Home » World » Recep Tayyip Erdogan a câștigat ALEGERILE PREZIDENȚIALE din Turcia: "Intrăm astăzi într-o nouă eră. Vreau să uităm disputele din trecut"

Recep Tayyip Erdogan a câștigat ALEGERILE PREZIDENȚIALE din Turcia: "Intrăm astăzi într-o nouă eră. Vreau să uităm disputele din trecut"

Recep Tayyip Erdogan, candidatul Partidului pentru Dreptate și Dezvoltare (AKP), a câștigat din primul tur scrutinul prezidențial din Turcia, devenind primul șef al statului ales prin vot direct, anunță ministrul turc al Justiției, Bekir Bozdag, citat de Reuters. Erdogan a lansat un mesaj de unitate, declarând că vrea să deschidă o „nouă eră” în această țară foarte divizată.

Recep Tayyip Erdogan deschide o „nouă eră”, uitând „disputele din trecut”

Premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, ales duminică președinte al Turciei în primul tur al scrutinului, a lansat un mesaj de unitate, declarând că vrea să deschidă o „nouă eră” în această țară foarte divizată, relatează AFP.

„Încheiem astăzi o eră și intrăm într-o eră nouă”, a afirmat Erdogan într-un discurs, în fața a mii de susținători ai săi, la Ankara.

El a declarat că va deveni „președintele celor 77 de milioane de turci”, uitând „disputele din trecut”.

Erdogan a promis, de asemenea, un „nou proces de reconciliere socială” între compatrioți, cărora le-a mulțumit pentru participarea la scrutin.

Potrivit sondajelor, el a câștigat din primul tur scrutinul prezidențial, obținând 52 la sută din voturi.

Acuzat de autoritarism de către adversarii săi, Erdogan, în vârstă de 60 de ani, a contestat puternic această etichetare.

„Îi rog pe toți cei care mă consideră dictator și autocrat sa-și revizuiască poziția”, a afirmat el.

UPDATE 20:08 Recep Tayyip Erdogan a câștigat din primul tur scrutinul prezidențial, confirmă ministrul Justiției

Recep Tayyip Erdogan, candidatul Partidului pentru Dreptate și Dezvoltare (AKP), a câștigat din primul tur scrutinul prezidențial din Turcia, devenind primul șef al statului ales prin vot direct, anunță ministrul turc al Justiției, Bekir Bozdag, citat de Reuters.

„Președintele Partidului pentru Dreptate și Dezvoltare și premierul Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a devenit primul președinte ales de popor”, a transmis, prin Twitter, Bekir Bozdag, potrivit Reuters.

Ministerul Justiției a confirmat că mesajul a fost transmis de pe contul oficial de Twitter al ministrului de resort.

UPDATE 20:04 Recep Tayyip Erdogan a câștigat scrutinul prezidențial din Turcia – surse

Recep Tayyip Erdogan, candidatul Partidului pentru Dreptate și Dezvoltare (AKP), a obținut 52 la sută din voturi în scrutinul prezidențial din Turcia, conform rezultatelor aflate după numărarea a 90 la sută din voturi, anunță surse citate de agenția Anatolia.

Potrivit surselor citate, după numărarea a 90 la sută din voturi, Erdogan a obținut 52 la sută din voturi, situație care i-ar permite să câștige scrutinul prezidențial din primul tur.

Pe locul al doilea este Ekmelettin Ihsanoglu, candidatul coaliției opoziției, condusă de Partidul Popular Republican (CHP), care a obținut 39 la sută din voturi.

Selahattin Demirtas, candidatul Partidului Popular Democrat (HDP), a obținut 9 la sută.

Dacă Erdogan va obține peste 50 la sută din voturi, nu va mai fi necesară organizarea celui de-al doilea tur al scrutinului prezidențial.

UPDATE 18:04 Scrutinul prezidențial din Turcia s-a încheiat, prezența la urne fiind de peste 70%

Scrutinul prezidențial din Turcia s-a încheiat duminică la ora 17.00, prezența la urne fiind de aproximativ 70-75 la sută, afirmă analiști citați de AFP.

Secțiile de votare s-au deschis la ora 8.00 (8.00, ora României) și se vor închide la ora 20.00 (20.00, ora României).

Aproximativ 53 de milioane de alegători sunt chemați la urne pentru a decide între Erdogan, aflat la putere din 2003, și doi adversari ai acestuia din opoziție.

Recep Tayyip Erdogan: Primul scrutin prezidențial direct, „foarte important” pentru istoria Turciei

Alegerea pentru prima dată a unui președinte prin votul direct al cetățenilor este un „eveniment foarte important” pentru Turcia, a declarat, la secția de votare, premierul Recep Tayyip Erdogan, marele favorit al scrutinului prezidențial, relatează AFP.

„Poporul nostru își alege pentru prima dată fără intermediari președintele. Este un eveniment foarte important în istoria politică a Turciei”, a declarat Erdogan într-o secție de votare din Istanbul.

„Președintele-ales și Guvernul vor colabora pentru atingerea obiectivelor fixate pentru anul 2023 (centenarul fondării Republicii) și pentru 2071” (când se împlinesc 1.000 de ani de la venirea turcilor în Anatolia din Asia Centrală), a spus Erdogan.

Erdogan, în vârstă de 60 de ani, a mers la vot împreună cu soția sa, Emina, și cu cei doi fii și cele două fiice.

Sursa: mediafax.ro

Recep Tayyip Erdogan, candidatul Partidului pentru Dreptate și Dezvoltare (AKP), a câștigat din primul tur scrutinul prezidențial din Turcia, devenind primul șef al statului ales prin vot direct, anunță ministrul turc al Justiției, Bekir Bozdag, citat de Reuters. Erdogan a lansat un mesaj de unitate, declarând că vrea să deschidă o "nouă eră" în această țară foarte divizată. Recep Tayyip Erdogan deschide o "nouă eră", uitând "disputele din trecut" Premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, ales duminică președinte al Turciei în primul tur al scrutinului, a lansat un mesaj de unitate, declarând că vrea să deschidă o "nouă eră" în această…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: