Home » Politic » Ce-au făcut deputații în aproape doi ani de mandat? (II) Vasluiul în Parlament

Ce-au făcut deputații în aproape doi ani de mandat? (II) Vasluiul în Parlament

În continuarea demersului început săptămâna trecută, vă prezentăm o scurtă sinteză a activității parlamentare a celorlalți deputați. De parte cel mai activ dintre ei este Ana Birchall, care a avut 82 de luări de cuvânt în plenul Parlamentului, 50 de declarații politice, 51 de proiecte legislative inițiate și 184 de întrebări și interpelări, majoritatea ridicând problemele din Vaslui. Deputatul de Bârlad Adrian Solomon are și el câteva inițiative care privesc categoriile defavorizate. Victor Cristea a propus mai multe modificări la Legea Educației, cărora nimeni nu pare să le acorde prea mare atenție.

Toader Dima a avut 12 luări de cuvânt, majoritatea pe teme agrozootehnice și 44 de inițiative legislative. Într-unul din numerele viitoare vom reveni cu sinteza activității celor trei senatori de Vaslui.

Alex SAVA

Victor Cristea a avut 13 luări de cuvânt în 11 ședințe. Majoritatea intervențiilor sale vizează reforma sistemului educațional, cu aplecare asupra învățământului special și a celui special integrat, precum și asupra domeniului cercetării.

cristeaCe ne-a atras în mod deosebit atenția a fost declarația politică „Învățământul românesc nu este de vânzare!”, de pe 24 septembrie 2013, din care vom cităm:

“Educația este formula viitorului și presupune un învățământ elitist. Elitele trebuie apreciate pentru că elita adevărată este, prin definiție, «slujitoare». Cum au fost apreciați profesorii și elevii premiați la concursurile internaționale? Cu câțiva galbeni. În timp ce torționarii, care au îngropat elitele culturii românești, s-au bucurat sau se mai bucură încă de o substanțială recompensă. Pentru a nu-i mai aminti pe numiții politici din instituțiile, companiile și agențiile statului, care au salarii foarte mari, invers proporționale cu performanțele companiilor la conducerea cărora se află. Actele de injustiție socială, motivarea profesorilor pentru calitatea învățământului, racordarea învățământului la piața muncii, fraudarea examenelor, toate acestea sunt motive de reflecție privind viitorul învățământului. Să nu ne mai jucăm de-a școala! Să nu mai începem în fiecare an o reformă a învățământului! Să nu mai bulversăm școala românească, o școală cu o tradiție lăudabilă, cu tot felul de inițiative nesustenabile, exemple perfecte de formă fără fond! O astfel de inițiativă se dovedește a fi transferul unor clase de elevi din învățământul gimnazial, respectiv clasa a V-a, la liceu. În acest transfer, nu se ține cont de psihologia copiilor de gimnaziu, care își vor desfășura activitate în mijlocul elevilor de clasa a XI-a și a XII-a. Pe de altă parte, trebuie recunoscută și diferența de abordare a procesului de predare-învățare-evaluare, o diferență întru totul justificată, între profesorii de gimnaziu și cei de liceu. Asistăm, în mod incontestabil, la discreditarea și discriminarea elevilor și profesorilor din învățământul gimnazial, precum și la o depopulare a școlii generale. Despre ce egalitate de șanse vorbim?”

Pare că le zice tare bine, numai că unii nu-nțeleg… Iar cei care nu-nțeleg sunt taman colegii săi de guvernare, care se încăpățânează să continue cu reforma așa cum au stabilit. Altfel decât deputatul de Vaslui, adică…

În altă ordine de idei, deputatul Cristea este destul de activ în Parlament, dar cu ce-l ajută? Drept e că nici nu-l încurcă…

Solomon, apărătorul sărmanilor

image-2012-04-24-12079318-41-adrian-solomonAdmitem că poate suna cel puțin ciudat acest intertitlu, însă activitatea parlamentară a deputatului de Bârlad Adrian Solomon se centrează, într-adevăr, în jurul categoriilor defavorizate. Din cele 13 intervenții pe care le-a avut în actualul mandat, cele mai multe vizează acordarea unor facilități unor categorii sociale.

Iată, spre exemplu, un “Raport comun asupra propunerii legislative pentru scutirea de la plată a unor debite către bugetul asigurărilor sociale de stat”: „Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare stingerea debitelor față de bugetul de stat, reprezentând drepturi de pensie necuvenite, rezultate din aplicarea neunitară a prevederilor actelor normative incidente în materie și constituite în debite constatate în seama pensionarilor, în conformitate cu prevederile Legii nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, prin scutirea de la plată față de bugetul de stat. Propunerea legislativă face parte din categoria legilor ordinare, conform prevederilor art.75 alin.(1) din Constituția României, republicată”.

Așadar, Solomon a propus încă din primăvara acestui an amnistierea pensionarilor care au încasat sume necuvenite, adică înainte de celebrul val al sinuciderilor celor care avea de restitiuit câteva zeci de lei. Inițial, propunerea a fost respinsă de Senat, în ședința din 31 martie 2014. Inițiativa a fost reluată cu titlu de „de urgență” la solicitarea premierului, după ce mai mulți bătrâni și-au pus capăt zilelor.

Tot în dreptul lui Solomon mai putem bifa și o inițiativă care prevede exceptarea de la calcul a sumelor prevenite din muncile necalificate pentru beneficiarii de ajutor social.

„Se prevede, de asemenea, modificarea Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, în sensul ca veniturile realizate din activități necalificate, de către persoanele fizice apte de muncă, din familiile beneficiare de ajutor social, să nu fie luate în considerare la menținerea dreptului de ajutor social. Comisia propune plenului Camerei Deputaților adoptarea, cu amendamente, a proiectului de lege. Proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare, conform prevederilor art. 73 alin. (1) din Constituția României, republicată”, se arată în textul proiectului.

Ana Birchall, un deputat cvasi-prezent

Cu 82 de luări de cuvânt în plenul Parlamentului, 50 de declarații politice, 51 de proiecte legislative inițiate și 184 de întrebări și interpelări, majoritatea ridicând problemele din Vaslui, Ana Birchall este un parlamentar care își împarte atent activitatea între Cameră și teritoriu.

“Una dintre prioritățile mele și ale actualului executiv a fost să asigurăm microbuze școlare pentru copii. Din programul național de achiziție de microbuze școlare mă bucur să vă raportez că toate comunele din colegiul meu care au avut nevoie de microbuze școlare (Alexandru Vlahuță, Băcani, Coroiești, Dragomirești, Gherghești, Ibănești, Perieni, Pochidia, Pogonești, Puiești, Tutova și Voinești) le vor primi în perioada imediat următoare, conform programării MDRAP. Un alt proiect pentru care m-am bătut este înființarea Agenției Europene pentru Protecția Copiilor, Inovare și Incluziune Socială în România. Vreau ca și în România să existe o agenție europeană”, a spus Ana Birchall în cadrul unei conferințe de presă, care avut loc la sfârșitul săptămânii trecute.

La același eveniment, ea a prezentat mai multe acțiuni cu referire la evenimente din Colegiul Zorleni: “Am susținut politicile publice și măsurile de reparație ale Guvernului Ponta pentru bătrânii și pensionarii cu venituri reduse. Un proiect important pentru mine rămâne situația pensionarilor CAP din comuna Pogonești și împreună cu reprezentanții Guvernului ne vom zbate să găsim o soluție care să pună capăt nedreptăților cu care se confruntă bătrânii din Pogonești. După cum știți, sunt bătrâni din Pogonești care primesc pensii reduse întrucât la depunerea dosarului de pensionare au fost înștiințați de faptul că anii în care au lucrat în cadrul fermei zootehnice din CAP nu se iau în calcul ca vechime în câmpul muncii – ei nu pot fi stabiliți cu exactitate având în vedere că arhiva CAP a ars. Un proiect extrem de important pentru mine pentru care lucrez în strânsă colaborare cu conducerea Consiliului Județean și pentru care mă voi bate în continuare este declararea județului Vaslui drept zonă defavorizată. Inclusiv prin intervențiile de la tribuna Camerei Deputaților am subliniat necesitatea de a identifica soluții care pot scădea povara fiscală pe afacerile din județ: impozitul zero pe profitul reinvestit, taxele salariale reduse pentru firmele cu mai mult de 20 de angajați și scăderea TVA la un set de produse și linii de producție specifice din agricultură sunt câteva măsuri absolut necesare pentru investitorii din Vaslui”.

În ceea ce privește activitatea parlamentară, Ana Birchall are două inițiative referitoare la insolvența persoanelor fizice – care în momentul de față se află la Senat și conversia creditelor, toader dimacare a fost adoptată de Senat în iunie 2014 și acum este la Camera Deputaților. Împreună, cele două inițiative oferă ajutor celor ale căror venituri nu mai acoperă cheltuielile, fie datorită creșterii ratelor la creditele obținute în monede cu rate de schimb fluctuante, fie datorită altor factori care îi pun în imposibilitate de plată și le periclitează traiul zilnic.

“Prin aceste două legi vreau ca să se elimine povara de pe umerii românilor, care în fiecare lună sunt cocoșați de creșterea ratelor bancare exclusiv datorită fluctuațiilor ratei de schimb și care trăiesc cu frica în sân de teama executării silite

Menționez și alte inițiative importante, cum ar fi alocația de stat pentru copii – la Camera Deputaților pentru raport, egalitatea de șanse – adoptată de Senat, în dezbatere la Camera Deputaților, exercitarea profesiei de bonă”, a mai spus Ana Birchall.

Toader Dima, mai puține cuvinte, mai multă acțiune

Aflat la primul mandat în Parlament, deputatul Toader Dima pare a fi mai degrabă omul acțiunii decât al cuvintelor. În cele 19 de luni de mandat, a bifat 12 luări de cuvânt, majoritatea pe teme agro-zootehnice (segment în care activează de ani buni), 11 declarații politice, șase interpelări și 44 de inițiative legislative. Proiectele la care este inițiator sau doar co-semnatar acoperă o gamă vastă de domenii, de la modificări fiscale și Codul rutier, până la Legea voluntariatului și publicitate.

În continuarea demersului început săptămâna trecută, vă prezentăm o scurtă sinteză a activității parlamentare a celorlalți deputați. De parte cel mai activ dintre ei este Ana Birchall, care a avut 82 de luări de cuvânt în plenul Parlamentului, 50 de declarații politice, 51 de proiecte legislative inițiate și 184 de întrebări și interpelări, majoritatea ridicând problemele din Vaslui. Deputatul de Bârlad Adrian Solomon are și el câteva inițiative care privesc categoriile defavorizate. Victor Cristea a propus mai multe modificări la Legea Educației, cărora nimeni nu pare să le acorde prea mare atenție. Toader Dima a avut 12 luări de cuvânt,…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: