Home » Social » Câinii de la Bădeana vor fi mutați

Câinii de la Bădeana vor fi mutați

Primăria Tutova a pus la dispoziție un teren de 2.500 metri pătrați

La mijlocul lunii septembrie, cei 300 de câini comunitari de la adăposturile din zona Fabricii de tutun din Bârlad și de la Bădeana vor fi mutați într-un padoc situat pe un teren închiriat de la Primăria Tutova. Luni de zile, oamenii care locuiesc în vecinătatea adăpostului de câini de la Bădeana au trăit un adevărat coșmar. Mirosul, mizeria și zgomotul infernal produse de patrupede i-au determinat să dea în judecată Asociația „Ajutați-l pe Azorel”, cea care se ocupa de așa-zisul adăpost. Oamenii au avut câștig de cauză, și în urma hotărârii judecătorești definitive, asociația a fost obligată să mute câinii într-un al spațiu. Un timp lucrurile au stagnat din cauza lipsei unui spațiu adecvat. Soluția salvatoare a venit de la Consiliul Local Tutova, care a fost de acord să ofere spre închiriere un teren, la un preț modic.

„Am predat amplasamentul Asociației «Ajutați-l pe Azorel». Este vorba de un teren de 2.500 mp situat în vecinătatea livezii Tutova, într-o zonă retrasă, cu posibilitatea de extindere până la 6.000 mp. Deși inițial consilierii au respins închirierea acestui teren liber, nerevendicat, ulterior au revenit asupra acestei decizii luând în calcul problema în sine, destul de serioasă a câinilor comunitari”, a declarat Ioan Corciovă, primarul comunei Tutova.

Edilul a adăugat cum personal a remarcat că numărul câinilor din comună crește zilnic. Pe de o parte, vin singuri din localitățile din jur, dar pe de altă parte, vin în transporturi, aduși de oameni inconștienți. Primarul Tutovei este convins că, deși a dat o mână de ajutor pentru amenajarea unui padoc, nu este suficient pentru ca problema câinilor comunitari să fie rezolvată.

Momentan, adăpostul care se pune pe picioare nu poate găzdui mai mult de 300 de câini. Asociația „Ajutați-l pe Azorel” nu se va putea ocupa de sutele de câini comunitari care ar avea nevoie de îngrijire și hrană.

„Încercăm să amenajăm un padoc cu fonduri proprii, cu sponsorizări din străinătate, dar mizăm și pe ajutorul iubitorilor de câini, pentru că mulți se declară iubitori de animale. Vom muta grajdurile de la Bădeana, vom betona, vom fora un puț pentru a avea apă necesară igienizării și hidratării câinilor, dar cel mai greu lucru va fi asigurarea permanentă a hranei. Un câine de talie mijlocie consumă lunar 10 kg de granule, iar un câine de talie mare consumă lunar 15 kg. Am vrea să ajutăm cât mai mulți câini pentru că terenul oferit de Primăria Tutova permite acest lucru. Problema este că noi suntem o asociație care trăiește din sponsorizări și nu o autoritate locală”, a declarat Lucia Călinoiu, președinta Asociației „Ajutați-l pe Azorel”.

Adăpostul va trebui să aibă toate avizele de funcționare de la direcțiile Sănătate Publică și Sanitar – Veterinară și de la Agenția de Protecție a Mediului, avize care se obțin în doar câteva zile.

De la 1 ianuarie 2015, toți proprietarii de câini vor trebui să suporte, din propriile buzunare, microciparea și castrarea câinilor. E greu de crezut că, deși se declară mari iubitori de câini, oamenii vor înțelege cu toții să se achite de această obligație. Așa ca, mai curând, este de așteptat ca patrupedele să ajungă în stradă în număr și mai mare. (Mihaela NICULESCU)

Primăria Tutova a pus la dispoziție un teren de 2.500 metri pătrați La mijlocul lunii septembrie, cei 300 de câini comunitari de la adăposturile din zona Fabricii de tutun din Bârlad și de la Bădeana vor fi mutați într-un padoc situat pe un teren închiriat de la Primăria Tutova. Luni de zile, oamenii care locuiesc în vecinătatea adăpostului de câini de la Bădeana au trăit un adevărat coșmar. Mirosul, mizeria și zgomotul infernal produse de patrupede i-au determinat să dea în judecată Asociația „Ajutați-l pe Azorel”, cea care se ocupa de așa-zisul adăpost. Oamenii au avut câștig de cauză, și…

Review Overview

User Rating: 4.1 ( 1 votes)

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: