Un cetatean i-a chestionat pe jandarmi in legatura cu faptul ca unele strazi au fost blocate fara sa existe un anunt prealabil oficial astfel incat nu s-a putut circula cu automobilele. In timp ce soferul nemultumit le cerea socoteala jandarmilor pentru ca au permis blocare carosabilului, 2 persoane din randul manifestantilor pro-Antena 3 i-au adresat injurii soferului: „Bah, hotule! Ce te intereseaza, bah, pe tine de autorizatie? Ai masina fiindca furi.”

Printre manifestanti se numara Mircea Badea, care poarta un tricou cu mesajul „Justitia executa ordine si oameni”, Mihai Gadea, Felix Rache, Adrian Ursu si Alessandra Stoicescu, Dana Grecu, Razvan Dumitrescu.

Antena 3 anunta ca protestatarilor li s-a alaturat si jurnalista Monica Ghiurco de la TVR.

Ora 17:30 Un reprezentant al Jandarmeriei, Anca Boicescu, a declarat intr-o interventie telefonica la postul B1TV ca pe langa dispozitivul de jandarmi aferent zonei Cotroceni, au mai fost trimisi jandarmi pentru a face fata situatiei. Purtatorul de cuvant al Jandarmeriei a refuzat sa dea o estimare a contingentului de jandarmi mobilizat, invocand ratiuni de securitate.

In ceea ce priveste presupusa agresiune a jurnalistei B1TV, reprezentanta Jandarmeriei a afirmat ca fortele de ordine nu au intervenit pentru ca nu mai era necesar.

Ora 17:26 Manifestantii au blocat Soseaua Panduri pe sensul care merge de la Academia Militara catre Cotroceni. 

Ora 17:20 La actiune participa in jur de 700 -800 de persoane, potrivit estimarilor reporterului HotNews.ro aflat la fata locului. Acestia s-au deplasat o vreme pe carosabil, dupa care, la apelul lui Mircea Badea, s-au adunat pe trotuar, indreptandu-se dinspre Eroilor spre Academia Militara. Se scandeaza „Jos Basescu” si „Antena 3 e aici”.

Ora 17:03 Atata Realitatea TV cat si B1TV anunta ca o jurnalista B1TV ar fi fost agresata de protestatari si ca un alt reporter a fost imbrancit. Antena 3 nu mentioneaza nimic de existenta vreunui episod violent. Traficul in zona este inchis. La fata locului se afla contingente de jandarmi.

Reporterul Realitatea TV reclama faptul ca reporterii de alte posturi de televiziune sunt insultati de protestatari, ca jandarmii nu au intervenit in cazul jurnalistului B1TV agresat si ca agresorii nu au fost legitimati.

Ora 16:24 Persoanele care au venit pana acum la poarta Leu poarta foi A4 inscriptionate cu „Antena 3 e aici”, mesaj pe care il si scandeaza din cand in cand.

Ora 16:01 Antena 3 transmite imagini in direct din zona Leu din fata Palatului Cotroceni, unde au inceput sa se adune oameni care au raspuns apelului lansat de postul de televiziune. Cativa dintre ei poarta steaguri tricolore.
Jurnalistii Antena 3 au repetat pe parcursul zilei de duminica ca ei nu invita pe nimeni la plimbare, dar ca ei se vor plimba precum anuntat.

Mircea Badea in mijlocul manifestantilor

 

Cineva a imprastiat pretinse liste de strangere de samnaturi pentru sustinerea candidaturii lui Mihai Gadea la Cotroceni

 

Manifestanta totala

 

Senatorul PSD Serban Nicolae si vedeta TV Razvan Dumitrescu, la gardul Cotrocenilor

 

Cineva cere „suspendarea lui KEOWEȘI!!!”, la Antena 1

 

Nelipsitul „Stegar Dac”

 

Ciomagul tricolor

Cristiana Anghel, o manifestanta ajunsa senator PC. Deci se poate

 

Actorul Mircea Diaconu: fost senator incompatibil, actual europarlamentar compatibil cu multimile

 

Pe trei randuri: manifestanti, calatori blocati in troleibuz, calatori care s-au saturat sa astepte in troleu

 

Actiunea „Troleibuzul blocat”

Context

Postul Antena 3 a difuzat, incepand de vineri seara, doua promo-uri; in unul oamenii sunt chemati sa iasa in strada sa picheteze Palatul Cotroceni, iar in celalalt este sugerat faptul ca Traian Basescu va intra in inchisoare. Cele doua promo-uri au titluri sugestive: „Plimbarea Libertatii 10 august” si „Cosmar AMR”. 

Mesajul promo-ului „Plimbarea Libertatii 10 august”

Din 7,4 milioane de voturi v-au fost furate. Noi am luptat si am protestat in jurul Palatului Cotroceni. Am fost prea putini si tocmai de aceea abuzurile au continuat. Astazi Antena 3 e confiscata, victima a unui abuz urias. Ati demonstrat de fiecare data ca sunteti cu noi. Noi ne plimbam duminica de la ora 5 in jurul Palatului Cotroceni. Voi ce faceti?

Aici puteti urmari promo-ul „Plimbarea Libertatii 10 august”

Aici puteti urmari promo-ul „Cosmar AMR”

In cadrul emisiunii de vineri seara moderate de Mihai Gadea jurnalistii Antenei 3 au declarat ca vor iesi la „plimbare” in jurul Palatului Cotroceni. 

Mircea Badea: „Eu personal voi iesi in strada, pe persoana fizica. Ma voi duce sa ma plimb in jurul Palatului Cotroceni, voi utiliza dreptul meu de a ma plimba in jurul Cotroceniului”.

Colegii sai din l-au intrebat daca nu cumva se va duce sa se plimbe incepand cu ora 5 dupa amiaza, iar Mircea Badea confirma.

Adrian Ursu anunta ca si el voia sa mearga tot duminica, la ora 5, si isi intreaba colegii daca nu cumva ii stiau programul, iar Oana Stancu anunta si ea aceeasi ora.

Adrian Ursu: „Sa stiti ca plimbari se pot face in intreaga tara. Ma gandesc ca intreaga tara, (duminica) la ora 5, e bine sa faca miscare”.

Dupa difuzarea repetata a promo-urilor pe post sambata, Mircea Badea, aflat in platoul emisiunii Q&A a Alessandrei Stoicescu, a reiterat ca se va „plimba” in jurul Palatului Cotroceni, o actiune pe care a descris-o ca „plimbare contra statului”, subliind ca nu este necesara autorizatie din partea primariei pentru a te plimba. 

Nu am nevoie de autorizatie ca sa ma plimb, si o sa ma plimb, poate o sa ma plimb si prin fata la B1 data viitoare”, a mai declarat Mircea Badea, facand trimitere la o afirmatie a Sorinei Matei care arata ca este necesara o autorizatie de protest pentru o actiune precum cea de duminica.

„Maine la Palatul Cotroceni e o plimbare, nu un protesc, asa ca nu strig. Ma imbrac cum vreau. (…) Nu e o actiune de protest in sensul in care e cu strigaturi, nu e cu strigaturi, e o plimbare”, a repetat Mircea Badea.

Intrebat de Alessandra Stoicescu actiunea de duminica este „o miscare contra statului”,  Badea a raspuns „este o plimbare contra statului”.

Duminica la orele amiezii, postul TV afisa in continuare in coltul ecranului mentiunea „post confiscat”.

Sursa: hotnews.ro

Duminica, incepand cu ora 17:00, jurnalistii postului Antena 3 "s-au plimbat" in jurul Palatului Cotroceni, ca reactie la sentinta de 10 ani de inchisoare pentru Dan Voiculescu si confiscarea sediului Antena 3 dispusa de judecatori in dosarul ICA. Actiunea de protest care a fost anuntata pe tot parcursul weekendului printr-unpromo difuzat de postul TV in care oamenii erau chemati sa iasa in stradasa picheteze Palatul Cotroceni a adunat in jur de 4.000 de participanti, conform estimarilor Jandarmeriei Bucuresti. "Noi ne plimbam duminica de la ora 5:00 in jurul Palatului Cotroceni. Voi ce faceti?". Astfel a prezentat Antena 3 mitingul de…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: