Home » Justitie » A crescut numărul delincvenților minori

A crescut numărul delincvenților minori

Miile de exemple negative, degradarea morală a societății și a familiei, sărăcia și lipsa educației sunt câteva dintre lucrurile care au efecte negative asupra copiilor cu vârste din ce în ce mai fragede. Așa se explică faptul că la Vaslui s-a înmulțit simțitor numărul copiilor cu vârsta mai mică de 14 ani care comit fapte penale.

Roxana NĂSTASĂ

Dacă la sfârșitul anului trecut s-au înregistrat în total 73 de cazuri de delincvență juvenilă, anul acesta, până la sfârșitul trimestrului doi au fost deja înregistrate 40 de cazuri. Lucru foarte îngrijorător, pentru că, dincolo de cifrele statisticilor, se află adevărate drame sociale care își au rădăcinile în familiile celor care comit faptele.

Conform reprezentanților Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului (DGASPC) Vaslui, cele mai multe cazuri sunt de furt, 32 din totalul de 40 până la sfârșitul trimestrului doi. Furturile sunt de cele mai multe ori minore și sunt determinate de lipsa posibilităților materiale ale părinților. De exemplu fură din supermarketuri lucruri mărute pe care nu le pot procura altfel, sau fură din casele bătrânilor lucruri pe care apoi le vând pentru câțiva bănuți. Există și cazuri în care unii dintre minori fură la îndemnul părinților și chiar și sub supravegherea lor, știind faptul că nu pățesc nimic întrucât nu au vârsta necesară pentru a răspunde penal.

Un exemplu de caz de delincvență juvenilă din Vaslui este cel a patru copii care au furat din mai multe locuințe și mașini. Aceștia au intrat în mai multe scări din Vaslui, la etajele superioare, profitând de faptul că au descoperit biciclete neasigurate, sustrăgând trei dintre ele. Geamurile oglinzilor laterale de la autoturisme, stingătoare auto și alte bunuri din locuințele oamenilor sunt doar câteva din lucrurile pe care minorii le-au mai furat și le-au comercializat. Cu toate că au fost prinși și pedepsiți, aceștia au recidivat, ca în majoritatea cazurilor, întorcându-se la proastele obiceiuri pentru care au fost pedepsiți odinioară.

Nu numai furturile sunt faptele pe care copii le fac. Tâlhăria și violul sunt și ele comise de minori, însă într-un număr mult mai redus decât furtul. Până la sfârșitul trimestrului al doilea s-au înregistrat câte două cazuri pentru astfel de fapte, majoritatea delincvenților fiind băieți.

Problema este că minorii ajung să devină delincvenți sub presiunea grupului și mai ales a „personajelor” negative din grupul din care fac parte. Factorii care ar trebui să conveargă și să se implice în procesul de prevenire și combatere a delincvenței juvenile sunt școala și familia. De cele mai multe ori nici una din acestea nu se implică suficient pentru eradicarea fenomenului, copilul devenind astfel o victimă a mediului în care a crescut și a societății.

Miile de exemple negative, degradarea morală a societății și a familiei, sărăcia și lipsa educației sunt câteva dintre lucrurile care au efecte negative asupra copiilor cu vârste din ce în ce mai fragede. Așa se explică faptul că la Vaslui s-a înmulțit simțitor numărul copiilor cu vârsta mai mică de 14 ani care comit fapte penale. Roxana NĂSTASĂ Dacă la sfârșitul anului trecut s-au înregistrat în total 73 de cazuri de delincvență juvenilă, anul acesta, până la sfârșitul trimestrului doi au fost deja înregistrate 40 de cazuri. Lucru foarte îngrijorător, pentru că, dincolo de cifrele statisticilor, se află adevărate drame…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: