Home » Social » Proiect de lege pentru interzicerea fracturării hidraulice

Proiect de lege pentru interzicerea fracturării hidraulice

Activiștii împotriva exploatării gazelor de șist prin fracturare hidraulică au depus, la sfârșitul lunii trecute, un nou proiect de lege privind interzicerea fracking-ului de mare volum. Proiectul prevede sancțiuni pentru neresepectarea condițiilor de mediu, dar și un mecanism de control Parlament-societate civilă.

La finele lunii trecute, Asociația România Vie și un grup de parlamentari și activiști de mediu au introdus în Senat un proiect de lege pentru interzicerea exploatării gazelor de șist prin fracturare hidraulică de mare volum. Proiectul de act normativ cuprinde și un mecanism de control Parlament-societate civilă pentru a construi un cadru legislativ transparent referitor la tehnologiile folosite în exploatarea resurselor neconvenționale.

“Este o inițiativă care are ca scop blocarea fracturării hidraulice de mare volum și în subsidiar crearea unui precedent de transparență în chestiunea deosebit de importantă a exploatării resurselor naturale. Hidrocarburile neconvenționale sunt în România un subiect virgin pe care nu există legislație – motiv pentru care foarte multe dintre autorizațiile date pentru exploatarea gazelor de șist sunt acum atacate în instanță tocmai pentru ca legea petrolului nu se referă la ele. De aceea noi am introdus în această lege, pe lângă interzicerea fracturării de mare volum, și acel control parlamentar – societate civilă, comunități afectate, reprezentanți ai companiilor pentru ca toate negocierile pe alte tehnologii decât fracturarea hidraulică să fie făcute într-un mod transparent. Ceea ce face ANRM în prezent este teoretic legal, dar practic nu există nicio transparență și niciun mecanism de control asupra modului cum sunt luate deciziile și cum ajung ei să dea aceste avize și autorizații.

Alexandru Surcel: Din această comisie ar urma să facă parte atât senatori cât și deputați, prin urmare este comună ambelor Camere ale Parlamentului. Ea va fi formată din reprezentanți ai partidelor parlamentare și ai societății civile. Vom avea cerințe de vechime ca să nu ne trezim cu ONG-uri făcute peste noapte care nu au experiență în problema resurselor neconvenționale, plus reprezentanți ai comunităților locale ca să nu mai avem situații gen Pungești – statul care vine ca un tăvălug cu jandarmeria, care a devenit armată privată pentru o companie.

Fără aprobarea acestei Comisii nu se va putea merge mai departe cu niciun proiect de explorare-dezvoltare-exploatare. Acestei Comisii i se vor prezenta substanțele care se introduc în sol, aditivii chimici din lichidul de fracturare, explozibilul – tot. Iar ședințele comisiei vor fi publice”, a declarat avocatul Alexandru Surcel, din cadrul Asociației România Vie.

Proiectul de act normativ prevede pedepse cu închisoarea între trei și cinci ani, care pentru companie se traduc în amenzi, închiderea unui punct de lucru sau chiar închiderea companiei. De asemenea, mai spun inițiatorii, unde se prevede fracturarea hidraulică ca metodă de exploatare, autorizațiile vor fi anulate în așteptarea unei metode care să fie atât eficientă economic, cât și să garanteze sănătatea populației.

La începutul lunii septembrie, la Puiești va avea loc Frack Fest, o acțiune culturală cu mesaj împotriva fracturării hidraulice. Desfășurată sub genericul “Cu noi nu te Puiești”, manifestarea și-a propus să adune la un loc artiști internaționali de renume și activiști de mediu, după ce Chevron a anunțat că va începe acțiunea de explorare în comuna menționată. (A.S.)

Activiștii împotriva exploatării gazelor de șist prin fracturare hidraulică au depus, la sfârșitul lunii trecute, un nou proiect de lege privind interzicerea fracking-ului de mare volum. Proiectul prevede sancțiuni pentru neresepectarea condițiilor de mediu, dar și un mecanism de control Parlament-societate civilă. La finele lunii trecute, Asociația România Vie și un grup de parlamentari și activiști de mediu au introdus în Senat un proiect de lege pentru interzicerea exploatării gazelor de șist prin fracturare hidraulică de mare volum. Proiectul de act normativ cuprinde și un mecanism de control Parlament-societate civilă pentru a construi un cadru legislativ transparent referitor la tehnologiile…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile