Home » Invatamant » Rechizitele școlare ne golesc buzunarele

Rechizitele școlare ne golesc buzunarele

Cumpărăturile pentru începerea noului an școlar, îi lasă pe părinții vasluieni cu minimum 500 de lei mai puțin în buzunare, banii fiind cheltuiți pe uniformă, ghiozdan și rechizitele de bază, urmând să apară noi cheltuieli după începerea școlii.

În timp ce pentru unii toamna se numără bobocii, pentru alții toamna se numără rechizitele, în special pentru părinți, al căror buget este dat peste cap.

Au mai rămas mai puțin de trei săptămâni până când clopoțelul va anunța începerea unui nou an școlar. Dacă elevii abia așteaptă să se întoarcă la școală, părinții se gândesc cu groază la cheltuielile pe care vor trebui să le suporte.

Săraci, cu bugetele reduse, părinții vasluieni cu greu își fac curaj să intre în librării să cumpere rechizite pentru copii. Pentru a pregăti un boboc de școală, părinții au nevoie de cel puțin 500 de lei pentru un ghiozdan plin, o uniformă și o pereche de pantofi.

Cu lista de cumpărături întocmită cu mare atenție, dar și cu banii drămuiți la ultimul leu, mămicile din județul Vaslui se plimbă printre rafturile magazinelor, în căutarea rechizitelor cu prețul cel mai bun. Cum lista de cumpărături este lungă, mulți părinți se mulțumesc să ia de pe rafturi doar cele necesare pentru primele zile de școală.

Prețurile sunt, în general, variate, pentru toate buzunarele. Costurile cresc însă pentru cei care vor să ofere copiilor rechizite, haine și ghiozdan de calitate superioară. Deși la prima vedere prețurile sunt aparent mici, totalul cheltuieilor făcute de părinți la începerea școlii ajung, de cele mai multe ori, să depășească 500 de lei. Cel mai costisitor început de an școlar fiind cel al bobocilor de clasa pregătitoare, pentru care părinții trebuie să achiziționeze „de la zero” rechizitele, uniforma, ghiozdanul, penarul, caiete și alte lucruri necesare prichindeilor.

Pentru început, părinții trebuie să le cumpere odraslelor uniformă, care costă între 100 – 150 de lei. La aceasta se mai adaugă și încălțămintea, care poate costa între 30 – 60 de lei. Urmează achiziția de ghiozdan, prețul acestuia variază între 30 și 150 de lei.

În schimb, oricare ar fi bugetul alocat pentru pregătirea copilului pentru noul an școlar, părinții vor avea de făcut “investiții” și după începerea școlii, când vor primi lista cu toate rechizitele necesare. Lista de rechizite diferă de la o școală la alta. Dacă părinții din mediul rural au lista mai redusă, cei de la oraș au pagini întregi de cumpărături. Spre exemplu un elev care va intra din toamnă în clasa pregătitoare la o școală din Bârlad, va trebui să aibă: cărți de colorat, de povești, un top de hârtie, hârtie creponată, glasată, biblioraft cu 3 mape de plastic (de culori diferite – o culoare pentru fiecare materie) care să conțină fiecare minim 20 folii protectoare, recipient apă închis ermetic (tip termos, nu PET), betisoare de plastic (matematică), numărătoare, abțibilduri (cinci folii de mărimea unui caiet), două seturi White Tag pentru lipit proiecte pe panouri (patafix), două cartoane duplex, patru tăvițe orizontale. Lista nu se încheie doar cu aceste solicitări, ci părinții vor fi nevoiți să cumpere și: caiet de matematică gata liniat, două caiete tip I (cu liniatură oblică), două caiete cu foaie velină, un penar echipat cu toate cele necesare (două stilouri, creioane, tuburi de lipici, radieră, ascuțitoare, riglă, foarfec, carioci), pensule (set cu minimum cinci pensule de dimensiuni diferite), acuarele (trei cutii pe semestru). De asemenea, pentru ora de limbă engleză părinții trebuie să mai aloce câteva zeci de lei pentru: manuale, un dosar de plastic cu șină, care să cuprindă 50 de folii protectoare, hârtie colorată (30 de bucăți), un caiet foaie velină și un caiet dictando.

Cheltuielile efectuate de părinți nu se încheie aici, întrucât cei mici au nevoie și de un echipament sportiv, constând în tricou, bluză și pantaloni de trening, dar și încălțăminte specifică. și aici, prețurile sunt variate: de la 100 de lei pentru un echipament complet până la de trei ori mai mult dacă părinții optează pentru un echipament de firmă.

Drept urmare, începutul de an școlar va scoate din buzunarele părinților vasluieni cel puțin 500 de lei.

Nu am o situație materială foarte bună, dar ce să fac să nu-mi mai trimit copilul la școală. Mă voi împrumuta de la rude pentru a-i cumpăra copilului tot ce îi trebuie” ne-a declarat o mămică, care căuta prețurile cele mai reduse.

Nu am un buget anume pentru cumpărăturile de început de an școlar, dar cu cât voi cheltui mai puțin cu atât va fi mai bine” ne-a spus un alt părinte.

Rechizitele, un lux pentru copiii sărmani

În timp ce pentru o parte din copiii vasluieni începutul școlii reprezintă bucurie, entuziasm, pentru alții nu reprezintă decât o grijă în plus. Este vorba de copiii care nu au o situație materială bună, iar părinții lor nu-și permit să le asigure strictul necesar pentru începutul de an școlar. Acești copii vor veni la festivitatea de început de an școlar, cu ghiozdanul gol în spate. Părinții acestor copii primesc un sprijin de la stat, dar pentru a beneficia de rechizite gratis, trebuie să îndeplinească mai multe condiții. Ei trebuie să dovedească că venitul mediu net lunar pe membru de familie nu depășește 50% din salariul minim brut. De asemenea, aceștia trebuie să întocmească un dosar care va cuprinde: copie după certificatele de naștere sau buletin pentru toți copiii din familie, copie după buletinele părinților, adeverință cu venitul net pe luna iulie 2014  (dacă este cazul, dacă nu lucrează vreunul din părinți declarație la notar că în luna iulie nu au realizat venituri), dacă este șomer sau pensionar copie după cupoanele de pensie sau șomaj  pe luna iulie 2014, copie cupon alocație complementară, monoparentală luna iulie 2014, copie după sentința de divorț și cuponul de pensie alimentară dacă este cazul, adeverință de la Primărie pentru ambii părinți că nu beneficiază de terenuri, adeverință de la Administrația  Financiară  pentru ambii părinți că nu sunt in evidență cu venituri impozabile, cerere de solicitare a rechizitelor
Dosarul complet se va depune la secretariatul unității de învățământ la care învață elevul.
Valoarea maximă a fiecarui pachet de rechizite școlare în anul școlar 2014 – 2015 este de 25 lei pentru un elev din învățământul primar și 30 lei pentru un elev din învățământul gimnazial. (Daniela PORUMB)

Cumpărăturile pentru începerea noului an școlar, îi lasă pe părinții vasluieni cu minimum 500 de lei mai puțin în buzunare, banii fiind cheltuiți pe uniformă, ghiozdan și rechizitele de bază, urmând să apară noi cheltuieli după începerea școlii. În timp ce pentru unii toamna se numără bobocii, pentru alții toamna se numără rechizitele, în special pentru părinți, al căror buget este dat peste cap. Au mai rămas mai puțin de trei săptămâni până când clopoțelul va anunța începerea unui nou an școlar. Dacă elevii abia așteaptă să se întoarcă la școală, părinții se gândesc cu groază la cheltuielile pe care…

Review Overview

User Rating: 4.88 ( 3 votes)

About Mihai Vasile