Home » National » România a obținut șase medalii de AUR la Olimpiada Internațională de Astronomie de la Suceava

România a obținut șase medalii de AUR la Olimpiada Internațională de Astronomie de la Suceava

România a câștigat șase medalii de aur la Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică organizată la Suceava, fiind urmată de Iran cu patru medalii de aur, Singapore cu două medalii și Serbia și India cu câte o medalie, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Românul Denis Turcu a obținut cel mai bun punctaj, el fiind, de altfel, câștigătorul absolut al olimpiade internaționale, câștigând și premiul special la proba observațională.

De asemenea, Tudor Costel Crețu a obținut medalia de aur și premiul special la proba teoretică, în timp ce Iustina Crăciun, medaliată cu aur, a fost premiată și pentru sprijinirea organizării olimpiadei din partea elevilor.

Din cele două loturi olimpice române, formate din câte cinci concurenți, au mai câștigat medalii de aur Paul Andrei Drăghiș, Andrei Cuceu și Andrei Răduc.

Cei patru iranieni care au obținut medalii de aur sunt Yazdan Babazadeh Maghsoodlo, Shahabeddin Mohin, care a primit și premiul special pentru cea mai bună analiză a datelor, Ali Zeynali și Alireza Alavi care a câștigat și premiul pentru soluții inovative în analiza datelor.

Medalii de aur au câștigat, de asemenea, Wang Fan Francis și Mark Theng din Singapore, Ivan Tanasijevic din Serbia și Sheshansh Agrwal din India.

Cele mai multe medalii de argint, șase, le-a obținut echipa olimpică a Iranului, fiind urmată de India și România cu câte patru medalii, de Rusia, China, Indonezia și Polonia cu câte trei medalii, de Thailanda, Coreea de Sud, Singapore și Armenia cu câte două medalii, iar câte o medalie de argint au obținut concurenți din Bulgaria, Kazahstan, Canada, Ucraina, Serbia și Belarus.

Concurenți din lotul Rusiei au obținut patru medalii de bronz, în timp ce câte trei medalii de bronz au obținut loturile olimpice ale Indoneziei, Slovaciei, Thailandei, iar câte două medalii au fost câștigate de Armenia, Singapore, China, Cehia, Polonia, Brazilia, Ucraina, Coreea de Sud, Canada și Serbia. Câte o medalie de bronz a fost câștigată de concurenți din loturile olimpice ale Ungariei, Statelor Unite ale Americii, Lituaniei, Sloveniei, Sri Lanka și Greciei.

Totodată, au fost acordate 35 de mențiuni.

În competiția pe echipe, echipa Canadei s-a clasat pe primul loc, fiind urmată de echipele Braziliei și Thailandei și de echipa Lituaniei.

Președintele ediției din acest an a Olimpiadei Internaționale de Astronomie și Astrofizică, Sorin Trocaru, inspector general în Ministerul Educației Naționale, a declarat corespondentului MEDIAFAX că organizarea în România a acestei competiții a însemnat confirmarea unei tradiții a țării noastre în organizarea olimpiadelor internaționale științifice și, totodată, o confirmare a valorii elevilor români participanți la această olimpiadă.

„Rezultatele elevilor noștri sunt de excepție prin numărul medaliilor de aur și argint obținute, precum și din obținerea locului întâi absolut de Denis Turcu, deținătorul acestui titlu de la ediția precedentă desfășurată în Grecia”, a spus Trocaru.

El a explicat că această olimpiadă internațională a urmărit evaluarea competențelor tinerilor în domeniul astronomiei și astrofizicii prin probe teoretice și practice specifice, cum ar fi observațională în Planetariu și analiza de date astronomice și proba de observare a cerului pe timp de noapte cu ajutorul telescopului.

„Din ceea ce am constatat atât eu cât și oaspeții, organizarea a fost impecabilă, profesorii evaluatori s-au ridicat la un înalt nivel științific și profesional, realizând o competiție corectă și cu multiple valențe educaționale”, a spus Trocaru.

Peste două sute de elevi din 37 de țări au participat la Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică organizată la Suceava, fiind cea mai mare prezență înregistrată la o olimpiadă internațională în acest domeniu.

Sursa: mediafax.ro

România a câștigat șase medalii de aur la Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică organizată la Suceava, fiind urmată de Iran cu patru medalii de aur, Singapore cu două medalii și Serbia și India cu câte o medalie, transmite corespondentul MEDIAFAX. Românul Denis Turcu a obținut cel mai bun punctaj, el fiind, de altfel, câștigătorul absolut al olimpiade internaționale, câștigând și premiul special la proba observațională. De asemenea, Tudor Costel Crețu a obținut medalia de aur și premiul special la proba teoretică, în timp ce Iustina Crăciun, medaliată cu aur, a fost premiată și pentru sprijinirea organizării olimpiadei din partea…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: